میتوان عادات و فرهنگ غذایی هر جامعه را مهمترین عنصر اصلی شکلگیری برنامهی غذایی مردم آن جامعه معرفی کرد. در واقع در کنار فرهنگ اجتماعی، اقتصادی، دینی و مذهبی، ذائقهی افراد و خواستههای غریزی و فیزیولوژیکی انسانها، نقشی مستقیم و ماندگار در تعیین الگوی غذاها و مواد اولیهی مصرفی ایفا میکنند. در گذشته که خبری از یخچالفریزر و امکانات و تسهیلات امروزی نبود، مردم برای نگهداری از مواد اولیهی مورد نیاز خود، راهکارهای جالب و قابل توجهی را مورد استفاده قرار میدادند که اتفاقا یکی از عوامل طعم فوقالعادهی غذاهای قدیمی، به شمار میآید. قورما شورباسی (نوعی آبگوشت)، یکی از این غذاهای بومی و سنتی استان آذربایجان شرقی است که به دلیل قورمه شدن گوشت مصرفی آن، به این نام شهرت یافته است. جالب است بدانید که امروزه بسیاری از پزشکان و متخصصان تغذیه و سلامتی، برای درمان برخی از بیماریها، پیروی از رژیم غذایی گذشتگان را که با همین روشهای مبتکرانه و هوشمندانه به نگهداری مواد غذایی خود میپرداختند، توصیه و پیشنهاد میکنند. بانوان کدبانوی استان آذربایجان شرقی با ترکیب موادی همچون گوشت قورمه شدهی گوسفند، پیاز، دنبه و چربی گوسفند، تخممرغ، سیبزمینی، فلفل قرمز، لپه، زعفران، نمک، رب گوجهفرنگی و ادویهی بومی، به تهیهی قورما شورباسی معروف دیار خود میپردازند. در بعضی موارد، آشپزهای این استان از نوعی سبزی محلی به نام کالش نیز در تهیهی این غذای اصیل ایرانی استفاده میکنند. در ادامه با سیری در ایران همراه باشید و طرز تهیه کامل را مطالعه فرمایید تا این غذای خوش طمع را به بهترین شیوه آن آماده کنید.
این غذا که از گوشت قورمه شده گوسفند تهیه میشد در قدیم که از یخچال و فریزر خبری نبود با استفاده از این روش گوشت را برای مدت طولانی در مکانی سرد نگه میداشتند و در مواقع لازم استفاده میکردند.
در ادامه طرز تهیه این آبگوشت آورده شده است. پس با ما همراه باشید.
مواد لازم:
1. گوشت گوسفند
2. دنبه و چربی گوسفند
3. پیاز
4. لپه
5. زعفران
6. نمک
7. رب
8. ادویه
روش قورمه کردن گوشت:
گوشت را قطعه قطعه میکنیم و سپس آنها را میشوییم.
آب را در دیگ مسی یا آلومینیومی میجوشانیم و گوشتهای تکهتکه شده را داخل آن میریزیم و میگذاریم کمی بجوشد.
در این حین کف روی آن را جمع کرده دو سه عدد پیاز و کمی نمک را داخل آن ریخته میگذاریم به مدت یک ساعت بجوشد تا دانههای روغن روی آب جمع شود.
سپس آن را از صافی رد میکنیم و این آب را به عنوان اشکنه گوشت استفاده میکنیم.
یک ملاقه از روغنی که قبلاً از دنبه گوسفند تهیه کردهایم را ته قابلمه میریزیم
دو یا سه عدد پیاز را خرد کرده و با گوشت تفت میدهیم.
بعد که گوشت سرخ شد آن را در خمرهای سفالین میریزیم.
روغن آب شده حاصل از دنبه گوسفند را روی گوشت میریزیم تا جایی که روی گوشت را کاملاً بپوشاند. سپس آن را در مکانی سرد میگذاریم.
هر وقت که خواستیم این آبگوشت را تهیه کنیم با وسیلهای به اسم قورماقازان مقداری از آن را از خمره کنده و در قابلمه میریزیم و با پیاز سرخ میکنیم. بعد کمی آب داخل آن میریزیم و کمی نمک هم اضافه میکنیم و میگذاریم اندکی بپزد. سپس لپه و زعفران را به آن اضافه میکنیم و کمی مانده به سرو داخل آن رب و ادویه (ایسی اوت) میریزیم.