انجام فعالیتهای ورزشی به طور منظم
فعالیت ورزشی در واقع با فعالیت بدنی متفاوت است. درست است که در هر دو نوع، کالری مصرف میشود، اما ورزش الگویی مشخص دارد که برای چاقیهای موضعی بهخصوص ناحیه شکم بسیار مفید است. در واقع، فعالیتهایی که دارای شدت کم و زمان طولانی هستند، نتیجه بهتری برای سوخت چربیها به همراه دارند؛ مثل دویدن، دوچرخهسواری، شنا، پیادهروی سریع و بالا رفتن از پله.
منظور ما از ورزش در مرحله اول کاهش چربی است، نه الزاماً کاهش وزن و چون همزمان با ریزش چربی، ساخت ماهیچه در بدن شروع میشود، به اصطلاح سایز کم میکنید؛ ولی ممکن است وزنتان ثابت بماند؛ بنابراین از روی عدد ترازو قضاوت نکنید و در آینه دقیق نگاه کنید ک آیا شکمتان تو رفته است یا خیر!
آثار زیانبار چربیهای شکم
در پایان، آثار زیانبار چربی شکم بر روی سلامتی را یادآور میشویم. افرادی که دور کمر آنها بیش از حد طبیعی است (مردان بیشتر از 100 و زنان بیشتر از 86 سانتیمتر)، در معرض خطر بیماریهای مختلف و دو برابر بیشتر از سایرین در معرض مرگ زودرس قرار دارند. در واقع، خطر مرگ با افزایش سایز دور کمر افزایش مییابد!
در این شرایط حتی اگر وزن فرد ایدهآل باشد و فقط چاقی شکمی داشته باشد، دو برابر بیشتر در معرض مرگ زودرس است. به نظر میرسد مهمترین اقدام برای کاهش چربی شکمی، کاهش کالری دریافتی است. مصرف چربیهای اشباع، بهخصوص چربیهای ترانس، باعث تشدید چاقی شکمی میشوند.
مطالعات تغذیهای نشان میدهد مصرف روغن زیتون (و روغنهای تکاشباع) هم اشتها را کنترل کرده و هم به کاهش چربیهای شکمی کمک میکند، در حالی که کالری آن مثل بقیه روغنهاست. بنابراین اعتدال در مصرف آن شرط اساسی کم کردن چربی بدن است. اساس رژیم مدیترانهای که بر مصرف غلات سبوسدار، میوهجات و سبزیجات، آجیل، حبوبات و روغن زیتون است، نقش مهمی در کاهش چربی شکمی (موضعی) دارد.
غنیسازی دوغ با ویتامینD
با توجه به شیوع بالای کمبود ویتامین D در افراد جامعه به ویژه گروههای آسیبپذیر از جمله کودکان و نوجوانان و نیز بیماران مختلف و اهمیت اعمال مداخلات لازم و کابردی در سطح خانوار، انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور برای نخستین بار اقدام به اجرای «مطالعات تاثیر مصرف دوغ غنی شده با ویتامین D» نمود که یافتههای آن حاکی از تاثیر بسیار مفید مصرف این دوغ بر وضعیت قند خون و شاخصهای التهابی و عروقی به ویژه در بیماران دیابتی بوده و نتایج آن در نشریات معتبر علمی خارجی منتشر گردیده و مورد استقبال زیاد رسانههای علمی- خبری جهان قرار گرفته است.
در این راستا نشست خبری با حضور دکتر مجید حاجیفرجی، دکتر تیرنگ نیستانی و دکتر سید هدایت حسینی و جمعی از خبرنگاران در تاریخ 90/10/17 در محل انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور برگزار گردید. در این نشست خبری دکتر مجید حاجیفرجی، رئیس انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور گفت: در سالهای اخیر مطالعات متعددی در انستیتو تحقیقات تغذیه بر روی کمبودهای ریز مغذیها به ویژه ویتامین D و کلسیم برای رفع چالشهای موجود در کشور انجام گرفته است که یکی از آنها غنیسازی مواد غذایی با استفاده از مواد مغذی کلسیم و ویتامین D بوده است که بهترین پایههای مناسب آن لبنیات میباشد.
زیرا این گروه غذایی در هرم غذایی وجود دارد و متخصصان تغذیه مصرف روزانه آن را به اقشار مختلف جامعه توصیه مینمایند. در دو مطالعهای که در این زمینه انجام گرفته از دوغ استفاده شد، که پاسخهای مناسبی در شاخصهای گلایسمیک، شاخصهای چربی خون و حتی التهابی این افراد مشاهده شد. دکتر حاجی فرجی افزود: از آنجا که ماست و دوغ حاوی پروبیوتیکها میباشند، در صورت استفاده از این مواد غذایی به عنوان پایه غنیسازی، از فواید پروبیوتیکها یعنی پیشگیری از بیماریهای گوارشی، هورمونی، سرطانها و ... نیز بهرهمند خواهیم شد.
دکتر نیستانی، دانشیار انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور نیز در این خصوص گفت: بر خلاف سایر مواد مغذی، ویتامین D توزیع بسیار محدودی در غذاها دارد و این محدودیت در سفره ایرانی بیشتر به چشم میخورد. این در حالی است که طبق آمارهای جهانی و آمارهای موجود در کشور ما شیوع کمبود ویتامین D در زیر گروههای مختلف جامعه هشدار دهنده میباشد.
وی در رابطه با این مطالعه افزود: ماده غذایی حامل برای غنیسازی باید به طور صحیح انتخاب شود. در چند مطالعه انجام گرفته، از دوغ استفاده شد، زیرا پذیرش این ماده غذایی خوب است و مثلاً مشکل عدم تحمل در مورد آن وجود ندارد.
دکتر هدایت حسینی، معاونت پژوهشی انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور نیز ضمن عرض تبریک به مناسبت این دستاورد بزرگ علمی و استفاده از دوغ غنی شده به عنوان راهکاری مناسب برای بهبود شاخصهای گلایسمیک در بیماران دیابتی گفت: اگر این دوغ غنی شده بخواهد وارد بازار شود، باید مطالعاتی در رابطه با ماندگاری، کنترل کیفیت و بستهبندی محصول انجام شود. وی افزود: برچسبگذاری در محصولات غذایی به ویژه انواع غنی شده از اهمیت بسزایی برخوردار است و اطلاعرسانی کامل باید از این طریق به افراد صورت گیرد.
برای خواندن بخش اول -چاقی شکمی- اینجا کلیک کنید.