به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری میزان، «نجیب الله امیرزی» مسوول برنامه «جی ای» سازمان خوراک ملل متحد در افغانستان در گفتوگو با خبرنگار سایت افغانستان خبرگزاری فارس با اشاره به چالشهای موجود بر سرراه کالاهای تولیدی افغانستانی که به کشورهای خارجی صادر و یا قاچاق میشود گفت: برای اولین بار است که برای رفع چالشهای موجود در صادرات کالاهای تولیدی افغانستانی برنامه ثبت و توزیع سند کالاها با نام خود افغانستان آغاز شده است و در مرحله اول این برنامه نیز محصولات کشاورزی همچون جلغوزه خوست، انار قندهار و زعفران هرات سند ثبت و نام کالاهای تولیدی به نام افغانستان را اخذ خواهند کرد.
وی افزود: با این کار از تولیدات افغانستان حفاظت میشود و در صورت صادرات و یا قاچاق به کشورهای دیگر خارجی با نام خود افغانستان به فروش میرسد.
امیرزی تاکید کرد: اخذ سند برای کالاهای تولیدی افغانستان سبب خواهد شد تا 30 درصد قیمت اجناس افزایش یابد.
از طرفی دیگر صبور رحمانی رئیس اداره کشاورزی هرات در این مورد گفت: با عملی شدن این برنامه و توزیع سند برای کالاهای تولیدی افغانستان از فروش کالاهای تولیدی افغانستان از سوی کشورهای مختلف خارجی با نام آن کشورها جلوگیری میشود و از سوی دیگر نیز در جایگاه کالاهای افغانستانی در خارج از کشور و ایجاد بازار برای بازرگانان اهمیت خاصی خواهد داشت.
بشیر احمد احمدی رئیس اتحادیه زعفران کاران افغانستان نیز گفت: زعفران افغانستان با کیفیت و نام خود به ثبت میرسد که این کار سبب کاهش قاچاق و سوء استفاده از کیفیت زعفران افغانستان میشود.
وی تاکید کرد: در گذشته زعفران افغانستان پس از قاچاق به کشورهای خارجی با نام آن کشورها به فروش میرسید و نام تولیدات افغانستان نیز گمنام باقی میماند و به همین دلیل شرکتهای تولیدی زعفران در افغانستان با خسارتهای گسترده از ادامه این کار دلسرد شده بودند.
فایق هروی مسوول اتحادیه فرش و قالی حوزه غرب افغانستان نیز با اشاره به قالیهای افغانستان که یکی از کالاهای مهم اقتصادی افغانستان بود اما به دلیل چالشهای امنیتی این کالاها به کشورهای پاکستان و هند قاچاق و یا ارسال میشد و به دلیل نبود سند نام اصلی افغانستان این کالاها با نام این کشورها به کشورهای خارجی به فروش میرسید.
وی تاکید کرد: اما اکنون با توزیع سند ثبتنام کالاها در افغانستان این روند متوقف و کالاها با نام افغانستان به جهان صادر خواهد شد.
افغانستان کشوری است که مردم آن بیشتر به کشاورزی و دامداری پرداخته و محصولات مشهوری مانند زعفران، جلغوزه، انار، انگور، پسته، زیره و دیگر محصولات کشاورزی دارد که به دلیل کیفیت عالی به کشورهای خارجی در حال حاضر صادر میشود؛ اما به دلیل نبود سند ثبتنام این کالاها به نام افغانستان، این کالاها با نامهای کشورهای دیگر در بازار جهانی به فروش میرسید.
اکنون سازمانهای جهانی برای کمک به این محصولات زمینه توزیع سندهای خاص ثبت کالاها را با نام افغانستان برای رفع چالشها و افزایش قیمت و بازار خوب برای این کالاها فراهم ساخته است.
/