خبرگزاری تسنیم: به نقل از القدس العربی،« پاتریک وینتور» سردبیر دیپلماتیک روزنامه « گاردین» در گزارشی نوشت که « محمد بن نایف» ولیعهد سابق سعودی پس از درخواستش از یوتیوب برای حذف ویدئویی مبنی بر« توطئه ولیعهد سابق برای سرنگونی رژیم سعودی»، با خطرات زیادی روبرو است.
روزنامه گاردین نوشت که محمد بن نایف که در حال حاضر در بازداشت به سر میبرد، قربانی یک کمپین مستقر در عربستان در سیستمهای عامل رسانههای سعودی شد که این موضوع زندگی وی را در معرض خطر قرار میدهد.
وکیلان محمد بن نایف با ارسال نامهای به پلتفرم یوتیوب خواستند تا ویدئویی که درباره توطئه محمد بن نایف علیه سرنگونی پسر عمویش، «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی پخش شده را حذف کنند. این امر آغاز خطرات و آسیبهای شخصی برای بن نایف خواهد بود. در این ویدئو نشان داده شده که بن نایف قبل از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا حامی دولت دموکراتها و در حال برنامهریزی برای بیثباتی در عربستان و توطئه علیه حامیان محمد بن سلمان است.
وینتور میگوید که این ویدئو شاهزاده 60 ساله را نزدیک به دولت «باراک اوباما » رئیس جمهور سابق آمریکا و «جو بایدن» رئیس جمهور منتخب آمریکا و معاون سابق اوباما به عنوان یک عنصر مهم در استراتژی گروه تروریستی «القاعده» در شبه جزیره عربستان میداند. این شاهزاده سعودی از ماه مارس در بازداشت خانگی به سر میبرد. پیشبینی میشود گزارشی که توسط کمیته مشترکی در مجلس عوام تهیه شده میتواند از دولت رئیس جمهور بعدی آمریکا درخواست کند که برای آزادی بن نایف بر عربستان فشار بیاورد. وکلای بن نایف در پیامی به یوتیوب ، ادعاهای این ویدئو را مبنی بر نزدیک بودن محمد بن نایف به بایدن و همچنین برنامه ریزی برای توطئه علیه محمد بن سلمان دروغین خواندند.
وکلای محمد بن نایف تاکید کردند که موکلشان از ابتدای مارس 2020 تا به امروز به صورت خودسرانه بازداشت شده که از ارتباط با خانوادهاش و حتی پزشک خود محروم است و حتی کوچکترین تماس وی تحت نظارت قرار دارد و محمد بن نایف و خانوادهاش نگران امنیتشان هستند.
وکلای محمد بن نایف گفتند: «این ویدئو در خصوص نقش محمد بن نایف در توطئه علیه دولت سعودی نادرست توصیف شده و در وفاداری وی به ولیعهد شکی نیست و او هنوز از آل سعود حمایت میکند».
دونالد ترامپ که گمان میکرد افشای متن کامل ایمیلهای «هیلاری کلینتون» وزیر امور خارجه وقت آمریکا میتواند در رقابتهای انتخاباتی به نفع او تمام شود به وزارت خارجه ایالات متحده فشار آورد تا تحت هر شرایطی پیش از برگزاری انتخابات اقدام به افشای اطلاعات موجود در این پرونده 4 ساله کند. ترامپ که از عقب ماندگی در نظرسنجیها ناراحت بود و نمیخواست موضوع کرونا تعیینکنندهترین محور در انتخابات پیش رو باشد، موفق شد تا وزارت خارجه آمریکا را تحت فشار قرار دهد که اعلام کند، به زودی محتویات ایمیلهای نامزد نهایی دموکراتها در سال 2016 را منتشر خواهد کرد.
منتشر کنندگان توئیتهای مربوط به افشای ایمیل های کلینتون پس از تماس با دونالد ترامپ در آخرین روزهای رقابتهای انتخاباتی آمریکا تلاش کردند تا نشاندهند که اوباما در سال 2016 قصد داشت تا آل سعود را تضعیف کند. اما یک مطالعه نشان داد که 40٪ از توئیتها را رباتها منتشر میکنند و این رباتها در تلاشند یک روایت دروغین را به رسانهها منتقل کنند. این توئیتها نیز با افشای ایمیلهای هیلاری به دنبال نشاندادن تلاش محمد بن نایف با « جان برنان» مدیر سابق اطلاعات آمریکا و کلینتون برای ایجاد « دولت پنهان» در عربستان بودند.
در این توییتها آمده که محمد بن سلمان به نقشه برخی برای سرنگونی ملک سلمان پی برده و این توطئه از جانب محمد بن نایف بوده است. این اخبار به قدری رایج شد که 170 هزار توئیت در عربستان منتشر و در رسانههای عرب زبان به ویژه «اسکای عربستان» تکرار شد.
«کریس پادیلا» ، مدیر اجرایی Legendary که این توئیتها را بررسی کرد ، گفت: بر اساس تحقیقات، تخمین زدیم که 40 درصد از حسابهایی که در هشتگ ایمیل هیلاری شرکت کرده اند ، ربات بودهاند و یک روایت جعلی با سرعت به رسانهها انتقال دادهاند.
اسکای نیوز عربستان 13 اکتبر، مقالهای تحت عنوان «اسرار کلینتون... چگونه تلاشهایش برای نفوذ به عربستان سعودی ناکام ماند؟» را منتشر کرد . در این مقاله نوشته شد که کلینتون با افرادی در داخل عربستان ارتباط برقرار کرده و در تلاش بوده تا بر عربستان نفوذ کند.
طبق آخریم اطلاعات هیچ دلیلی در مورد دستگیری محمد بن نایف ذکر نشده ، اما لیست اتهاماتی که علیه او مطرح شده شامل توطئه ، فساد ، اعتیاد به مواد مخدر و تبانی با اوباما است.
پیام جداگانه امیر کویت به شاه سعودی و امیر قطر
در پی بروز نشانههایی از توافق اولیه بین قطر و عربستان برای حل اختلافات، امیر کویت برای سران این دو کشور پیام جداگانهای ارسال کرد.
به گزارش خبرگزاری بین الملل خبرگزاری تسنیم به نقل از خبرگزاری کویت، شیخ نواف الأحمد الجابر الصباح در این پیام از تمیم بن حمد بن خلیفة آل ثانی امیر قطر و ملک سلمان شاه سعودی به خاطر آنچه پیشرفت در تلاشها برای حل بحران کشورهای حوزه خلیج فارس نامید، تشکر و قدردانی کرد.
البته امیر کویت پیام جداگانهای هم برای دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا داشت و ابراز امیدواری کرد که این توافق اولیه به توافق نهایی برای حل اختلافات بین کشورهای حوزه خلیج فارس بیانجامد؛ بحرانی که از سال 2017 تاکنون ادامه دارد.
عربستان سعودی، امارات، مصر و بحرین در پنجم ژوئن 2017 اندکی بعد از اولین سفر رسمی دونالد ترامپ به منطقه و دیدارش با سران این کشورها، قطر را به حمایت از تروریسم متهم و روابط دیپلماتیک با این کشور را قطع و با بستن مرزهای زمینی و هوایی، عملا قطر را محاصره کردند.
این چهار کشور عربی برای عادی شدن روابط با دوحه، خواستار قطع رابطه با ایران و اخراج نظامیان ترکیه از قطر و تعطیلی شبکه الجزیره شدهاند.