ماهان شبکه ایرانیان

تـوصیه های مهم تغذیه ای برای ایام نوروز

در تعطیلات که فرصت بیشتری برای بودن در کنار خانواده و خوردن غذا دارید، هوشیارانه غذایی که می‌خورید را انتخاب کنید و بعد بدون عذاب وجدان گرفتن با آرامش آن را بخورید.

تـوصیه های مهم تغذیه ای برای ایام نوروز

تحریریه دنیای زنان

 

اینکه در طول تعطیلات بتوانید از خوردن برخی خوراکی‌ها و غذاهای پرکالری و اغلب مضر، پرهیز کنید، دشوار است چرا که اینگونه از خوردنی‌ها اغلب اغواگر هستند ولی با این وجود می‌توان با رعایت چند نکته، کاری کرد که هم تعطیلات از خوردن غذاها لذت ببرید و هم دچار اضافه وزن و خطرات احتمالی ناشی از آن نشد.

اجازه ندهید که حضور در جمع باعث پرخوری‌تان شود

همه می‌دانیم که وقتی اطراف‌مان شلوغ است، نمی‌توانیم روی آن چیزی که می‌خوریم یا می‌نوشیم، تمرکز کنیم. 

آرام آرام غذا بخورید

بسیاری از ما عادت داریم خود را برای مدت زمان طولانی در آشپزخانه حبس کنیم تا غذایی خاص را تهیه نماییم و بعد در عرض چند دقیقه تند و تند آن غذا را با آن همه زحمتی که برای تهیه و پختش کشیده‌ایم، سریع بخوریم، بدون آنکه واقعا از طعم آن غذا لذت برده باشیم؟

یکی از نکات مهم در داشتن تغذیه سالم و عادات درست تغذیه، این است که غذا را آرام آرام بخوریم و از آن لذت ببریم وقتی که روی صندلی می‌نشینید و می‌خواهید غذا خوردن را شروع کنید، بهتر است چند لحظه کوتاه به غذا نگاه کنید، عطر آن را بچشید.

پیش از آنکه لقمه‌های‌تان را قورت بدهید. بگذارید که طعم و مزه آن روی زبان‌تان بنشیند اینکار به شما یاد می‌دهد که از غذای‌تان لذت ببرید.

مخصوصاً در تعطیلات که فرصت بیشتری برای بودن در کنار خانواده و خوردن غذا دارید، هوشیارانه غذا خوردن یعنی اینکه با هوشیاری غذایی که می‌خورید را انتخاب کنید و بعد بدون عذاب وجدان گرفتن با آرامش آن را بخورید.

به همین دلیل احتمالا دچار زیاده‌روی می‌شویم. بنابراین باید سعی کنید که در حضور دیگران و در مهمانی‌ها نیز این مسئله را رعایت کنیم و بهتر است که امسال در تعطیلات بیشتر حواسمان به غذاهایی که می‌خوریم باشد، مثلا در حین غذا خوردن گاهی اوقات لقمه خود را پایین بیاوریم کمی مکث کنیم و یا با اطرافیان خود کمی صحبت کنیم و بعد لقمه بعدی را به سمت دهان ببریم.

دلسوز خودتان باشید

واقع‌بین باشید. مسلماً نمی‌توانید این انتظار را داشته باشید که در طول تعطیلات وزن کم کنید مگر آنکه دچار بیماری شوید، اما تعطیلات نیز روزهایی همانند سایر روزها هستند و هر روز برای شما بهترین فرصت برای رسیدن به سلامت بیشتر محسوب می‌شود.

خودتان غذا درست کنید

معمولا در تعطیلات استفاده از غذاهای رستوران و غذاهای آماده با نمک، چربی، قند و ... .

فراوان بیشتر در میان مردم رواج پیدا می‌کند ولی اگر شما بتوانید با برنامه‌ریزی کاری کنید که وعده‌های غذایی‌تان را خودتان تهیه کنید، خود را از شر این خطرات محفوظ نگه می‌دارید. 

پرخوری نکنید

مقدار کمی از غذاهایی که دوست دارید را انتخاب کنید و بقیه بشقاب خود را با میوه و سبزیجات پر کنید.

اگر شیرینی را بسیار دوست دارید، خود را از خوردن آن محروم نکنید بلکه آن را به اعتدال بخورید و قبل از رفتن به میهمانی سعی کنید یک عدد سیب بخورید تا سر میز غذا دچار پرخوری نشوید.

