ماهان شبکه ایرانیان

معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه علم و صنعت:

چشم انداز روشنی پیش روی توسعه علمی کشور در پسابرجام گشوده شد

تهران-ایرنا-معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه علم و صنعت ایران گفت: پس از برجام، چشم انداز روشنی پیش روی توسعه علمی کشور گشوده شده است که باید از این شرایط در جهت تعامل سازنده استفاده کرد.

چشم انداز روشنی پیش روی توسعه علمی کشور در پسابرجام گشوده شد
دکتر تورج محمدی به مناسبت فرا رسیدن یک سالگی برجام در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا اظهار داشت: در دوره گذشته و شرایط تحریم، محدودیت های جدی به کشور تحمیل شد که اثرات خود را در بسیاری بخش ها برجای گذاشت و دانشگاه ها هم از آن بی نصیب نبودند.
وی افزود: تاثیرات منفی برجام روی دانشگاه ها در زمینه ارتباطات علمی، تامین تجهیزات و خدمات فنی و حتی انتشار و ارزیابی ها و انتشار مقالات علمی نمایانگر شد به طوریکه وقتی استادان ما برای عرضه دستاوردهای خود با بعضی مجلات بین المللی مکاتبه می کردند، با این توجیه که ایران در تحریم است، با جواب منفی سردبیران این نشریات روبه رو می شدند.
محمدی تصریح کرد: علاوه بر تمام لطمه هایی که از این مباحث نرم افزاری به توسعه علمی کشور وارد شد، در بخش های سخت افزاری نیز دچار لطمه هایی شدیم زیرا با توجه به سرعت رشد فناوری، مراکز علمی و تحقیقاتی دنیا به سرعت در حال پیشرفت هستند و ما برای اینکه پا به پای آنها برویم نیازمند استفاده از تجهیزات و ابزارهای شبیه آنها هستیم درصورتیکه در دوران تحریم، این امکان از مراکز پژوهشی و تحقیقاتی ما گرفته شده بود.
وی با بیان اینکه در فضای پسابرجام، بخش قابل توجهی از محدودیت های علمی سابق، برداشته شده است ادامه داد: به عنوان مثال در آن سالها، استادان ما حتی برای گرفتن ویزای برخی کشورها و شرکت در همایش ها و برنامه های علمی آنها با مشکلات و محدودیت هایی روبه رو بودند که این موانع تا حدود زیادی برطرف شده است.
استاد دانشگاه علم و صنعت ایران تاکید کرد: البته طرف های مقابل هم باید به تعهدات خود به کشور ما پایبند باشند و ما این اطمینان را داشته باشیم که درصورت عمل به تعهداتمان، شاهد حسن نیت طرف مقابل خواهیم بود و در اینصورت می توان در آینده نزدیک نسبت به جبران بخشی از لطماتی که به توسعه علمی کشورمان وارد شده است، امیدوار بود.
وی درعین حال یادآور شد: در مساله برجام با یک فرآیند زمان بر مواجه هستیم و نمی توان انتظار داشت به محض امضای یک توافق نامه، به جای اول برگشت زیرا زیربناهایی وجود داشته که متاسفانه تخریب یا غیرقابل استفاده شده است و باید از ابتدا ساخته شود.
محمدی به افزایش چشمگیر تعامل دانشگاه های ایران با دانشگاه های برتر کشورهای پیشرفته طی ماه های اخیر اشاره کرد و گفت: در دوره پسابرجام، هر یک از دانشگاه های برتر ایران از طرف وزارت علوم به عنوان فوکال پوینت یا محل تماس سایر دانشگاهها با یک کشور توسعه یافته، انتخاب و معرفی شده است.

