ایران: اعتراض دیپلماتیک تنها واکنش ایران به همراهی ضد ایرانی ورشو با سیاستهای واشنگتن نیست. مقامات مسئول در ایران تصمیم گرفتند در واکنش به آنچه پیش آمده برگزاری هفته فیلم سینمای لهستان در ایران را به تغییر رفتار این کشور منوط کنند.
بهگزارش ایلنا، حسین انتظامی سرپرست سازمان سینمایی پیش از ظهر امروز در توئیتر خود نوشت: «اقوام و ملل مختلف بویژه لهستانیها را در شرایط سخت با آغوش باز میزبانی کرده است. میهمان که حرمت میزبان را نگاه ندارد نمیتواند انتظار داشته باشد به میهمانی خود ادامه دهد. به پاس عزت ایران و ایرانی، برگزاری هفته فیلم لهستان در تهران موکول به رفتار مناسب ورشو خواهد شد.»
روابط تهران- ورشو پس از آن دستخوش تنش شد که مایک پمپئو وزیر خارجه امریکا روز جمعه اعلام کرد که کشورش ماه آینده اجلاسی بینالمللی درباره خاورمیانه و با تمرکز روی موضوع ایران برگزار میکند. بنا به اعلام وزیر خارجه ایالات متحده این اجلاس با حضور نمایندگانی از کشورهای مختلف طی روزهای 13 و 14 فوریه (24 و 25 بهمن) در ورشو، پایتخت لهستان برگزار میشود.
محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران در واکنش به برگزاری این اجلاس در صفحه توئیتر خود نوشت: «این ننگ برای دولت لهستان پاک شدنی نیست در حالی که ایران، لهستانیها را در جنگ جهانی دوم نجات داد اکنون لهستان میزبان سیرک مذبوحانه ضدایرانی است.»
علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران نیز روز شنبه در واکنش به برگزاری این اجلاس گفت: «آدمی که میگوید تحریم با حداکثر فشار؛ وقتی کارش به همایش و کنگره میرسد مفهومش این است که قافیه را باخته است.»
لهستان بهعنوان کشوری که روزگاری زیر بیرق اتحاد جماهیر شوروی و در زمره کشورهای بلوک شرق به شمار میرفت، پس از فروپاشی شوروی در سال 1999 به عضویت ناتو درآمد و به یکی از وفادارترین متحدان امریکا در اروپای مرکزی و شرقی تبدیل شد؛ وفاداری و نزدیکی که برخی تحلیلگران آن را به ترس نهادینه شده از روسیه و احساس نیاز به حمایت امریکا نسبت میدهند.
با این پیشینه بیبیسی در پاسخ به این پرسش که چرا امریکا، لهستان را برای این کنفرانس انتخاب کرده است به مواردی همچون «پیشنهاد لهستان به دولت امریکا برای ساخت یک پایگاه دائم نظامی با بودجه بیش از دو میلیارد دلار در خاک این کشور و قرار دادن نام دژ ترامپ بر آن»، «نیاز لهستان به امریکا برای به روز کردن تجهیزات نظامی متعلق به دوران جنگ سرد»، «تمایل لهستان به کاهش اتکا به واردات گاز از روسیه» و اختلافات لهستان با اتحادیه اروپا بر سر موضوعاتی مانند اصلاحات قوه قضائیه، عدم پذیرش پناهجو و مسائل زیست محیطی اشاره کرده است.
بر اساس گزارش خبرگزاری رسمی لهستان، دیروز «پاتریک شاناهان»، وزیر موقت دفاع امریکا با همتای لهستانی خود تماس تلفنی گرفت و اطمینان داد که ساخت دژ ترامپ از اولویتهای همکاری بین دو کشور باشد؛ تماسی که برخی آن را با اعلام همزمان پذیرش میزبانی نشست ضد ایرانی از سوی لهستان بیارتباط نمیدانند.