در طی ماه های گذشته، کونلون بانک چین که به عنوان مرجعی برای تجارت ایرانیان و چینی ها شناخته می شد، اعلام کرد از تبادلات ارزی میان طرفین ایرانی و چینی خارج می شود.
این بانک برای ساماندهی روابط بانکی ایران با چین در دوره تشدید تحریم ها علیه ایران و با هدف دور زدن تحریم ها در زمان احمدی نژاد ایجاد شد. سرمایه اولیه این بانک از ارز فروش نفت ایران به چین که در چین بلوکه شده تأمین شدهاست. سخنگوی انجمن صنعت تایر ایران با بیان اینکه متأسفانه بانک های چینی از انجام مبادلات بانکی با طرف ایرانی ممانعت می کنند، گفت: عدم حواله ارزی و افزایش قیمت مواد اولیه فعالیت را برای تولیدکنندگان تایر سخت کرده است.
وی با اشاره به اینکه امروز تولیدکنندگان تایر در تأمین مواد اولیه و فعالیت تولیدی مشکلات زیادی دارند، اظهار داشت: متأسفانه بانک های چینی از انجام مبادلات بانکی با طرف ایرانی ممانعت می کنند و همین امر عاملی شده تا ما در تأمین مواد اولیه خود از چین به مشکل برخورد کنیم.
در طی چند ماه اخیر و با شروع تکانه های بازار ارز در کشور، صنایع مختلفی دچار آسیب های جدی شدند که یکی از صنایع، صنعت تایرسازی داخلی است.
مسئولان تلاش کردند با اختصاص ارز دولتی و تصویب دستورالعمل هایی از جمله منع واردات تایرهای مشابه تولید داخل و یا تخصیص تایر ماشین های سنگین تحت نظارت راهداری های هر استان،تا حدی از ایجاد بحران در صنعت تایر بکاهند اما بنظر می رسد تمام این اقدام ها نتوانست آنطور که باید و شاید از بار مشکلات این صنعت بکاهد.
وی با بیان اینکه از اول نوامبر چین مبادلات بانکی خود را با ایرانی متوقف کرده است افزود: عمده واردات مواد اولیه ما از این کشور وارد می شود که مشکلات بانکی عاملی شده تا نتوانیم مواد مورد نیاز خود را تأمین کنیم. در همین رابطه از دولت می خواهیم تا تدبیر لازم را برای حل این مشکل اعمال کند.
سخنگوی انجمن صنعت تایر ایران با بیان اینکه تولیدکنندگان تایر حتی در حواله ارز هم با مشکل روبرو هستند، تصریح کرد: منابع ریالی تولید کننده در سیستم بانکی بلوکه شده اما از طرف دیگر حواله های ارزی انجام نمی شود. جالب اینجاست علاوه بر این قیمت مواد اولیه داخلی نیز شناور شده و هر روز افزایش پیدا می کند.
تنها توضیح داد: برای تولیدکنندگان تایر این موضوع مطرح است که چرا ما باید برای تعیین قیمت محصول خود تمام هزینه ها را به سازمان حمایت ارائه و با مجوز این سازمان محصولات خود را بفروشیم اما تأمین کنندگان مواد اولیه داخلی بدون هیچ نظارتی هر روز قیمت محصولات خود را افزایش میدهند و کسی هم با آنها برخورد نمی کند.
به تازگی نیز خبر می رسد که علیرغم تخصیص ارز به صنعت تایرسازی، صرافی های مجازی که مسئول پرداخت ارز به طرف خارجی هستند در این زمینه تعلل به خرج می دهند و حالا میزان تاخیر در پرداخت های ارزی به یک ماه رسیده است. ادامه چنین وضعیتی می تواند باعث کاهش تولید تایرسازان داخلی و افزایش قیمت در سطح بازار شود. از این رو تایرسازان امیدوارند تا با اصلاح روند تبادلات ارزی و همکاری بیشتر صرافی های منتخب، از بروز چنین چالشی پیش گیری نمایند.