شناسه : ۱۵۵۵۷۸۱ - شنبه ۲۴ فروردین ۱۳۹۸ ساعت ۱۷:۴۴
۲۱هزار و ۳۷۲قرارداد با کارورزان منعقد شد
به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از تسنیم، طرح کارورزی ذیل طرح کاج(کارآفرینی و اشتغال برای جوانان) طرح دولتی است که تلاش می کند بین محیط علمی و علمی یا به تعبیری دیگر بین دانش آموختگان و تجربه عملی در محیطی کار پیوندی ایجاد کند. در واقع کارورزی ابزاری برای تبدیل تئوری به عمل است.
این دوره امکان و فرصتی برای آشنایی فارغ التحصیلان دانشگاهی با محیط کار محسوب می شود که نه تنها باعث افزایش قابلیت های آنان برای اشتغال در آینده می شود بلکه به کارورزان قدرت انتخاب بیشتری در انجام وظایف ارائه شده می دهد تا بتوانند بهتر به علاقه مندی ها و گرایش های خود در زمینه های مختلف پی برده و نقاط ضعف و قوت کار خود در ارزیابی کنند. کارورزی یک تجربه دست اولی و عملی است که دانش آموختگان دانشگاهی مهارت های شغلی مهمی را همانند برقراری ارتباط،تعهد کاری،وقت شناسی،حل مساله،کارگروهی،خودمدریریتی،برنامه ریزی و ساماندهی و آشنایی با فن آوری بیاموزد که امروزه برای شاغل شدن بسیار واجب و ضروری هستند.
اهداف اصلی طرح کارورزی شامل
افزایش قابلیت جذب و اشتغال دانش اموختگان از طریق انتقال مهارت و تجربه در محیط برای ورود در کار
ایجاد انگیزه کارآفرینی و کسب و کار دانش آموختگان
ارتقا اخلاق و صلاحیت حرفه ای دانش آموختگان
فراهم ساختن زمینه انتقال دانش از دانش آموختگان به بنگاه های اقتصادی
است.
آرمین خوشوقتی، عضو هیات مدیره انجمن مدیریت منابع انسانی ایران، درباره طرح کارورزی می گوید: در طرح اول که کارورزی نام دارد، برای کارورز ها محدودیت هایی در نظر گرفته شده است، اولا همانطورکه گفته شد، این طرح برای فارغ التحصیل های دانشگاهی در نظر گرفته شده، چون جامعه هدف، جوانان بیکار هستند، لذا محدودیت های سنی هم وجود دارد.
سن متقاضیان کارورزی نباید از 27 سال برای مقطع تحصیلی کاردانی، 30 سال برای مقطع تحصیلی کارشناسی، 33 سال برای مقطع تحصیلی کارشناسی ارشد و 37 سال برای مقطع تحصیلی دکتری بیشتر باشد.
همانطور که اعلام شد، از آنجا که یکی از اهداف این طرح ، مهارت آموزی فارغ التحصیل های دانشگاهی است به همین دلیل شرط سپری شدن حداقل 6 ماه و حداکثر 3 سال از تاریخ اخذ مدرک دانشگاهی هم برای متقاضیان گذاشته شده و البته هرکسی تنها میتواند یک بار در این طرح شرکت کند، و البته کارورز ها باید دارای کارت پایان خدمت یا معافیت از خدمت سربازی نیز باشند.
در مورد دانش آموختگان دانشگاهی بیکاری که دوره خدمت نظام وظیفه را گذراندهاند طول دوره خدمت نظام وظیفه به حداکثر سن که قبلا گفته شد، اضافه میشود.
تسهیلات دیگری برای ایثارگران و اشخاصی که تحت پوشش سازمان های حمایتی ( مثل کمیته امداد امام خمینی رحمه الله ) قرار دارند در نظر گرفته شده است ، به این شکل که به حداکثر سن این اشخاص 5 سال اضافه میشود، و البته باز هم مدت انجام خدمت سربازی بعد از اخذ مدرک دانشگاهی به حداکثر زمان اضافه میشود.
