بیماری دیابت یا همان بیماری قندخون موجب اختلال در سوخت و ساز بدن می شود. در این مطلب قصد داریم تا شما مخاطبان عزیز را با عوارض دیابت نوع اول و دیابت نوع دوم آشنا کنیم. با ما تا پایان این بخش همراه باشید.
بیماری دیابت یا همان بیماری قند خون که امروزه به یک بیماری بسیار جدی و خطرناک تبدیل شده است موجب اختلال در متابولیک بدن شده است. در این نوع بیماری بدن در مقابل انسولین مقاوم شده است و انسولین قادر نخواهد بود که عملکرد خود را به طور طبیعی به انجام برساند. در این مقاله با عوارض دیابت نوع اول و دیابت نوع دوم در خدمت شما مخاطبان عزیز و گرامی می باشیم.
هنگامی که میزان قند خون در بدن از حد طبیعی و نرمال بیشتر باشد فرد به بیماری دیابت مبتلا می شود. برای تشخیص این نوع بیماری آزمایش قندخون به صورت ناشتا توسط پزشک انجام می گیرد. انسولین موجود در بدن وظیفه کاهش میزان قند خون را بر عهده دارد. بیماری دیابت به دو نوع دیابت نوع اول و دیابت نوع دوم تقسیم بندی می شود که هریک شامل عوارضی می باشد. در ادامه با عوارض بیماری قند خون در خدمت شما می باشیم.
![آشنایی با عوارض دیابت](/Upload/Public/Content/Images/1396/12/19/1019220126r.jpeg)
عوارض دیابت نوع یک و نوع دوم
شخصی که به بیماری دیابت مبتلا می باشد با کنترل میزان قند خون خود و حضور در جلسات آموزشی بیماری دیابت می تواند از عوارض بیماری دیابت پیشگیری کند. در حالت کلی عوارض دیابت را به دو نوع “عوارض زودرس” و “عوارض دیررس” می توان دسته بندی کرد که در ادامه علاوه بر اینکه این عوارض را مورد بررسی قرار می دهیم راه ها و اقدامات لازم برای کاهش عوارض دیابت را نیز برای شما مخاطبان عزیز بیان می کنیم.
![آشنایی با دیابت و روش های پیشگیری از آن](/Upload/Public/Content/Images/1396/12/19/1019270907w.jpeg)
عوارض زودرس دیابت
هیپوگلیسمی:
هنگامی که میزان قند خون به 70 میلی گرم کاهش پیدا کند می توان گفت که خطر هیپوگلیسمی انسان را مورد تعقیب قرار می دهد. هنگامی که شخصی به هیپوگلیسمی مبتلا شود و به موقع تحت درمان قرار نگیرد میزان قند خون او پایین آمده و فرد دچار بیهوشی و گیجی می شود. از علائم و نشانه های هیپوگلیسمی می توان به : رنگ پریدگی، پوست سرد و مرطوب، بی قراری، سردرد، دل درد، گرسنگی فراوان، سست شدن زانوها، اختلال بینایی، طپش قلب و کم شدن قدرت تمرکز اشاره کرد.
کمای دیابتی یا کتواسیدوز:
کمای دیابتی یک نوع اختلال است که به سوخت و ساز بدن مربوط می شود. هنگامی که میزان قند خون بالا رود علائمی همچون سستی و بی حالی، خستگی و تنگی نفس، احساس تشنگی شدید و در برخی موارد اغماء نیز ایجاد می شود که اگر مورد درمان قرار نگیرد امکان دارد که موجب مرگ شود.
کمای هایپر اوسمولار:
یکی از عوارض دیابت از نوع عوارض زودرس کمای هایپر اوسمولار می باشد که این نوع کما نیز در بیماران دیابتی نوع دوم هنگامی که میزان قندخون افزایش پیدا کند اتفاق می افتد.
