رصدخانه شهر گور قدیمیترین رصدخانه ایران بهشمار میرود. برج ستارهشناسی پیدا شده در شهر گور، از خشت و گل و کاملا تندرست است. قطری نزدیک 65/5 متر دارد که روی آن، 12 نشانه از علامتهای بکار گرفته شده در اندازهگیریهای رصدی و سکوهایی نموداری، هست . این رصدخانه یکی از مهم ترین دیدنی های شیراز است .
رصدخانه شهر گور یکی از قدیمیترین رصدخانههای کهن تاریخ ایران است.این رصدخانه در کنار نقوش رنگی شاهزادگان ساسانی در شهر گور (فیروزآباد) قرار داشت. این رصدخانه شاهکاری که از جاهای دیدنی شیراز است ، از دانش ایران در آن عصر محسوب میشود.پروفسور «دیتریش هوف» در حفاری شهرگور فیروزآباد فارس به سازهای دایرهایشکل رسید که پس از مطالعه، مشخص شد، قدیمیترین نمونه از رصدخانههای بهدست آمده در ایران و از آن دوران ساسانی است.
رصدخانه شهر گور قدیمی ترین رصدخانه ایران
نمونههای همانندی از این سازه که از اماکن دیدنی شیراز است در دهلی و جیپور هند هست؛ ولی باتوجه به اینکه رصدخانه مراغه مربوط به دوره ایلخانان مغول و نزدیک سیصد سال پساز رصدخانه شهرگور بنا شدهاست، این سازه، . احتمال میرود که سازه دایرهایشکل شهر گور برای نصب دستگاههای سینوسی بهکار میرفته و بلندی دیوارههای آن که بدون سقف بنا شده، نزدیک 65 سانتیمتر بودهاست.
فارس در سده چهارم هجری قمری، مرکز بزرگی برای ستارهشناسی است. بر پایه اسناد تاریخی، امیرعضدالدوله دیلمی در دوران حکومت خود در فارس، منش معروفی به نام عبدالرحمان صوفی را به سمت استاد ریاضی و اخترشناسی به منطقه میآورد و او در شهرگور که مورد دلبستگی امیرعضدالدوله بودهاست، ساکن میشود. صوفی در سال 281 هجری قمری زاده شد و در سال 335 هجری قمری در شیراز درگذشت کرد؛ او رصدهایی را در شیراز انجام داده و تاریخنویسان گفتهاند که برای زمانی در شیراز به انجام محاسبات نجومی سرگرم بودهاست.