ماهان شبکه ایرانیان

تکذیب وجود سم در شیر خام و پاستوریزه

به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از ایلنا، مرتضی رضایی درباره شایعه وجود سم آفلاتوکسین در شیر پاستوریزه و خام اظهار کرد: موضوع وجود این سم در شیر خام و پاستوریزه را تکذیب می‌کنم، ما در حال پیگیری هستیم که کارشناس برنامه اطلاعات خود را از چه منبعی بیان کرده و این موضوع باید مشخص شود.

وی افزود: سم آفلاتوکسین از گروهی از قارچ‌ها به نام آسپرژیلوس تولید می‌شود و عموماً در مواد خوراکی که به خوبی نگهداری نشده، رطوبت آن بالاست یا شرایط تهویه مناسب نداشته، تولید می‌شود. زمانی که این سم را دام و انسان را مصرف کنند، در کبد به سم خطرناک‌تری به نام M1 تبدیل می‌شود. نکته مهم این است که این آلودگی در تمام دنیا گزارش شده و خلق الساعه ایجاد نشده، در تمام کشورها چندین دهه است که محققان روی آن کار می‌کنند تا روش‌های کاهش و خنثی سازی آن را پیدا کنند.

معاون امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی در رابطه با حد مجاز آفلاتوکسین در مواد خوراکی دامی گفت: حد مجاز آن در مواد خوراکی در ایران 5ppb یا 5 قسمت در میلیارد است که سازمان استاندارد آن را برای خوراک دام در نظر گرفته اما در مورد شیر در کشورهای مختلف، میزان آن متفاوت است.

وی افزود: استاندارد ایران بسیار سختگیرانه عمل می‌کند و در حالیکه حد مجاز این سم در شیر، در اتحادیه اروپا 50 نانوگرم بر لیتر است، در ایران 100 نانوگرم بر لیتر و در ایالات متحده 500 نانوگرم بر لیتر است بنابراین ایران 5 برابر سختگیرانه تر از امریکا در رابطه با شیر خام و پاستوریزه عمل می‌کند. در این رابطه تحقیقات بسیاری انجام شده و مقاله‌های آن در دسترس عموم قرار دارد.

معاون امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی تأکید کرد: به صورت متداول کارخانجات لبنی برای دریافت شیر، از آن نمونه‌گیری می‌کنند تا همین سموم را اندازه گیری کنند که از حد مجاز آلاینده ها فراتر نرفته باشد.

وی افزود: اگر میزان آلایندگی در شیر بالاتر از حد مجاز باشد، رد شده و دور ریخته می‌شود و کارخانجاتی که این آلاینده ها را در شیر پیدا کنند معمولاً به گاوداری‌ها سر می‌زنند تا منشاء آلودگی را کشف کنند؛ بنابراین این امکان که شیر حاوی آلاینده در چرخه مصرف قرار گیرد، وجود نخواهد داشت.

رضایی با اشاره به اینکه وجود این سم در ابتدا دام را تلف خواهد کرد، اظهار کرد: در گاوداری‌ها، گاوی هم که این شیر را تولید می‌کند، چند میلیون تومان قیمت دارد و دامداران می‌دانند وجود این سم در خوراک دام ابتدا گاو را بیمار و در نهایت تلف می‌کند. بنابراین دامداران به آلودگی‌های قارچی حساس هستند و دام‌ها را با علوفه آلوده به قارچ تغذیه نمی‌کنند.

معاون امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی ادامه داد: دامداران مواد جاذب و خنثی کننده سموم(توکسین بایندر) را به جیره اضافه می‌کنند تا اگر احیانا کوچک‌ترین آلودگی قارچی داشته باشد، خنثی شود، البته در صورتی هم که مواد وارد شیر شوند، حد مجاز ایران 100 نانو گرم بر لیتر است و عموماً میزان این مواد در شیر کمتر از این حد مجاز است.

وی با اشاره به اینکه اخبار کذب منجر می‌شود میزان مصرف شیر کاهش یابد، بیان کرد: شیر جزو جیره اصلی غذایی محسوب می‌شود و کاهش یا حذف آن از جیره غذایی، باعث آسیب به بدن خواهد شد.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان
تبلیغات متنی