به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری میزان، محمد شهاب اسلامی فیلمساز و عکاس هنری افغانستانی با اشاره به برگزاری نمایشگاه هنرهای تجسمی هنرمندان افغانستان با عنوان نیمروز در فرهنگسرای نیاوران تهران گفت: این فرصت را داشتم تا به همراه دیگر هنرمندان مطرح افغان در حوزه هنرهای تجسمی، جدیدترین تصویر از آفرینشهای هنرهای معاصر افغانستان را برای ایرانیان در نمایشگاه نیمروز به نمایش بگذاریم و در میان این آثار چند اثر عکس در حوزه عکاسی هنرهای زیبا از من شرکت داده شد.
وی افزود: نمایشگاه سراسری هنرهای تجسمی افغانستان نیمروز با سیل کثیری از مخاطبین هنر دوست و اهالی فرهنگ و هنر جامعه ایران مورد استقبال واقع شد. رسانه های معتبر متفاوتی به بازتاب این رخداد پرداختند و جامعه ایرانی با چهره نوینی از فضای فرهنگی افغانستان مواجه گشت.
هنرمند افغانستانی گفت: علاوه بر ایرانیان حضور گرم مهاجران افغان مقیم ایران نشانگر این بود که افغان ها به دنبال یافتن نیمه های گمشده هویتی خود هستند و روبرو شدن آنان با تصاویر مثبت از جامعه فرهنگی افغانستان می تواند برای شان غرور آفرین باشد. تاکنون هنرمندان افغان در گوشه و کنار جهان موفق شدند تا بسته به فعالیت های هنری شان جایگاه های قابل توجهی را به خود اختصاص بدهند، اما تجمع این هنرمندان مطرح تا به حال به این وسعت و کیفیت اتفاق نیفتاده بود.
اسلامی خاطرنشان کرد: گرچه تمام توانمندی هنر افغانها و هنرمندان افغانستانی خلاصه به این نمایشگاه نیست و امید می رود تا هنرمندان تاثیرگذار دیگر افغان نیز در آینده به این جمع بپیوندند، اما با این حال این نمایشگاه سندی است بیانگر بلوغ و بالندگی آثار هنرمندان افغان در سطح بین الملل و نوید بخش تحقق رخدادهای جهانی معتبر در سالهای پیش رو به دست آنان کتابی تحت عنوان نیمروز که در برگیرنده مجموعه آثار گردآوری شده در این نمایشگاه می باشد چاپ و عرضه شد و به عنوان یک مرجع پژوهشی هنری از نگاه هنرمندان جهان میتواند مورد بررسی و ارزیابی قرار بگیرد.
هنرمند افغانستانی گفت: در کنار نمایشگاه نیمروز، نشست های تخصصی در حوزه نقاشی و عکاسی برای هنرمندان اهل ایران و افغانستان تدارک دیده شد و تعاملی مثال زدنی برای همدلی و ارج گزاری هنر خراسان زمین شکل گرفت.
وی ادامه داد: نقش پر رنگ آثار اینستالیشن، ویدیو آرت، پرفورمنس و مجسمه سازی که به نوعی از مدت عمر کوتاه تری نسبت به دیگر گرایش های هنری در جامعه فرهنگی افغانستان برخوردار هست به حسب یک انگیز جدی تلقی می شود جهت تشویق هنرمندان دیگر افغان برای تولید آثار در این نوع گرایش ها.
هنرمند افغانستانی گفت: در کنار اغلب آثار نمایشگاه که فضای جنگ زده افغانستان را بازتاب میدهند، مخاطبین همچنین فرصت آشنایی با اثرهایی را دارند که از اندیشه هنری و نظری و همین طور جهان شخصی هنرمند بهره گرفته باشد. تعدد سبک و تکنیک بین آثار گرد آمده در نمایشگاه نیمروز نشان می دهد که برخلاف جامعه سنت زده افغانستان، هنرمندان افغان تلاش میکنند تا به بیان جهانی دست پیدا بکنند و پشت حصارهای سنت و مدرنیسم خود را محدود نسازند.
اسلامی بیان کرد: حضور چهره های شاخص فرهنگی ایرانی در روز افتتاحیه نمایشگاه، همچون مجید ملا نوروزی به عنوان مدیرکل هنرهای تجسمی معاونت هنری وزارت ارشاد اسلامی و همچنین پشتیبانی لیلی گلستان از برگزاری نمایشگاه که ایشان جزو شاخص ترین مترجمین و گالری داران ایرانی محسوب می شوند، حاکی از آن است که نمایشگاه نیمروز از سطح کیفی بالایی برخوردار است.
وی افزود: در ادامه تاثیرگذاری این رویداد منجر به بازدید یکی از مقامات دولت ایران یعنی محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران از نمایشگاه شد و نشان داد که هنر چطور میتواند تصویرهای رسانه ها را بشکند و مدیران سیاسی - فرهنگی را وادار به تغییر در نگرش هایشان بسازد تا خارج از پشت میز مدیریت به تحلیل های تازه و ملموس دست پیدا کنند.
اسلامی گفت: شایان ذکر است که پیش از تعامل سیاسی - فرهنگی کشورهای ایران و افغانستان، برپایی نیمروز نشات گرفته از دغدغههای انسانی و فردی یک هنرمند و استاد دانشگاه به نام مریم کوهستانی است.
وی خاطرنشان کرد: هنرمندی اهل ایران که در راستای تغییر ذهنیت و آینده کودکان کار و مهاجران غربت زده مقیم ایران این نمایشگاه را در سطح استانداردهای بین المللی برگزار کند و این مهم را رقم بزند. مدیران فرهنگی افغان از یاد نبرند که نمایشگاه گردان نیمروز بانو کوهستانی و تیم متخصص برگزاری این نمایشگاه بدون هیچ گونه پشتوانه مادی و معنوی از طرف نهاد های شخصی یا دولتی دست به این اقدام مبارک زدند و اگر حمایتهای نظام مند و سیستماتیک نهادهای دولتی پشت سر این نوع رویدادها باشد و سطح کیفی برگزاری این اتفاق ها 2 چندان میشود و به اعتبار جامعه هنری و فرهنگی افغانستان میافزاید.
هنرمند افغانستانی در پایان گفت: این آرزو یا هدف فرهنگی یاد کنیم که این نمایشگاه و آثار موجود در آن به میهن مان افغانستان انتقال پیدا کند تا ساکنین افغانستان با هنرمندان نسل نو و چهره های شاخص هنری افغان که شاید در سالهای بعد از جنگ از چشم رسانه ها پوشیده ماندهاند، آشنا شوند و برایشان معرفی شود.
/