![آشنایی با انواع عوارض بیماری دیابت](/Upload/Public/Content/Images/1396/12/19/1019280963v.jpeg)
هایپر گلیسمی:
هنگامی که بین نیاز و وجود انسولین در بدن نتوان نسبت مناسبی را به وجود آورد میزان قندخون افزایش می یابد. از مواردی که هایپرگلیسمی را موجب می شود می توان به فراموشی تزریق انسولین، داشتن فعالیت بدنی کم و پرخوری و بیماری ها اشاره کرد.
اقدامات لازم
- اگر بیمار هوشیاری خود را از دست داده باشد و بیهوش شده باشد باید او را در وضعیتی قرار داد که راه تنفس وی باز باشد. در این موارد نباید هیچ نوع ماده غذایی از راه دهان به بیمار داده شود. بهتر است او را بدون تلف نمودن وقت به اورژانس انتقال دهید.
- اگر بیمار هوشیاری خود را از دست نداده باشد و بیهوش نشده باشد به او باید ماده غذایی شیرین و یا چند حبه قند دهید.
عوارض دیررس دیابت
عوارض عصبی:
از عوارض طولانی مدت دیابت می توان عوارض عصبی را نام برد که اغلب افراد دیابتی از وجود این عارضه در بدن رنج بسیاری می برند. این عوارض به صورت های مختلفی خود را نشان می دهند:
![عارضه های عصبی بیماری دیابت](/Upload/Public/Content/Images/1396/12/19/10193002980.jpeg)
- سرگیجه و غش کردن
- کاهش یا افزایش تعریق
- فلج یک طرف صورت
- بی میلی جنسی و یا مشکلات جنسی
- مشکلات ادراری
- بی حسی و یا ضعف در دست و پاها
- مشکلات گوارشی همچون: استفراغ، اسهال و یبوست، تهوع و احساس پر بودن شکم
عوارض قلبی و عروقی:
افزایش فشارخون و افزایش سکته قلبی و سکته مغزی از جمله عوارض قلبی و عروقی می باشند که با کنترل میزان قند خون می توانید از مشکلات قلبی و عروقی پیشگیری نمایید.
![آشنایی با عوارض مشکلات قلبی بیماری دیابت](/Upload/Public/Content/Images/1396/12/19/1019310349z.jpeg)
مشکلات چشمی :
یکی دیگر از عوارض دیابت از نوع عوارض دیررس مشکلات مربوط به چشم می باشد. دیابت به عروق آسیب می زند و ممکن است این آسیب گریبان گیر عروقی چشمی نیز باشد که امکان دارد مشکلاتی همچون : کدورت عدسی، آب سیاه، خونریزی در شبکیه چشم، اختلالات عروقی شبکیه و موجب نابینایی و کم بینایی نیز می شود.
![عوارض چشمی دیابت](/Upload/Public/Content/Images/1396/12/19/10193204226.jpeg)
عوارض کلیوی:
اگر فرد دیابتی بیماری خود را کنترل نکند به کلیه های او آسیب های جدی وارد می شود به گونه ای که ممکن است خون را به طور کامل توصیه نکند و موجب تجمع مواد زائد در بدن شود. اگر کلیه ها تحت درمان قرار نگیرند نیاز به دیالیز و پیوند کلیه در فرد احساس می شود. فشار خون و ژنتیک و میزان قند خون از عوامل موثر بر این عارضه می باشند. زمانی بروز این عارضه کمتر می شود که کنترل میزان قند خون و فشارخون بهتر باشد.
علائم و نشانه های عارضه کلیه
- کم اشتهایی
- ورم کردن زیر چشم و پاها
- داشتن احساس ناراحتی در معده
- اختلال شدید کم خوابی
- اختلال تمرکز
![عوارض های بیماری دیابت](/Upload/Public/Content/Images/1396/12/19/10193304755.jpeg)
در این مقاله با عوارض دیابت آشنا شدید که امیدواریم با اقدام به موقع به درمان دیابت از پیشرفت این بیماری در بدن خود پیشگیری نمایید. بهتر پس از مشاهده علایم دیابت به پزشک مراجعه نمایید تا احتمال بروز عارضه های مختلف پس از ابتلا به دیابت کاهش یابد.