ماهان شبکه ایرانیان

سلسه یادداشت‌های نسبت ما وهنر ۴

احمد فواد نجم شاعر مصری که از ایران وتهران گفته بود

احمد فواد نجم در سال ۲۰۰۸ در جشنواره شعر مقاومت در بیروت در سخنانی از سید حسن نصرالله تجلیل کرد و تفرقه شیعه و سنی را در قالب شعر مورد تمسخر قرار داد. اشعار او در ایام انقلاب ۲۰۱۱ در میدان التحریر الهام بخش مصری‌ها بود

احمد فواد نجم، ملقب به فاجومی شاعر مصری نماد شعر متعهد و اعتراضی در جهان عرب است. فواد نجم شیفتگانی مثل لوئی آراگون از بنیانگذاران مکتب سورئالیسم داشت. وی سفیر افتخاری سازمان ملل برای مبارزه با فقر در کشور‌های عربی شد و جوایز متعدد هنری را نیز دریافت کرده لست.

در جنگ اعراب و اسرائیل با نوازنده‌ای به اسم "شیخ امام عیسی" آشنا شد و وی را ترغیب به خواندن کرد. شکل گیری زوج هنری فواد نجم و شیخ امام این دو را به قهرمان فولکلور موسیقی عربی بدل کرد. اشعاری که موجب شد از سمت مردم به امپراطور فقرا ملقب شود و انور سادات او را شاعر زشت گو بخواند.

وی سخنرانی‌های خود را بصورت شعر و با بیان جذاب و طنز بیان می‌کرد که با استقبال مخاطبین مواجه می‌شد.

ذوق زدگی وی از پیروزی انقلاب در ایران با اشعاری که وی در آن مقطع سروده قابل تشخیص است. جرمی که برای وی یکسال زندان به همراه داشت.

بله خمینی انسان بسته‌ و دگم‌اندیشی است

و حاکمان عرب متمدن‌اند

نفت را از صحرای سینا غارت می‌کنند

و در برابر قلم‌های اعتراض ما سپر می‌گیرند

و به غیر از صهیونیزم به کسی اعتماد نمی‌کنند

و سوال می‌کنم که آیا دیگر چیزی باقیمانده که به صهیونیست‌ها نداده‌ایم

با اینحال مشخص نیست چرا حتی علیرغم گذشت زمان و رشد ارتباطات و رسانه هنوز احمد فواد نجم با این پتانسیل بالای جهان شمولی، انقلابی گری و همسویی به جامعه ایرانی معرفی نشده و کتابهایش ترجمه نشده است. شاید تنها دلیل سختی ترجمه لهجه عامیانه مصری باشد که این هم قابل توجیه نیست!

"صباح الخیر یا طهران العزیزه" و "ایران یا مصر زینا" اشعاری است که وی در همبستگی با انقلاب ایران و الهام بخشی به مردم مصر سروده است؛ و شیخ امام آن‌ها را خوانده است. (فایل پیوست متن)

پس از امضای کمپ دیوید وی ترانه‌های "شرفت نکسون بابا" و "مصر یا امه یا بهیه" را اجرا کرد

احمد فواد نجم در سال 2008 در جشنواره شعر مقاومت در بیروت در سخنانی از سید حسن نصرالله تجلیل کرد و تفرقه شیعه و سنی را در قالب شعر مورد تمسخر قرار داد. اشعار او در ایام انقلاب 2011 در میدان التحریر الهام بخش مصری‌ها بود. وی سرانجام در آبان 92 از دنیا رفت. در مسجد امام حسین قاهره تشییع و به خاک سپرده شد. از ازدواج او با صفی ناز کاظم نویسنده معروف مصری که در دوران سادات به عراق تبعید شد و بعد دوباره از عراق نیز به علت حمایتهایش از انقلاب ایران تبعید شد و به لندن رفت یک دختر به نام نواره نجم باقی مانده که در انقلاب سال 2011 از چهره‌های شاخص رسانه‌ای این انقلاب ناکام بود.

فاجومی نماد دور باطل افراد طبقه فرودست است که با نیت‌های خیرخواهانه به دام چپ می‌افتند؛ مایوس می‌شوند و در نهایت تنها نوستالوژی می‌شوند.

 

صبح بخیر ای تهران عزیز/صبح پیروزی/صبح رشد آگاهی/کمانچه را نواختیم/شعر سرودیم/و بر اسب خیال خود سوار شدیم/و از ایران سخن گفتیم/و فریاد خیانت آمریکا سر دادیم/که از امنیت ایران ترسیده است/و خیانت شاه/و محکومیت او یعنی انقلاب/انقلاب مانوری است/برای کشف فساد و جنایت‌های شاه/و این انقلاب بود که او را آواره کرد/از ایران می‌گوییم/از شادی/همه شاد هستیم/هر فرد انقلابی شاد است/و حتی آنان که در راه مبارزه کشته شدند … شادند/و آنها که حضور داشتند و مشارکت کردند … شادند/و آنها که در سنگرهای جنگ زندگی می‌کردند … شادند/و آنها که به اصول خود پایبند ماندند شادند/و آنها که شوق اندیشیدن دارند شادند/و از ترس می‌گوییمترسیده‌اند/چگونه بگویم عزیزم/که ترسیده‌اند/آنها که در آغوش کارتر رقصیدند … ترسیده‌اند/آنها که به زیارت گلدا مئیر (نخست وزیر وقت اسرائیل) می‌رفتند … ترسیده‌اند/آنها که برایش سیگار روشن می‌کردند …. ترسیده‌اند

سلسله یادداشت های نسبت ما وهنر/هریس جی

سلسله یادداشت های نسبت ما وهنر/لطفی بوشناق

سلسله یادداشت های نسبت ما وهنر/یوسف اسلام

محمد ولوی / دانشجوی دکتری مدیریت رسانه

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان