6- ریزهخواری در فاصله بین افطار و شام
بعضی از افراد تصور میکنند اگر در طول روز بعلت روزهداری غذا میل نمیکنند، میتوانند بعد از افطار تا هنگام خواب، به طور مداوم ریزهخواری نمایند. این کار منجر به بروز اختلالات زیادی از جمله چاقی، ناراحتیهای گوارشی و سوء تغذیه بعلت نخوردن غذای کافی و با کیفیت تغذیهای بالا میشود.
افراد ریزهخوار معمولاً مواد مصرفی خود را از بین مواد خوراکی حاوی کالری بالا و دارای ارزش تغذیهای پایین انتخاب میکنند که این مواد بطور معمول فقط مقدار زیادی انرژی به بدن میرسانند و فاقد ارزش تغذیهای بالا جهت تأمین نیازهای تغذیهای شخص هستند.
مصرف چنین مواد غذایی بعلت دارا بودن قند یا چربی بالا، جلوی اشتها را برای مصرف غذای اصلی گرفته و در نتیجه انسان را مبتلا به سوء تغذیه مینماید. این امر بخصوص برای دختران نوجوان اهمیت زیادی دارد. ضمناً ریزهخواری یکی از عوامل مهم خستگی دستگاه گوارش و اختلالات گوارشی است.
7- دیر شام خوردن و مصرف غذاهای سنگین در وعده شام
در ماه رمضان معمولاً افراد روزهدار به مهمانیهای افطار و شام دعوت میشوند و بازار مهمانیهای فامیلی و دوستانه رواج زیادی دارد. در این مهمانیها، اکثراً شام دیر سرو میشود، بطوری که فاصله بین صرف شام و خواب کوتاه میباشد.
پیامدهای این نوع تغذیه عبارت است از سنگینی دستگاه گوارش بعلت عدم تحرک پس از شام و مصرف شام سنگین، ایجاد اختلال در خواب شبانه بعلت پری و سنگینی دستگاه گوارش که یکی از عوامل مهم بیخوابی و بدخوابی است، بیاشتهایی فرد برای صرف سحری، که میتواند موجب مصرف نکردن سحری و یا صرف مقدار مختصری غذا در وعده سحری شود و نتیجه آن، اشکالات گرسنگی، تشنگی، ضعف، خستگی، عصبانیت، سردرد، سرگیجه و سایر عوارض عصبی، بعلت افت قندخون است.
8- حذف مواد نشاستهای از برنامه غذایی
یکی از عاداتی که معمولاً بین دختران نوجوان بخصوص در ماه رمضان رواج دارد حذف نان، برنج، سیبزمینی، ماکارونی و سایر مواد نشاستهای از برنامه غذایی است. این گروه سنی بعلت ترس از چاقی، یکی از مهمترین مواد مغذی مورد نیاز روزانه خود را از الگوی غذایی حذف میکنند. نتیجه آن، نرسیدن انرژی کافی به سلولهای عصبی و در نتیجه بروز عوارض عصبی است که تحمل آن برای افراد روزهدار مشکل میباشد.
ضمناً افرادی که مواد نشاستهای را از برنامه غذایی خود حذف میکنند بعلت نیاز سلولهای عصبی به انرژی، تمایل زیادی به مصرف مواد قندی از خود نشان میدهند و در مصرف این مواد افراط میکنند که این امر موجب بروز چاقی، پوسیدگی دندانها و افزایش چربیهای نامطلوب خون میشود.
چند توصیه تغذیهای
وعده سحری هرگز فراموش نشود.
در وعده سحری نباید در مصرف گوشت، نمک و چای افراط شود، زیرا موجب تشنگی در طول روز خواهد شد.
مصرف مقدار کافی آب (6 تا 8 لیوان) در فاصله افطار تا سحری ضروری است.
مصرف سبزیها و میوههای کافی و سالاد با آب لیموترش تازه و روغن زیتون جهت حفظ سلامت، پیشگیری از یبوست، افزایش مقاومت بدن و پیشگیری از خستگی، ضعف و سستی برای دختران نوجوان مفید است.
از افراط در مصرف زولبیا و بامیه و ... پرهیز شود.
به جای شیرینی و مواد حاوی شکر، بهتر است انرژی مورد نیاز دختران نوجوان از مواد نشاستهای به میزان متعادل دریافت گردد.
بهتر است وعده افطار را با آب ولرم، چای، شیر با کمی عسل یا خرما و مقداری نان و پنیر کم نمک و ترجیحاً یک تا دو عدد گردو آغاز کنند.
با رعایت نکات فوق میتوان مطمئن بود که نوجوانان عزیز ماه رمضان و ایام روزهداری را با موفقیت به پایان رسانده و از سلامت کامل برخوردار خواهند بود.
برای خواندن بخش اول- 8 هشدار تغذیهای برای دختران روزهدار- اینجا کلیک کنید.