به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری میزان، مذاکرات صلح استکهلم برای پایان دادن به جنگی تقریبا چهار ساله در یمن که علاوه بر خسارات فراوان مالی بحرانهای غذایی و بهداشتی هولناکی را در پی داشته، در نهایت به توافق آتش بس در الحدیده منجر شد.
طرفین درگیر در جنگ در ماه دسامبر 2018 برای نخستین بار در 2 سال گذشته در اولین گام موفقیت آمیز در مسیر صلح بر موضوع آتش بس و خروج نیروها از الحدیده بندر کلیدی و راهبردی یمن توافق کردند. علیرغم آغاز رسمی این آتش بس در ماه دسامبر، در نتیجه تلاش ائتلاف سعودی برای بازگرداندن «منصور عبد ربه» رئیس جمهور مستعفی یمن به قدرت، آتش بس به کرات نقض شده است.
عمده دلایل عدم اجرای کامل این توافق در الحدیده عبارتند از:
نخست، نقص در متن توافقنامه استکهلم. در توافقنامه سوئد موضوع کنترل شهر توسط مقامات محلی پس از ترک نیروهای درگیر بیان نشده است. این امر فرصت را برای بهانه جوییهای ائتلاف سعودی فراهم کرد.
ائتلاف سعودی در پی اعلام آمادگی نیروهای یمنی مبنی بر خروج از بندر الحدیده در 29 دسامبر و تحویل آن به مقامات محلی به بهانه همسو بودن مقامات محلی با نیروهای یمنی، با آن مخالفت کرد.
دو، تیم ناظر سازمان ملل با ماموریت نظارت بر آتش بس در الحدیده به ریاست ژنرال هلندی «پاتریک کامرت» مکانیسمهای موثر برای ارزیابی واحدهای محلی را در اختیار نداشت ضمن این که وی برای آوردن طرفین پای میز مذاکره هم تلاش چندانی نکرد. وی در ماه ژانویه استعفا داده و جای خود را به «مایکل اولسگارد» دانمارکی داد. این تغییر نیز شرایط را بهبود نداده است.
سه، اهمیت بندر الحدیده در معادلات یمن. این بندر مسیر اصلی تجاری و کمکهای بشردوستانه یمن است و برای تامین نیازهای جمعیت حدود 30 میلیون نفری در فقیرترین کشور خاورمیانه حیاتی است. عربستان با درک این موضوع و تشدید حملات خود به این بندر درصدد است تا با استفاده از استراتژی گرسنگی و جلوگیری از ایجاد کریدورهای انسان دوستانه عرصه را بر نیروهای یمنی تنگ و تنگتر کرده و آنان را به پذیرش خواست خود مبنی بر بازگشت رئیس جمهور مستعفی وادارد. عربستان و امارات که خود را در یمن با بن بست نظامی مواجه میبینند در سال 2018، دو بار برای تصرف این شهر خیز برداشتند که هر دو بار با شکست مواجه شدند.
چهار، همراهی کشورهای غربی با ائتلاف سعودی. عربستان و امارات دو عضو اصلی ائتلاف سعودی مورد حمایت غرب که در سال 2015 جنگ علیه یمن را آغاز کردند، خواهان پایان دادن به این جنگ پرهزینه در پی رسوایی قتل جمال خاشقجی هستند و همزمان سعی دارند تا با کسب موفقیت این کار را انجام دهند و در این مسیر از حمایت های شرکای غربی خود نیز برخوردارند.
پنج، قدرت یافتن گروههای تروریستی و شکافهای مختلف در یمن. در پی انتقال تسلیحات آمریکایی به نیروهای القاعده توسط امارات و عربستان، شاخههای ضعیف این گروه تروریستی با حمایت سران ائتلاف قدرت یافته و اقدامات مسلحانه خود را افزایش دادهاند.
در صورت ناکام ماندن توافق آتش بس الحدیده، احتمال مذاکرات برای توافق در چارچوبهای سیاسی و دیپلماتیک در آینده بسیار ضعیف خواهد بود.