به گزارش ایسنا، مراسم گرامیداشت منصوره اتحادیه تاریخنگار و مدیر نشر تاریخ ایران عصر امروز دوشنبه یکم آبانماه در موسسه خانه کتاب برگزار شد.
در ابتدای این مراسم مجید غلامی جلیسه در سخنانی جامعه نشر ایران را مدیون سالها تلاش شبانهروزی منصوره اتحادیه در حوزه نشر آثار تاریخی و پژوهشی دانست و گفت: نشر تاریخ ایران تا به حال بیش از 200 عنوان کتاب در حوزههای تاریخ منتشر کرده است.
مدیر موسسه خانه کتاب، شاگرد پروری منصوره اتحادیه را از دیگر ویژگیهای برجسته این تاریخنگار ذکر کرد و گفت: پرورش نسل پژوهشگران زن در کشور از توانمندیهای دکتر منصوره اتحادیه است.
در ادامه مراسم کاوه بیات پژوهشگر نیز در متنی به ذکر جزئیاتی از تلاشها و تجربیات منصوره اتحادیه در حوزه تاریخنگاری و تداوم فعالیتهای او در این حوزه در دورههای مختلف پرداخت.
غلامرضا امیرخانی معاون کتابخانه ملی نیز گفت: دکتر اتحادیه دغدغه داشتند قدرتمندی دختران و زنان را به اثبات برسانند. نکته پررنگ دیگری که در آثار ایشان وجود دارد تاریخنگاری شهر تهران بوده است. خانم اتحادیه یک تهرانشناس برجسته است و اگر ما بخواهیم دو تهرانشناس برجسته نام ببریم به نامهای عبدالله انوار و منصوره اتحادیه میرسیم.
معاون کتابخانه ملی همچنین گفت: بیشتر آثار خانم اتحادیه براساس دغدغهمندی او به مسائل ایجاد شده است.
در ادامه این مراسم پیامی از علی قیصری استاد دانشگاه ساندیاگو خوانده شده که در بخشی از آن آمده بود: برای پژوهندگان تاریخ متاخر ایران نام خانم دکتر اتحادیه و همکاران در نشر تاریخ ایران نامی آشناست. شماری از اسناد تاریخ سیاسی، اجتماعی و اقتصادی ایران که تا پیش از تشکیل دولت مدرن به علت نبود یا کمبود بایگانیهای دولتی و اداری، هنوز در نزد برخی از خانوادهها که سوابق دیوانی یا بازرگانی داشتند، موجود بود. طی سالیان گذشته به همت خانم دکتر اتحادیه و همکاران ایشان در نشر تاریخ ایران تصحیح و منتشر شدهاند. نشر این اسناد مستقیماً بر کیفیت کار پژوهندگان تاریخ ایران چه در داخل و چه در خارج موثر و مفید بوده است.اینگونه اسناد دارای اطلاعات و دادهای تازهای از تاریخ متاخر ایران هستند و البته مکمل اسناد بایگانیهای خارج هستند که اغلب توسط کارگزاران غیرایرانی که آشنایی کمتری با ظرایف و زوایای اجتماعی و فرهنگی ایران داشتهاند، نگاشته میشدند.
در ادامه این پیام آمده بود: ویژگی دیگر دکتر اتحادیه و کارنامه نشر ایران به طور کلی همان گستردگی زمینه و تنوع اسناد و مطالبی است که در سالهای گذشته عرضه کرده است. از سفرنامه و خاطرات گرفته تا حوالهجات مالی و سایر مکاتبات و مکتوبات دیوانی.این متون هم گوشهای از روابط درونی اقشار و اصناف اجتماعی را نشان میدهد و هم کمک میکند تا پیوندهای متنوع در میان گروههای اجتماعی را بهتر بشناسیم. این اسناد همچنین تصویر روشنی از ذهنیت و زبان اداری و تجاری و همچنین سبک و سیاق نگارش در تنظیم اسناد را به پژوهنده عرضه میدارند و در مجموع برای شناخت بهتر و جامعتری از تاریخ ایران بسیار مفید هستند.
در ادامه سیدعلی آلداود عضو شورای علمی دایرهالمعارف بزرگ اسلامی در متنی که برای این مراسم گرامیداشت نوشته بود به اهمیت فعالیتها و آثاری که منصوره اتحادیه در انتشارات نشر تاریخ ایران پرداخت. بخش دیگری از این مراسم به اهدای لوح تقدیر و هدایایی از سوی خانه کتاب به منصوره اتحادیه اختصاص داشت. ژاله آموزگار، کریم مجتهدی، نجفقلی حبیبی و محمود دعایی از حاضران در این مراسم بودند.
در پایان این مراسم منصوره اتحادیه علاوه بر خواندن و ذکر مثال بخشی از مطالب گرداوری شده در کتابهای منتشر شدهاش درباره اوضاع و احوال جامعه ایران در دوران ناصری گفت: هر جامعهای احتیاج به دانش تاریخ دارد تا ارتباطش را با سایر جوامع و فرهنگها بشناسد ولی تاریخ جریان دیگری هم دارد که احساسی و شاعرانه است که لذتبخش هم هست.
این تاریخ پژوه گفت:پس از سالها فعالیت در حوزه تاریخ و تاریخنگاری میفهمم به چه ماجراهای هیجانانگیزی اشتغال داشتم.
او همچنین گفت:معتقدم باید گذشته را بفهمیم و هرچه بیشتر بفهمیم به کشورمان ایران بیشتر علاقهمند میشویم.