سرطان بیماری است که در آن سلولهای بدن بدون کنترل رشد میکنند. زمانی که این رشد غیرعادی سلولها در غده تیروئید اتفاق بیفتد، سرطان تیروئید نامیده میشود.
غده تیروئید زیر گلو و نزدیک نای قرار گرفته است. این غده به شکل پروانه است و یک بافت نازک به نام باریکه بخش راست و چپ آن را به یکدیگر متصل میکند. غدد پاراتیروئید چهار اندام به اندازه نخود هستند که در گردن و نزدیک غده تیروئید قرار دارند. غده تیروئید و غدد پاراتیروئید مسئول تولید هورمون هستند.
هر سال حدود 12 هزار مرد و 36 هزار زن دچار سرطان تیروئید میشوند و بیش از 800 مرد و 1000 زن در اثر این بیماری جان خود را از دست میدهند.
غده تیروئید اهمیت دارد؛ زیرا به حفظ سلامت بدن کمک میکند. این غده مواد شیمیایی خاصی را ترشح میکند که به کنترل بسیاری از فعالیتهای بدن مانند تنفس و پمپ خون کمک میکنند. تیروئید به افزایش قد و ماهیچه سازی در کودکان کمک میکند. همچنین کنترل وزن و عملکردهای دیگر نیز تحت تأثیر فعالیت غده تیروئید هستند.
در همین رابطه بیشتر بدانیم:
تشخیص به موقع سرطان خون
تشخیص به موقع سرطان ریه
تشخیص به موقع سرطان پوست
تشخیص به موقع سرطان سینه
تشخیص به موقع سرطان پروستات
تشخیص به موقع سرطان تیروئید
علت بروز سرطان تیروئید چیست؟
دانشمندان هنوز مطمئن نیستند علت بروز سرطان تیروئید چیست؛ اما برخی از عوامل مؤثر بر روی افزایش احتمال ابتلا به سرطان تیروئید، عبارت است از:
- قرار گرفتن بیشازاندازه گردن در معرض تشعشعات، ویژه در دوران کودکی و جوانی
- بیماریهای ژنتیکی خاصی که از والدین به ارث میرسند
علائم سرطان تیروئید کدامند؟
- توده یا تورمی در یک سمت گردن که مهمترین نشانه است
- تنفس سخت
- بلع سخت
- خسخس صدا
این علائم ممکن است ناشی از بیماریهای دیگری نیز باشند. اگر این علائم را تجربه کردید، به پزشک مراجعه کنید و منتظر نمایند علائم تشدید شود.
چگونه میتوان احتمال ابتلا به سرطان تیروئید را کاهش داد؟
برای کاهش احتمال ابتلا به سرطان تیروئید، از قرار گرفتن در معرض تشعشعات مختلف از جمله تشعشعات ناشی از فرایندهای تصویربرداری پزشکی به ویژه در دوران کودکی خودداری کنید.
آیا میتوان سرطان تیروئید را قبل از بروز علائم، شناسایی کرد؟
بیشتر افراد زمانی متوجه سرطان تیروئید میشوند که برای معاینه توده یا گرههای گردن به پزشک مراجعه میکنند.
تست شناسایی خاصی برای تشخیص سرطان تیروئید در مراحل اولیه وجود ندارد. با این حال برخی از پزشکان توصیه میکنند افراد دو بار در سال گردن خود را بررسی کنند و به دنبال هر گونه توده یا ورم غیرعادی بگردند.
گاهی اوقات سرطان تیروئید زمانی شناسایی میشود که فرد برای بیماری دیگری تست سونوگرافی میدهد.
سونوگرافی و آزمایش خون برای شناسایی تغییرات غده تیروئید به عنوان تست شناسایی سرطان تیروئید پیشنهاد میشود؛ اما تنها افرادی که احتمال ابتلا به این سرطان در آنها زیاد است، باید این تستها را انجام دهند.