ورزش را رها نکنید

در این روزها می‌توانید زمان ورزش کردن را کم کنید اما به شدت ورزش‌های خود اضافه کنید مثلا در خانه درازنشست بروید یا اینکه به جای پیاده‌روی 30 دقیقه‌ای، 15 دقیقه بدوید.

به خود گرسنگی ندهید

وقتی که می‌دانید هنگام غروب، قرار است شام مفصلی بخورید، خود را از غذا خوردن در طول روز محروم نکنید، زیرا در این صورت شب هنگام در خوردن زیاده‌روی خواهید کرد و معمولا از غذاهایی که کالری و کربوهیدرات بالا دارند استفاده خواهید کرد.

از قبل برنامه‌ریزی کنید

اگر می‌دانید که در یک مهمانی شبانه حضور خواهید داشت و در مصرف غذاهایی که چندان سالم نیستند، احتمالاً دچار زیاده‌روی خواهید شد، در طول روز قبل از رفتن به مهمانی، سعی کنید غذاهای کم‌کالری‌تر دریافت کنید، ورزش کنید تا کالری‌های بیشتری را بسوزانید و از این راه بتوانید تعادل را برقرار کنید.

دستورالعمل پخت غذاها را کمی تغییر دهید

برخی غذاهای سنتی که معمولاً در تعطیلات پخته می‌شود را با مواد غذایی سالمتر تهیه کنید. مثلاً‌ به هنگام تهیه پوره سیب‌زمینی به جای شیر پرچرب از شیر کم‌چرب استفاده کنید و یا از غذاهای کنسروی کم‌نمک استفاده کنید، یا به جای خوراک گوشت و لوبیا سبز آب‌پز از لوبیا سبز بخارپز استفاده کنید.

با جایگزین کردن مواد غذایی سالم، چربی و کالری و سدیم دریافتی شما کاهش یافته و به شما کمک می‌شود تا در تعطیلات قدم بزرگتری در حفظ سلامت خود بردارید.

هنگام غذاخوردن از بشقاب‌های کوچک‌تر استفاده کنید

مغز انسان به گونه‌ای عمل می‌کند که با دیدن یک ظرف پر از غذا به صورت اتوماتیک ثبت می‌کند که تنها زمانی که تمام غذای موجود در ظرف را بخورید، سیر خواهید شد و در واقع سایز ظرف را در نظر نخواهد گرفت و تنها به غذای موجود در آن توجه خواهد کرد.

به همین دلیل بهتر است که از بشقاب‌های کوچک‌تر استفاده کنید. مطالعات نشان می‌دهند که تنها نوع مواد غذایی که می‌خوریم، بر نحوه سوزاندن کالری و ذخیره چربی در بدن تأثیر نمی‌گذارد بلکه زمان مصرف مواد غذایی نیز تأثیر زیادی در سوخت‌و‌نیاز بدن دارد.

افرادی که دائم در حال سفر به مکان‌های متفاوت هستند و افرادی که به صورت شیفتی کار می‌کنند و به دلیل بر هم خوردن ساعت غذا در بدنشان، بیشتر از سایرین مستعد پرخوری می‌شوند.

تحقیقات انجام شده روی موشها نشان می‌دهد، تغییرات در زمان صرف غذا سبب می‌شود که بدن آنها به جای سوزاندن انرژی شروع به ذخیره انرژی و چربی می‌کند.

ساعت غذای درونی در بدن انسان‌ها و حتی حیوانات وجود دارد تا باعث جذب حداکثر مقدار مواد مغذی شود.

این ساعت ژن‌هایی را که به جذب مواد مغذی کمک می‌کنند را کنترل کرده و همچنین الگوی صرف غذایی ما را پیش‌بینی می‌کند. این شبکه ژنتیکی دقیق وارد عمل می‌شود و ژن‌های خاصی را روشن و خاموش می‌کند در عین‌حال بدن را برای خوردن آماده می‌کند و به مغز پیام فرا رسیدن زمان غذا خوردن را می‌دهد.

در واقع این شبکه به کنترل تعادل سوخت‌وساز بدن کمک می‌کند. در طول تعطیلات معمولا ساعت غذای درونی دچار اختلال می‌شود و فرد در اثر آن دچار افزایش وزن می‌شود.

این افزایش وزن تنها در اثر پرخوری و جذب کالری بیشتر، به وجود نیامده است بلکه تغییر در زمان صرف غذا عامل آن بوده است.

دانشمندان توانسته‌‌اند ژنی را کشف کنند که جزئی از این شبکه ژنتیکی است و به عقب برگرداندن ساعت غذا به زمان معمولی آن کمک می‌کند و سوخت‌وساز طبیعی بدن را به حال اول باز می‌گرداند.

 

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان