تحریریه دنیای سلامت
در علم روانشناسی، راه رفتن در خواب را خوابگردی میگویند که عبارت است از اتفاقات ناخوشایندی که در طول خواب روی میدهد. خوابگردی زمانی اتفاق میافتد که فرد در حال خواب از تخت خود بلند شود و شروع به راه رفتن کند. حتی میتواند شامل یک سری از حرکات پیچیده دیگر نیز باشد؛ مثل اینکه از خواب بلند شود و روی تخت بنشیند و با حالتی کاملاً گیج اطراف را تماشا کند و یا حتی شروع به دویدن و جیغ و فریاد کند!
گاهی اوقات دلیل این فرار و یا دویدن، خواب رویایی است که فرد دیده است. آنها اغلب چشمانشان باز است؛ اما نگاهی کاملاً گیج و بیروح دارند و چیزی را نمیبینند.
حتی اگر با این افراد صحبت کنید، یا پاسخی نمیشنوید و یا پاسخ یک سوال ساده، زمانبر خواهد بود. گاهی اوقات آنها شروع به انجام کارهای روزانه مثل آشپزی، کتاب خواندن، تلویزیون روشن کردن و ... میکنند و گاه رفتارهایی عجیب، بیادبانه و یا خشونتبار دارند؛ مثل ادرار کردن در سطل زباله، پرت کردن خود از پنجره و یا پرتاب اشیا و جابجایی آنها.
در موارد محدودی نیز دیده شده است که شخص سوار ماشین شده و شروع به رانندگی میکند و حتی مسافت طولانی را طی میکند! بعضی از افراد خوابگرد هم رفتارهای جنسی زشتی انجام میدهند و یا شروع به غذا خوردن میکنند. بیدار کردن این افراد از خواب مشکل است و وقتی که از خواب بیدار میشوند، کاملاً گیج هستند و چیزی را به یاد نمیآورند.
بزرگسالان ممکن است کمی از اتفاقات را به صورت جزیی و مبهم به یاد بیاورند؛ اما به ندرت تمام اتفاقات را به خاطر دارند. در بعضی موارد دیده شده که فرد به شخصی که سعی در بیدار کردن او دارد، حمله کرده است. معمولاً این افراد به طور ناگهانی بیدار شده و متوجه میشوند در جای نامناسبی هستند.
بعضی هم در طی این اتفاقات، اصلاً از خواب بیدار نمیشوند و در حالی که خواب هستند، دوباره به رختخواب خود بازمیگردند! خوابگردی حتی در یک چرت روزانه نیز میتواند اتفاق بیفتد و یا در طول یک شب چند بار تکرار شود. این حالت بیماری نیست و کمتر دیده شده که طی آن اتفاق ناگواری پیش بیاید.
تنها مشکل این است که آرامش اطرفیان مختل میشود. کودکان خوابگرد، در خواب حرف میزنند و از خواب میترسند. خوابگردی در کودکان (هم پسر و هم دختر) بسیار شایع است و از سنین خردسالی و کودکی، حتی از زمانی که کودک تازه شروع به راه رفتن میکند، میتواند شروع شود.
میزان خوابگردی در کودکان بیش از 17 درصد است که بیشتر کودکان 8 - 12 ساله را دربرمیگیرد. کمتر دیده شده است که خوابگردی از سنین بزرگسالی شروع شود (معمولاً قبل از 17 سالگی شروع میشود) و فقط 4 درصد آنها خوابگرد هستند. بزرگسالان نسبت به کودکان رفتارهای تهاجمی و عجیب بیشتری نشان میدهند.
خوابگردی ریشه ژنتیک نیز دارد و اگر فقط یکی از والدین خوابگرد بوده باشد، فرزند او 45 درصد بیشتر امکان خوابگردی دارد و اگر پدر و مادر، هر دو خوابگرد بوده باشند، این احتمال به 60 درصد میرسد. این عارضه معمولاً از 30 ثانیه تا 30 دقیقه طول میکشد و تا قبل از 10 سالگی برطرف میشود.
علل
خوابگردی به دلایل مختلف زیر اتفاق میافتد: کم خوابی، پرکاری تیروئید، سردردهای میگرنی، سکته مغزی، سرو صدا و نور، آسیب به سر، مسافرت، تب در کودکان، متورم شدن مغز، ورم معده، استرس جسمی و روحی، خوابیدن در مکان جدید، استفاده از بعضی داروها، استفاده از الکل و مواد توهمزا، هیپنوتیزم در خانمها بارداری و عادت ماهیانه، خوابگردی را افزایش میدهد...
برای خواندن بخش دوم- اینها در خواب راه میروند- اینجا کلیک کنید.