دکتر صحابی در مورد اثر مشاوره قبل از بارداری بر روی اختلالات مزمن طبی گفت: «دیابت، نمونه اصلی یک اختلال طبی است که مشاوره قبل از حاملگی در مورد آن مفید واقع میشود، چون بالا بودن قند خون باعث بروز مشکلات مادری و جنینی خواهد شد. مشاوره قبل از حاملگی میتواند در کاهش عوارض ناشی از قند خون بالا، عوارض مامایی و هزینههای مراقبتهای بهداشتی در زنان مبتلا به دیابت موثر باشد.
یکی دیگر از این اختلالات، بیماری صرع است که احتمال وقوع اختلالات ساختمانی در فرزندان زنان مبتلا به صرع در مقایسه با فرزندان زنان غیرمبتلا به صرع 3-2 برابر بیشتر است. در مشاوره قبل از حاملگی، معمولاً توصیه میشود روند درمان به درمان تکدارویی یا دارویی با حداقل آثار سوء بر جنین، تغییر داده شود.
همچنین به زنان مبتلا به صرع توصیه میشود، اسیدفولیک مکمل مصرف کنند. اسیدفولیک از بسیاری از ناهنجاریهای مادرزادی در نوزادان زنان مبتلا به صرع پیشگیری میکند.
همچنین در زنان مبتلا به فشارخون بالا، بیماری کلیه، بیماری تیروئید، آسم و بیماری قلبی، پیامد حاملگی با انجام مشاوره قبل از حاملگی، به میزان قابل توجهی بهبود مییابد و 80 درصد از آنها، نوزاد طبیعی به دنیا میآورند.در مورد بیماریهای ژنتیکی نیز باید گفت که در حال حاضر نقایص هنگام تولد، علت اصلی مرگ و میر نوزادان هستند و عامل 20 درصد از کل مرگهای دوره نوزادی محسوب میشوند.
چند نمونه از اختلالات مادرزادی که به وضوح از انجام مشاوره قبل از بارداری سود میبرند، میتوان به نقایص لوله عصبی، فنیل کتونوری و تالاسمی اشاره نمود». وی افزود: «تعدادی از تستهای آزمایشگاهی ممکن است در بررسی خطر عوارض در دوران حاملگی سودمند باشند.
این تستها عبارتند از تستهای پایهای که معمولاً در مراقبتهای بارداری انجام میشوند، به عنوان مثال، وضعیت ایمنی از نظر سرخجه، واریسلا و هپاتیت B باید مشخص شود. واکسیناسیون به عنوان بخشی از روند مراقبتهای قبل از حاملگی قابل انجام باشد. با انجام CBC (شمارش کامل اجزای خون) و سنجش میزان حجم گلبولهای قرمز (MVC) اکثر کمخونیهای ارثی وخیم کنار گذاشته میشوند.
همسران زنانی که در آنان وضعیت حاملی بیماریهای اتوزوم مغلوب تشخیص داده شده است، باید بررسی شوند تا خطری که فرزندان آنان را تهدید میکند، مشخص شود. تستهای اختصاصیتر نیز ممکن است به بررسی زنان مبتلا به برخی از بیماریهای طبی مزمن مانند بیماری کلیوی، بیماریهای قلبی- عروقی و دیابت کمک کنند».
دکتر محمدحسین صالحیسورمقی نیز در خصوص گیاهان دارویی مورد مصرف در بارداری گفت: «گیاهان را میتوان از نظر خوراکی و یا دارویی بودن به انواع خوراکی، خوراکی دارویی و دارویی تقسیمبندی نمود. مصرف گیاهان خوراکی در حد تجربیاتی که بشر دارد برای این دوران مفید بوده و میتواند بسیاری از املاح، ویتامینها، قندها، پروتئینها و چربیهای مورد نیاز را تامین نماید.
اکثر سبزیجات خوراکی روزمره و یا میوهجات از این قبیل هستند. بعضی از گیاهان نظیر زعفران، زنجبیل و دارچین از این قبیل خوراکیهای دارویی میباشند. مصرف این گیاهان در زمان بارداری باید با احتیاط صورت گیرد. مثلاً مصرف زیاده از حد زعفران در این زمان ممکن است باعث سقط شود. اینگونه گیاهان بهخصوص انواعی که دارای خاصیت قاعدهآور، محرک، قابض و محرک رحم میباشند نسبتاً زیادند و شرایط مصرف هر کدام متفاوت است.
انواع دیگری از گیاهان فقط ابعاد دارویی دارند که حتماً باید زیر نظر پزشک مصرف شوند، مثلاً گیاهانی از جمله باریجه، مریم گلی، مریم نخودی، تاتوره، افدرا و ... را نباید سرخود مصرف نمود، لذا با توجه به تعداد زیاد گیاهان، شرح کامل هر کدام در مجموعه سه جلدی گیاهان دارویی و گیاهدرمانی تالیف دکتر صالحیسورمقی که توسط موسسه فرهنگی دنیای تغذیه و سلامت چاپ گردیده، بهطور کامل شرح داده شده است».
برای خواندن بخش اول- بایدها و نبایدهای تغذیه در بارداری- اینجا کلیک کنید.
برای خواندن بخش دوم- بایدها و نبایدهای تغذیه در بارداری- اینجا کلیک کنید.
برای خواندن بخش سوم- بایدها و نبایدهای تغذیه در بارداری- اینجا کلیک کنید.