رئیس قوه قضاییه در دیدار با آیت الله مکارم شیرازی: احکام به منظور اتقان آرا، با حذف نام افراد در مرعا و منظر حقوقدانان و طلاب قرار میگیرد
1398/02/04 - 19:51
آیتالله سید ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضاییه به منظور دیدار با مراجع عظام تقلید به قم سفر کرد و در جریان این سفر، پس از زیارت حرم حضرت معصومه (س) به بیت چند تن از مراجع عظام تقلید رفت و با آنان دیدار و گفتگو کرد.
رئیس قوه قضاییه در دیدار با آیت الله مکارم شیرازی اظهار کرد: انتظار مردم عزیز در این دوران بعد از گذشت 40 سال از انقلاب، انتظار فوق العادهای است و انتظار دارند که دستگاه قضایی پیشانی عدالت و ملجا و پناهگاه باشد.
در آستانه گام دوم انقلاب انتظار از دستگاه قضایی، انتظار بالایی است
وی با بیان اینکه شرایط موجود شرایط خاصی است، هم نگاه نخبگان به دستگاه قضایی نگاهی است که قابل توجه است و هم نگاه مردم و انتظاراتی که از این دستگاه دارند، قابل توجه میباشد، بیان داشت: به دلیل حضورم در دستگاه قضایی، تجربیاتی داشتم و در حال حاضر در آستانه گام دوم انقلاب انتظار از دستگاه قضایی، انتظار بالایی است.
تلاش میکنیم مسئله مهریه را کاملا حل نماییم
آیت الله رئیسی با تاکید بر اینکه ضمن بهره مندی دستگاه قضایی از راهنماییهای حضرتعالی، امیدواریم همواره از رهنمودهایتان بتوانیم استفاده کنیم، تصریح کرد: تلاش میکنیم به خصوص در موضوع مهریه که چندبار مورد تاکید شما بوده است، بتوانیم این مسئله را کاملا حل نماییم که دغدغه خاطر حضرتعالی و بزرگانی که بر مبانی فقهی نظر دارند، رفع شود.
وی با اشاره به این مطلب که رسیدگی سریع که دقت را هم از بین نبرد، از نکات محوری برنامه این دوره ماست، ابراز امیدواری کرد که بتوانیم دقت و سرعت را کنار هم حفظ کنیم.
آراء با حذف نام افراد، بیشتر در مرعا و منظر حقوقدانان و طلاب قرار خواهد گرفت
رئیس قوه قضاییه خاطرنشان کرد: در نظر داریم آراء را با حذف نام افراد، بیشتر در مرعا و منظر حقوقدانان و طلاب قرار دهیم و این موضوع به اتقان آرا کمک میکند و علاوه بر این در فرآیند دادرسی هم مراحلی برای اینکه حق اصحاب دعوا تضییع نشود، وجود دارد که از این جنبه نیز کمک زیادی در جهت اتقان آرا میشود؛ ولی این اقدامات نباید از سرعت کار بکاهد.
آیت الله رئیسی با تاکید بر اینکه وضع اطاله دادرسی در استانهای مختلف یکسان نیست، بیان داشت: بعضی از مراکز از جمله تهران که کثرت پرونده را داریم، وضعیت خاص دارند وگرنه همه استانها به این بلیه مبتلا نیستند.
توجه به استانهایی که کثرت و تراکم پرونده دارند
وی با یادآوری این نکته که به دنبال این هستم که به استانهایی که کثرت و تراکم پرونده دارند بیشتر توجه شود تا پروندههای مسن و معوقه نداشته باشند، به بیان نکاتی پیرامون موضوع مهریه پرداخت.
رئیس قوه قضاییه تصریح کرد: نسبت به موضوع مهریه آماری در رابطه با پروندهها اخذ کردهام و موضوع دنبال و به زودی اقداماتی در این زمینه انجام میشود.
در مورد کسانی که معسر هستند و یا در عسر و یسر آنها تردید وجود دارد، نگاه مجددی خواهد شد
وی افزود: حتما در مورد کسانی که معسر هستند و اعسار آنها ثابت شده و یا در عسر و یسر آنها تردید وجود دارد، نگاه مجددی خواهد شد تا بتوانیم نوع نگاه به مجازات زندان را نه فقط در مورد مهریه بلکه در مورد اینکه راهکار هر مسئلهای باشد، تغییر دهیم.
موضوع حبس را در موارد ممکن به مجازاتهای جایگزین تبدیل میکنیم
آیت الله رئیسی با اشاره به دیدار با اعضای کمیسیون قضایی مجلس اظهار کرد: در دیدار با کمیسیون قضایی مجلس تاکید کردم که در قوانین، راهکار همه موارد حبس عنوان شده و قاضی نیز مطابق قانون باید رای دهد؛ لذا باید موضوع حبس را در موارد ممکن به مجازاتهای جایگزین تبدیل کنیم.
رئیس قوه قضاییه ادامه داد: در مورد افرادی که بازداشت هستند، تاکید شده که در مورد کسی که تحقیقات از وی به اتمام رسیده و بازداشت او ضرورتی ندارد، حبس را به موارد نادر کاهش دهیم.
وی تاکید کرد: درصدد هستیم در سازوکاری، هم نسبت به کاهش جمعیت کیفری و هم نسبت به رفع اطاله دادرسی اقداماتی را انجام دهیم و این موضوع در زمره اولویتهایی است که تلاش میکنیم در کوتاه مدت آن را به نتیجه برسانیم.
نکات مورد تاکید آیت الله مکارم شیرازی در دیدار رییس قوه قضاییه
آیت الله مکارم شیرازی نیز در این دیدار با تاکید بر اینکه دستگاه قضا آبروی نظام است، در تبیین این موضوع اظهار کرد: عدالت مطلوب، خودش را در دستگاه قضا نشان میدهد، بنابراین آبروی نظام بستگی به دستگاه قضا دارد.
وی با بیان اینکه اسلام بر مسئله قضات اهمیت زیادی داده است و باید این تشکیلات زمین نماند، گفت: یکی از مشکلات طول زمان است و زمان طولانی میشود که گاهی ممکن است بعضی از شکایت صرف نظر کنند و نباید کار به اینجا برسد که به دلیل طولانی شدن زمان اشخاصی را ببنیم که از شکایت صرف نظر کنند.
این مرجع تقلید تاکید کرد: باید زمانهای رسیدگی کاهش یابد و البته تمام این تاخیرها به دلیل کثرت پروندهها و قوانین است که باید تشریفات اضافی حذف شود.
وی در بخش دیگری از اظهاراتش بیان داشت: جزیی از تشکیلات قضایی مربوط به مسئله وکالتها است که اگر اصلاح نشود به دستگاه قضا لطمه میزند که باید یک کارگروه بنشینند و نقاط ضعف را پیدا کنند و از قضات سئوال کنند که وکلا از چه شگردهایی استفاده میکنند که باعث تاخیر در پروندهها میشوند و راهها را بر آنها بست.
آیت الله مکارم شیرازی با تاکید بر اینکه در مورد مسئله مهریه احتیاج است که قانون به مجلس ببرید، ابراز امیدواری کرد که در زمان ریاست شما بر قوه قضاییه یک تحول همه جانبه رخ دهد، چون شما مرد تحول هستید.