**راه اندازی دانشگاه مشترک ایران - آلمان به عنوان یکی از ثمرات برجام
وی با یادآوری اینکه دانشگاه علم و صنعت ایران به عنوان فوکال پوینت کشور آلمان تعیین شده است، گفت: تاکنون جلسات و بازدیدهای دوطرفه ای میان دانشگاه علم و صنعت و تعدادی دانشگاه های مطرح آلمانی صورت گرفته است و درخصوص راه اندازی دانشگاه مشترک ایران - آلمان به توافق رسیده ایم و پیش بینی می کنیم این کار به عنوان یکی از دستاوردهای پسا برجام در یکی دو سال آینده به نتیجه برسد.
محمدی افزود: البته برای همکاری دانشگاه های ایران با کشورهای اتریش، روسیه، فرانسه و ایتالیا هم فوکال پوینت تعیین شده است و دانشگاه علم و صنعت ایران نیز از همین امسال برای اجرای دوره کارشناسی ارشد و دکترای مشترک با کشور فرانسه وارد عمل شده است.
وی موارد ذکر شده را بخشی از اثرات کوتاه مدت پسا برجام دانست و گفت: از آنجا که توسعه باید همه جانبه باشد، ما هم باید آمادگی لازم برای توسعه و پسرفت علمی را در خود ایجاد کنیم.
معاون پژوهشی دانشگاه علم و صنعت با بیان اینکه دانشگاه ها برای تقویت زیرساختهایشان نیازمند کمک های مالی دولت هستند، ادامه داد: به خوبی واقفیم که شرایط اقتصادی بسیار سختی را امسال تجربه می کنیم و دانشگاه ها هم متوجه این تنگناها هستند و امیدواریم با فضای به وجود آمده، سال آینده سال پررونقی برای اقتصاد کشور باشد و دانشگاه ها هم با تامین مالی لازم بتوانند نیاز تجهیزاتی خود را برای انجام تحقیقات در مرزهای دانش فراهم کنند.
وی ابراز امیدواری کرد با تلاش دانشگاهیان و حمایت مسوولان، دانشگاه های ما بتوانند نقش خود را در سطح دانشگاه های تراز اول بین المللی ایفا کنند.
محمدی خاطرنشان کرد: براساس هدفگذاری وزارت علوم باید تا دو سه سال آینده، حداقل 5 دانشگاه ایرانی در رتبه های تا 200 دنیا قرار گیرند که هرچند، هدف بلندپروازانه ای به نظر می رسد ولی دور از دسترس نیست.
وی افزود: با وجود ظرفیت و انگیزه بالای دانشگاهیان کشور، چنانچه شرایط مناسب و ابزارهای پژوهشی لازم برای آنها فراهم باشد حتما این هدف محقق خواهد شد.
معاون دانشگاه علم و صنعت اظهار داشت: شرایط تحریم موجب شد بخشی از سرمایه های خود که دانشجویان تحصیلات تکمیلی کشور بودند را از دست بدهیم و تعداد قابل توجهی از دانشجویان خوب ما بعد از اتمام دوره های کارشناسی ارشد درحالیکه آمادگی جدی برای فعالیتهای تحقیقاتی داشتند بخاطر فراهم نبودن امکانات و زیرساختهای لازم از یک سو و جذابیتهای مراکز آموزشی و پژوهشی دیگر کشورها از سوی دیگر، عازم خارج کشور شدند.
وی تاکید کرد: بسیاری از این جوانان ایرانی، انگیزه و علاقه به کار در وطنشان را دارند و اگر شرایط فعالیت و کار برای آنها فراهم کنیم و مطمئن شوند کشور از دستاوردهای آنها استفاده می کند بخش قابل توجهی از آنها به کشور برمی گردند و دانشگاه ها از ظرفیت آنها بیش از پیش استفاده خواهند کرد.
علمی**1055**1440
خبرنگار : زینب کارگر ** انتشاردهنده: گلشن
برای اطلاع از اخبار متنوع علمی و فناوری، با کانال علمی ایرنا در تلگرام همراه شوید:irnaelm@https://telegram.me
قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان