وب سایت کارناوال: همه ما بارها و بارها نام جاده ابریشم را شنیده ایم و از قدمت آن آگاهیم. جاده ابریشم یا راه ابریشم شبکه ای از راه های به هم پیوسته بود که شرق و غرب و جنوب آسیا را به هم و به شمال آفریقا و شرق اروپا پیوند می داد. این جاده تا سده پانزدهم میلادی به مدت 1700 سال، بزرگ ترین شبکه بازرگانی دنیا به شمار می رفت و از اهمیت بسیاری برخوردار بود.
یک جغرافیدان آلمانی در سال 1877 میلادی نام راه ابریشم را برای این مسیر برگزید چرا که در آن زمان ابریشم چین از این راه به دریای مدیترانه و مناطق گوناگون دیگر می رفت. از این راه با عنوان جاده پیوند و صلح یاد می کنند؛ مسیری که شاهان از طریق آن برای هم هدیه میفرستادند و انسان ها به دور از ستیزه جوییهای حکومت ها و امپراتوریها از آن گذر می کردند.
ابریشم، ادویه، چای، کاغذ، ظروف چینی، یونجه و انگور، شیشه و بلور از این راه به نقاط مختلف می رفت و باعث روابط تجاری میان مردم می شد. از جذابیت های این جاده، چشم اندازهای متنوع آن بود چرا که گاه از میان کویر میگذشت، گاهی انسان ها را از میان کوه یا جنگل عبور می داد و در برخی نقاط دریا و رودخانهها را در خود داشت.
اهمیت تاریخی این جاده و داستان ها و روایت های گوناگونی که درباره آن وجود دارد، کنجکاوی یکی از نویسندگان وبسایت آتلانتیک (The Atlantic) را برانگیخت تا پس از گذشت هزاران سال از رونق این جاده و حتی نابودی آن، مسیرش را دوباره مرور کند و گشتی در آن داشته باشد.
این سفر تصویری از نقطه ای در مرز چین و پاکستان آغاز می شود و پس از گذر از قزاقستان، افغانستان، ازبکستان، ترکمنستان، ایران، عراق، سوریه و لبنان خاتمه می یابد. زیبایی و جذابیت این گزارش تصویری، ما را نیز بر آن داشت تا حس خوب مرور مسیر جاده ابریشم را با شما به اشتراک بگذارد.
1- قله توپودان، پاکستان
در تصویر قله توپودان (Tupopdan Peak) را می بینید که 6106 متر ارتفاع دارد و در حوالی روستای گولمیت (Gulmit village) در دره هونزا (Hunza Valley) واقع شده است.
این دره میان منطقه خودمختار سین کیانگ (Xinjiang) چین و دالان واخان (Wakhan Corridor) افغانستان قرار دارد و در گذشته یکی از مهمترین گذرگاه های جاده ابریشم به شمار می رفت.
2- دیوارهای باستانی، چین
برج های باستانی را می بینید که در شهر شیآن (Xi'an) قرار دارند. این شهر شرقی ترین خروجی جاده ابریشم بود و به عنوان قطب بازرگانان شناخته می شد. این برج ها پس از بلااستفاده ماندن جاده ابریشم ساخته شدند.
3- آغاز مسیر مسافران غرب، چین
مسافران جاده ابریشم برای سفر به غرب از استان گانسو (Gansu Province) امروزی عبور می کردند. در تصویر، توفانی از شن را می بینید که شهر ژانگی (Zhangye) در شهرستان شاندان (Shandan) را در می نوردد.
4- بخشی دیگر از استان گانسو، چین
در سال 1958، دولت چین، مرکز راه اندازی ماهواره جیوکوان (Jiuquan Satellite Launch Center) را در ناحیه ای دور افتاده در استان گانسو و در نزدیکی بخشی از جاده ابریشم تاسیس کرد. در اینجا، فضاپیمای Shenzhou-9 و موشک حامل آن به بخش راه اندازی منتقل می شوند.
5- دیوار بزرگ چین
بخشی از دیوار بزرگ چین در جیایوگوان سیتی (Jiayuguan City).
بد نیست بدانید که این دیوار در زمان رونق جاده ابریشم ساخته شده است.
6- بخشی از دیوار چین
در تصویر پیش رو دژ جیاگوان (Jiayuguan Fort) را در قسمتی از دیوار چین می بینید. بر فراز این سازه، بازدیدکنندگان در حال تماشای خورشیدگرفتگی هستند که در میان بومیان با نام ریشی (Rishi) به معنای خورشید خورده شده شهرت دارد.
7- در میانه راه ابریشم، چین
یکی از مدل های چین در حال اجرای شوی فشن برای طراحان فرانسوی برند پیر کاردین است. این شو در شهر دون هوانگ (Dunhuang) اجرا می شود و در پس زمینه تصویری از تپه های شنی کویر گُبی (Gobi Desert) به نام تپه های سینگینگ سَند (Singing Sand Dunes) به چشم می خورد. این تپه ها صدای خاصی تولید می کنند و نمونه آنها در بسیاری از نقاط جهان وجود دارد.
در حوالی سینگینگ سَند، واحه کرسنت مون اسپرینگ (Crescent Moon Spring) قرار دارد که از دیدنی ترین قسمت های کویر گبی به شمار می رود اما در گذشته یکی از مهمترین توقفگاه ها در جاده ابریشم بوده است.
8- کویر گبی، چین
در تصویر شترهایی را می بینید که در مسیر مسابقه رالی راه ابریشم (Silk Way Rally) در سال 2016 می دوند.
9- تپه های شنی، چین
گردشگران تلاش می کنند که از تپه های سینگینگ سَند بالا بروند. این تصویر در شهر جیوچوان (Jiuquan) به ثبت رسیده است.
10- توقفگاه مسافران راه ابریشم، چین
در تصویر کوه های فلیمینگ (Flaming Mountains) را می بینید که در روستای تویُک ولی (Tuyoq Valley) قرار دارند. این روستا بخشی از شهر تورفان (Turpan) محسوب می شود که در ناحیه خودمختار سینکیانگ یا شینجیانگ (Xinjiang) واقع شده است.
غارهای کوچک و بزرگی در این منطقه وجود دارد که در طول سده ها برای اهداف مختلفی استفاده می شدند. در دوره ای توقفگاه مسافران جاده ابریشم بودند و در برهه ای از زمان نقش معابد بودایی و حتی روستاهای کوچک را داشتند.
11- ویرانه های شهر باستانی، چین
ویرانه های شهر باستانی جیائو روینز (Jiaohe ruins) را می بینید که در شهر تورفان و فلات لوئس (Loess Plateau) واقع شده است. این شهر باستانی بیش از 2300 سال پیش در دره یارناز (Yarnaz Valley) ساخته شد تا توسط صخره ها به خوبی محافظت شود.
در زمان سلسله هان (Han Dynasty) و سلسله تانگ (Tang Dynasty)، این شهر بخش مهمی از جاده ابریشم بود و گذرگاهی مهم برای برقراری ارتباط بین شرق و غرب به شمار می رفت.
ویرانه های شهر باستانی ؛ چین
12- در حوالی شهر تورفان، چین
موش گوش دراز جِربُوا در نزدیکی کوه های فلیمینگ، دلی از عزا در می آورد. این منطقه در مسیر جاده ابریشم قرار داشت.
13- محل دریافت مالیات، چین
اورومچی (Ürümqi)، نام شهری است که به عنوان پایتخت منطقه خودمختار سین کیانگ، چین شناخته می شود. در گذشته های دور این شهر تنها یک منطقه عشایری بود و در 1300 سال پیش به عنوان محل نشست دولت محلی و جمع آوری مالیات از کاروان های جاده ابریشم در نظر گرفته شد. امروزه اورومچی یک شهر مدرن است و حدود 3.5 میلیون نفر جمعیت دارد.
14- بزرگراهی در منطقه سین کیانگ، چین
این تصویر در استان آقسو (Aksu Prefecture) به ثبت رسیده است.
