مادر شدن، یکی‌ از زیباترین احساسات منحصر به فردی باشد که تجربه کردن آن آرزویی هر خانمی است. اما در کنار تمام زیبایی‌‌های آن، تغییراتی جدی در روان و جسم را به دنبال دارد که می‌‌بایست پیش از زایمان آن‌ها را بدانیم و آماده باشیم. تا دچار افسردگی و ناراحتی‌های ناشی از آن نشویم.
در این مطلب می‌‌خواهیم به مهمترین تغییرات فیزیکی‌ پس از زایمان بپردازیم که بدن را درگیر خود کرده و توجه ویژه‌ای نیاز دارند:

  • تغییر پستان‌ها

پس از زایمان به دلیل شیردهی، پستان‌ها از لحاظ سایز بزرگتر خواهند شد. اما این تورم همراه با دردی است که معمولا پس از شروع شیردهی کم‌تر و کم‌تر می‌‌شود، ولی‌ کسانی‌ که به هر دلیلی‌ قادر به شیردهی نیستند ممکن است این درد و تورم را تا مدت‌ها داشته باشند.

هم به دلیل تغییرات هورمونی شدید در بدن مادر، و هم به علت داروهای تجویزی احتمالی‌ برای درد‌های پس از زایمان، یبوست و عدم کارکرد مناسب روده‌ها بسیار شایع است.

  • ریزش مو

در دوران بارداری به دلیل افزایش هورمون‌های استروژن در بدن مادر، مقدار زیادی از موهای جدید رشد می‌‌کنند که پزشکان آن‌ها را "موهای اضافه و کاذب" می‌‌دانند. بنابراین، پس از زایمان و کاهش قابل توجه میزان استروژن در بدن، مقداری از این موها به سرعت شروع به ریزش می‌‌کند که البته جای نگرانی‌ ندارد و در واقعا حجم مو به میزان طبیعی خود برمی‌ گردد.

  • درد‌های موضعی در نواحی تناسلی

تقریبا 65 درصد زنانی که به صورت طبیعی زایمان می‌‌کنند، نیاز به بخیه‌های پس از زایمان دارند تا ناحیه تناسلی و خروجی کودک را ترمیم بخشد. به همین سبب، در این نوع از زایمان، درد‌هایی‌ که چند بار در روز و به مدت حداقل یک ماه مادر را آزار می‌‌دهد، خواهند بود.

  • تعریق

با توجه به تحقیقات، تقریبا 60 درصد مادرانی که به تازگی زایمان کرده‌اند، به خصوص در طول شب به مقادیر زیاد عرق می‌‌کنند. این موضوع پس از زایمان تا مدتی‌ کاملا طبیعی بوده و به دلیل هورمون‌های بارداری ایجاد می‌‌شود.

  • تورم اعضای بدن

در طی‌ بارداری، بدن مقداری اضافه از مایعات را برای حفاظت بدن ذخیره می‌‌کند. بنابراین بسیاری از مادران باردار، درد‌های موضعی در دست، پا و صورتشان حس می‌‌کنند که ممکن است تا مدتی‌ پس از زایمان نیز ادامه داشته باشد.

  • تخلیه و ترشحات

پس از زایمان، بدن در تلاش برای رهائی از تمام خون و مایعات اضافه انباشته در خود است، بنابراین تا مدتی‌ داشتن خونریزی و ترشحات طبیعی است. در روز‌های اول رنگ آن قرمز و گاهی با لخته همراه است، اما به مرور روشن و روشن‌تر شده و از حجم آن کاسته می‌‌شود.

  • مشکلات مثانه

بسیاری از مادرانی که به تازگی فارغ شده‌اند، عدم کنترل یا اختیار ادرار را به صورت دوره‌ای تجربه می‌‌کنند. زایمان به دلیل تضعیف ماهیچه‌های مثانه و نواحی تناسلی، تکرر و بی‌ اختیاری موقت ادرار را به دنبال دارد.

  • تیرگی پوست

بخصوص در نواحی تناسلی، بسیاری از مادرانی که وضع عمل کرده‌اند، تغییر رنگ و تیرگی را احساس می‌‌کنند. به محض ثابت شدن میزان هورمون‌ها در بدن مادر، رنگ آن‌ها به حالت نرمال برگشته و جای نگرانی‌ نیز ندارد.