کارورز هایی که ظرف مدت سه ماه از شروع دوره کارورزی انصراف کتبی خودشان را اعلام کنند برای یکبار از این موضوع مستثنی میشوند.
البته کارفرمایان متقاضی استفاده از طرح کارورزی هم شرایطی برایشان درنظر گرفته شده است مثلا این کارفرماها باید دارای مجوز باشند.
واحد های پذیرنده ( کارفرمایان ) به ازای هر 3 نفر شاغل بیمه شده، فقط مجاز به پذیرش یک نفر کارورز هستند و در صورتی که کمتر از 3 نفر شاغل بیمه شده داشته باشد، تنها مجاز به پذیرش یک نفر کارورز خواهند بود.
واحد پذیرندهای که دارای پروانه کسب است باید حداقل دو سال از تاریخ صدور آن گذشته باشد،
البته چنانچه واحد پذیرنده پس از گذشت سه ماه از شروع دوره کارورزی، بدون دلیل موجه و مورد تأیید از ادامه همکاری با کارورز امتناع کند تا یک سال مجاز به ارائه درخواست پذیرش کارورز دیگری نخواهد بود.
متقاضیان استفاده از کارورزی باید توجه کنند که در طول 2 سال قبل از ثبت نام در سامانه کارورزی، نباید بیشتر از 3 ماه سابقه بیمه پردازی نزد سازمان تامین اجتماعی داشته باشند.
در مورد مدت، میزان و نحوه پرداخت کمک هزینه طرح کارورزی هم باید گفت، که طول دوره کارورزی حداقل 6 ماه و حداکثر 12ماه برای هر کارورز تعیین شده است.
ضمنا مدت آموزش در هر ماه 140ساعت تعیین شده، و ساعات آموزش در هر روز حداقل 6 و حداکثر 8 ساعت درنظر گرفته شده است.
برخی از کارفرمایان سوال میکنند که آیا کارورزی رایگان است؟ که باید گفت، خیر رایگان نیست بلکه کمک هزینه ای برای کارورز ها در نظر گرفته شده، به اینصورت که دولت و وزارت کار در طی دوره کارورزی ماهیانه مبلغ3.000.000 ریال به عنوان کمک هزینه به کارورز ها پرداخت می کنند.ولی کارفرما تعهد به پرداخت مبلغ دیگری به کارورز ندارد البته منعی در پرداخت کمک هزینه از سوی کارفرما به کارورز وجود ندارد.
البته برخی از کارفرما ها به این شکل اقدام میکنند که طی دوره کارورزی هم به کارورز حق الزحمه میپردازند ولی در هرحال این گروه از کارفرمایان میتوانند طی دوره کارورزی مبلغ 300.000 تومان کمتر، به کارورز پرداخت کنند چون مبلغ 300.000 تومان هم بطور مجزا از سوی دولت به کارورز پرداخت می شود، در پایان دوره کارورزی نیز گواهینامه سازمان آموزش فنی و حرفهای به کارورز ارائه خواهد شد.
نکته بسیار مهمی که وجود دارد این است که کارورزی یک طرح آموزشی است و از لحاظ برخورداری از پوشش قانون کار و تامین اجتماعی هیچگونه حقی برای کارورز، و یا هیچ تعهدی برای واحد پذیرنده کارورز ایجاد نمیکند.
درپایان این طرح، اگر کارورز در کارگاهی به شکل رسمی مشغول کار شود، کارفرمای او از پرداخت حق بیمه سهم کارفرما به مدت دو سال معاف میشود، حق بیمه سهم کارفرما معادل 20 درصد از حقوق کارگر میباشد که در حالت عادی کارفرما باید آنرا بپردازد.
تا پایان دی ماه 97، عملکرد اجرای طرح کارورزی حکایت از این دارد که 21هزار و 372قراردادهای منعقده با کار و سهمیه تعیین شده مطابق دستورالعمل ابلاغی 135 هزار نفر است.
عملکرد اجرای طرح کارورزی در استان ها در بهمن ماه به شرح زیر است.