15- گوشه ای دیگر از استان آقسو، چین
16- گورستانی در کویر، چین
پرچم هایی را بر فراز یک مقبره در گورستان حوالی آرامگاه امام آزیم (Imam Asim) می بینید. این گورستان در کویر تکله مکان (Taklamakan Desert) قرار دارد که در اطراف روستای جیا (Jiya) در شهر خُتَن (Hotan) واقع شده است.
17- مردمان اویغور، چین
مردمان اویغور در بازار سریک بویا (Serik Buya) در شهر یارکند (Yarkant)، منطقه خودمختار سین کیانگ.
اویغورها اقوام ترک و مسلمان سنی در شمال غرب چین هستند که در منطقه خودگردان سین کیانگ زندگی می کنند.
18- گردهمایی بزها، چین
دسته ای از بزها در بازار روستای اُپال (Opal Village Market) در منطقه خودمختار سین کیانگ.
19- شهر کهن کاشغر، چین
شهر تاریخی کاشغر (Kashgar) در غرب منطقه خودمختار سین کیانگ قرار دارد و به عنوان قلب فرهنگی این منطقه شناخته می شود. این شهر در یک تقاطع تاریخی واقع شده که چین را به آسیا، خاورمیانه و اروپا متصل می کند و روزگاری یکی از مهمترین بخش های جاده ابریشم بود.
امروزه کاشغر تغییرات زیادی داشته و تحت تاثیر عوامل خاصی بوده است که عبارتند از: قوانین چینی ناشی از توسعه حکومت، توافقات غیر رسمی قوم هان در غرب منطقه و محدودیت های اعمال شده توسط حزب کمونیست.
مقامات پکن توسعه کاشغر را به عنوان یک پیشرفت برای اقتصاد محلی تلقی می کنند اما بسیاری از اویغورهای ساکن در این شهر آن را تهدیدی می دانند که موجب تخریب زبان، سنت و هویت فرهنگی آنها می شود. همین موضوع تنش هایی را به وجود آورده که موجب تحریک جنبش جدایی طلبانه شده است که بعضی اوقات با اعمال خشونت آمیز همراه می شود و سرکوب هایی را به دنبال می آورد. دولت چین این حرکات را "اعمال تروریستی" توسط افراط گرایان مذهبی می داند.
20- در کوچه پس کوچه های کاشغر، چین
زنی که در تصویر می بینید، لباس زیبای خود را بر تن کرده تا در تعطیلات عید به شادمانی بپردازد.
21- برج های معبد بودایی در کاشغر، چین
این سازه ها بام هایی لایه دار دارند و اصطلاحا به آنها پاگودا می گویند.
22- یکی از شاخه های شمالی جاده ابریشم، قزاقستان
در این تصویر یک سازه سفید را می بینید که یورت کشاورزی یا چادر نمدی عشایر است و در جوار کوه های فلات اسی (Assy Plateau) قرار دارد. بر بالای کوه رصدخانه ای به چشم می خورد که از دوران شوروی به جای مانده است. این منطقه در ارتفاع 2500 متری از سطح دریا واقع شده و در 90 کیلومتری شرق آلماتی (پایتخت پیشین قزاقستان) قرار دارد.
23- حوالی آلماتی، قزاقستان
در پس زمینه این تصویر کوه های تیان شان (Tian Shan mountains) را می بینید که در حوالی آلماتی قرار دارند و نامشان به معنای کوه های بهشتی است.
24- یادمانی از جنگ جهانی دوم، قزاقستان
آلماتی از شهرهایی است که زمانی محل عبور کاروان های جاده ابریشم بوده است. در این تصویر پسری را می بینید که در روز پیروزی (Victory Day) برابر با نهم می بر روی یادمانی از جنگ جهانی دوم نشسته و به اطراف می نگرد.
25- تپه شنی در آلماتی، قزاقستان
گردشگری را می بینید که تلاش می کند از تپه سینگینگ سند بالا برود. در اینجا یک نمونه 150 متری از این تپه ها را مشاهده می کنید که در پارک ملی آلتین امل (Altyn-Emel National Park) در آلماتی قرار دارد.