به گزارش جام جم آنلاین ، حتی سازمان بهداشت جهانی، چندی پیش درباره بیماریهای قلبی جوانان هشدار داد. این سازمان، عوامل محیطی و اقتصادی، استرس کاری و خانوادگی، آلودگی هوا و کم شدن سلامت روانی افراد در عصر حاضر را مهمترین دلایل ابتلای جوانان به ناراحتیهای قلبی ـ عروقی اعلام کرده است. این پدیده در کشور ما نیز روند نگرانکنندهای را طی کرده تا جایی که ما را بر آن داشت تا به بهانه روزجهانی قلب، عوامل موثر بر بروز چنین روندی را از نگاه متخصصان قلب و عروق بررسی کنیم .
دکتر محراب مرزبان، فوقتخصص قلب با اشاره به این که میانگین سن ابتلا به بیماریهای عروق کرونر در دنیا در مردان 65 سالگی و در زنان 68 سالگی و در ایران 10 سال کمتر است، به جامجم میگوید: البته میزان بیماریهای عروق کرونر در 20 سال گذشته در کشورمان رو به افزایش و سن ابتلا نیز کاهش یافته است که دلایل مختلفی دارد و البته همه شناخته شده نیست، اما بی شک،تغییر الگوی زندگی، استرس محیطی، آلودگی زیستمحیطی، کمتحرکی، تغذیه نامناسب، مصرف سیگار و عدم کنترل صحیح عوامل خطر از علل عمده چنین روندی محسوب میشود.
دکتر مریم مهرپویا، متخصص قلب و عروق نیز معتقد است، استعمال سیگار، مصرف زیاد قند و نمک، چاقی، فستفودها، دیابت، استرس و آلودگی هوا از مهمترین عواملی هستند که میتوانند فرد را به بیماریهای قلبی ـ عروقی مبتلا کنند.
جوانها از بیماریهای قلبی پیشگیری نمیکنند
اصولا بیماریهای مادرزادی قلب و بعضی بیماریهای دریچهای و آئورت در جوانان شایعتر است و بیماری عروق کرونر در جوانها معمولا با سکتههای وسیعتر همراه است.
دکتر مرزبان با بیان مطالب فوق میافزاید: متاسفانه در جوانها متعاقب تنگی عروق، زمان کافی برای تشکیل عروق جانبی وجود ندارد و از طرف دیگر در سنین پایینتر کمتر به این بیماری فکر میشود و ممکن است تشخیص بموقع داده نشود .
دکتر مهرپویا نیز در این باره به جامجم میگوید: مهمترین مساله برای پیشگیری از بیماریهای قلبی، پرهیز از عوامل و ریزفاکتورهای بیماریهای قلبی است و اگر مردم بتوانند به مسائل تغذیهای و بهداشتی خود توجه داشته باشند، بار بیماریهای قلبی و عروقی در آنان کاهش خواهد یافت. لذا مصرف غذاهای دریایی، کاهش مصرف گوشت قرمز و فستفود و افزایش مصرف میوه و سبزیجات از جمله راهکارهای تغذیهای در پیشگیری از بیماریهای قلبی است.
از قلبتان محافظت کنید
عوامل خطرزای قلبی تا حد زیادی قابل پیشگیری است و کنترل قند و چربی و فشار خون، ورزش کردن، دوری از دخانیات و کنترل وزن بدن از عوامل موثر است.
دکتر مرزبان با تاکید بر این که تغییر الگوی تغذیه، تحرک کافی، دوری از استرس، استراحت کافی و کنترل وزن به پیشگیری از بیماریهای قلب و عروق کمک چشمگیری میکند، هشدار میدهد: توجه داشته باشید، دردهای قفسه سینه، دست چپ، شانهها، فک، بین مهرهها، تنگس نفس، خستگی زودرس، تپش قلب و سنکوپ، علائم هشداردهنده هستند و باید مورد پیگیری قرار بگیرند.
دکتر مهرپویا نیز تاکید میکند: توجه به تغذیه مناسب، مصرف کم نمک، کاهش استرس و هیجان، عدم استعمال سیگار، اجتناب از مصرف مواد مخدر تزریقی و استفاده از میوههای تازه و سبزیجات به جای فستفود و شیرینی از راههای پیشگیری از بیماریهای قلبی ـ عروقی است.
درد قلبی در جوانها متفاوت است
به گفته دکتر مهر پویا، علائم دردهای قلبی در جوانان قدری متفاوت است و بسیاری اوقات، سکته حاد قلبی فقط با کاهش سطح هوشیاری و از حال رفتن ناگهانی خود را نشان میدهد. البته درد قفسه سینه و تپش قلب باید در این افراد جدی گرفته شود.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به این که بیماریهای قلبی دریچهای و مادرزادی در جوانان شایعتر است، میافزاید: توجه داشته باشید، در افراد مصرفکننده مواد مخدرتزریقی،سکته قلبی زودرس و کشنده میتواند رخ دهد.
غذای چرب، قلبتان را میکشد
به عقیده متخصصان قلب و عروق، گرفتگی عروق کرونر قلبی، باعث بروز سکته قلبی میشود که این عارضه، براثر رسوب چربی در درازمدت در دیوارههای عروق به وجود میآید. عواملی همچون فشار خون بالا، دیابت، کشیدن سیگار و داشتن سابقه خانوادگی در زمینه ابتلا به بیماریهای قلبی و چربی بالا موجب خواهد شد تا رسوب بافت چربی درون رگها ایجاد شود.
افراد چاق معمولا از غذاهای پرچرب، سرخ کرده و فستفود به مقدار زیاد استفاده میکنند و از طرفی فعالیت بدنی کمی دارند که مجموع این عوامل سبب میشود، کلسترول بالاتری داشته باشند و بهدنبال آن، خطر ابتلا به افزایش فشارخون و بیماریهای قلبی ـ عروقی افزایش یابد.
سکته قلبی بر اثر آلودگی هوا و استرس
بخشی از دلایل کاهش سن سکته قلبی، ناشی از زندگی شهری است.هرچه انسان، راحتی بیشتری به دست آورد و به جای استفاده از عضلات، بیشتر از مغزش استفاده کند، ناخودآگاه خود را آماده سکته قلبی میکند.
بیشک، افزایش آمار سکته قلبی به مصرف زیاد غذاهای چربی و نمک مربوط میشود، اما استرس نیز به دو طریق میزان بروز بیماریهای قلب و عروق را افزایش میدهد. زمان استرس هورمونهای شیمیایی نظیر اپی نفرینترشح و موجب تنگی عروق قلب و تشدید آترواسکلروز و پرفشاری خون میشود و نیز استرس، کاهش تحرک فعالیت جسمی و ورزش را به دنبال دارد. البته منظور از استرس، زندگی پرمشغله نیست.