به گزارش ایسنا به نقل از فیز، تابستان سال آینده یک بسته به ایستگاه فضایی بینالمللی ارسال میشود تا با استفاده از یک محفظه نفوذناپذیر، لیزر و یک چاقوی الکترومغناطیسی اتمهای گازی را بیحرکت کند و سردترین نقطه هستی را بسازد.
این مجموعه "آزمایشگاه اتم سرد" نامیده شده بوسیله آزمایشگاه پیشران جت ناسا تولید میشود.
این بسته دمای اتمها را تا یکمیلیاردم صفر مطلق (منفی 273 درجه سانتیگراد) پایین میآورد و در این دما اتمها حالت منجمد به خود میگیرند. این دما 100 میلیون بار سردتر از عمق فضا خواهد بود.
رابرت تامپسون مسئول آزمایشگاه پیشران جت ناسا گفت: مطالعه ساختار اتمها در این حالت میتواند باعث بیشتر شدن اطلاعات ما در رابطه با قوانین جاذبه و خواص مواد در فیزیک کوانتوم شود.
وی افزود: زمانی که اتمها تا این دما سرد شوند فاز آنها تبدیل به حالتی موسوم به بوز- اینشتین میشود که قوانین فیزیک کلاسیک در رابطه با آن پاسخگو نیست و فیزیک کوانتوم مطرح میشود. به این فاز superfluid نیز گفته میشود که سیالهای بدون گرانروی هستند.
تامپسون خاطرنشان کرد: در فاز بوز- اینشتین اتمها به جای رفتار ذرهای از خود رفتار موجی نشان میدهند و به صورت یکپارچه در هماهنگی با هم حرکت میکنند و حرکت نامنظم عادی را نشان نمیدهند و برای مشاهده این وضعیت نیاز به دمای فوقالعاده پایین است که این بسته این امکان را فراهم میکند.
ناسا برای اولین بار است که تلاش میکند این آزمایش را در فضا انجام دهد. در سطح زمین به دلیل وجود جاذبه این حالت فقط در چند ثانیه بوجود میآید و امکان بررسی حالات مختلف و ویژگیهای آن وجود ندارد. اما در ایستگاه فضایی به دلیل نبود جاذبه حالت موجی اتمهای منجمد شده به خوبی حفظ میشود و خواص آن قابل بررسی خواهد بود.