نیلا قانعی؛ دانشجوی دکترای تغذیه
در بسیاری فرهنگها در سراسر تاریخ، چای به عنوان یک معجون شفابخش تلقی شده است. بیش از هزار سال قبل راهبان بودایی به دلایل مذهبی چای مینوشیدند و معتقد بودند که در زمان درونپویی به بیدار ماندن آنها کمک میکند.
راهبان بودایی همچنین معتقد بودند چای دارای نیروهای شفا بخش است. یکی از بزرگان ژاپنی قرن سیزدهم بنام «شوگون» در اثر پرخوری درآستانه مرگ قرار گرفته بود که یک راهب به او رژیم چای توصیه کرد و او بهبود پیدا کرد، بعد از آن مردم ژاپن بیشتر به دم کردن چای روی آوردند.
یکی از دلایلی که دمکرده چای در دوران گذشته در نجات زندگی افراد موثر بوده این است که آبجوشیده باکتریهای بیماریزا را از بین میبرده. براساس نتایج یک تحقیق گسترده، خطر سکته مغزی برای مردانی که روزانه پنج فنجان چای مینوشند 70 درصد کمتر است.
گیاه چای به صورت بوته، درختچه میباشد. این گیاه در نقاطی از جهان از جمله هندوستان، چین، سریلانکا، ژاپن، ایران و نواحی دیگر پرورش مییابد، چون در سه فصل از سال (بهار، تابستان و پاییز) برگهای آن برداشت میشود، لذا در اکثر نقاط، چای به صورت بوته وجود دارد؛ ولی در صورتی که هیچ گونه برداشتی از آن صورت نگیرد، کم کم مرتفع شده و به صورت درختچه یا درخت در میآید.
فواید چای برای سلامتی بدن
- پیشگیری، تسکین علائم و تسریع بهبودی سرماخوردگی و آنفلوانزا.
- پیشگیری از بوی بد دهان.
- پیشگیری و کاهش اثرات دیابت نوع دوم.
- کاهش علائم مواد حساسیتزا.
- کاهش علائم عارضه پارکینسون.
- کاهش گسترش عفونت ویروس HIV در بدن.
- حفظ کننده تعادل مایعات بدن.
- رفع خستگی و استرس.
- پیشگیری و التیام درد بیماری آرتروز.
- پیشگیری از عارضه پوکی استخوان.
- کاهش آسیبهایی که سیگار به DNA وارد می آورد.
- کند کننده روند پیری.
- جلوگیری از لخته شدن خون.
- یک ضد ویروس و ضد باکتری.
- افزایش متابولیسم و کمک به کاهش وزن.
- افزایش کارایی سیستم ایمنی بدن.
- اثرات ضد التهابی دارد.
- تصفیه خون و کنترل فشار خون و کلسترول.
- پیشگیری از اختلالات پوستی.
- نوشیدن چای میتواند از پوسیدگی دندانها جلوگیری کند.
اینها اخبار بسیار خوبی برای مردم تمام دنیا است، چون چای پس از آب پر مصرفترین نوشیدنی در دنیا است و روزانه یک میلیارد فنجان چای در دنیا نوشیده میشود.
ترکیبات تشکیل دهنده چای
1- کافئین.
2- تئوفیلین: این ماده ساختاری همچون کافئین دارد که هم در چای سبز و هم سیاه موجود میباشد. اثرات آن در بدن عبارت است از: شل کردن عضلات نایژههای ریه، افزایش جریان خون کلیهها، افزایش انقباضپذیری و کارایی عضلات قلب، افزایش ضربان قلب، کاهش فشار خون و اثرات ضدالتهابی.
3- تانن: یک پلی فنول تلخ مزه میباشد که اثر آن در بدن آرامبخشی سیستم عصبی مرکزی انسان میباشد. یک عیب تانن این است که از جذب مواد معدنی بهویژه آهن ممانعت میکند.
4- تیانین: در چای چندین آمینو اسید وجود دارد، اما بیشترین میزان اسیدآمینه چای را تیانین تشکیل میدهد. عمده طعم چای به خاطر وجود همین ماده است.
5- کاتچین: این ماده بسیار مفید بوده و برای سلامتی بسیار سودمند است. کاتچین در چای سبز و سیاه وجود داشته، اما میزان آن در چای سبز بیشتر میباشد. اثرات آن در بدن عبارتند از: ضد سرطان، کاهش دهنده کلسترول خون، جلوگیری از افزایش یافتن فشار خون و جلوگیری از افزایش یافتن قند خون. همچنین به عنوان یک آنتیبیوتیک و آنتیویروس قوی میباشد.
6- ویتامینها به ویژه ویتامین C : البته این ویتامین بعد از خشک شدن چای و هنگام دم کشیدن آن کاملا از بین میرود.
7- فلوراید و فلاوونوئید: فلوراید در استحکام دندان مؤثر است و فلاوونوئید از ایجاد بوی بد دهان پیشگیری و همچنین دیواره عروق خونی را تحکیم میکند. به علاوه فلاوونوئیدها در کاهش بروز انواع سرطانها موثر میباشند...
برای خواندن بخش دوم- چای، معجون شفا بخش- اینجا کلیک کنید.