روزنامه آفتاب یزد: انگار منطقه لواسان جزئی از ایران نیست. چرا که این منطقه و مردمانش بسیار متفاوت هستند. انگار تافته جدا بافته اند. همین چندی پیش بود که خبر قبرستان لاکچری در لواسان سروصدای زیادی به پا کرد. قبرستانی که با وجود درختان و گلهای زیبا بیشتر به بوستان شباهت داشت. حالا هم یک مراسم ختم خاص و لاکچری در این منطقه اشرافی نشین برگزار شده است که نظرها را به خود جلب کرده است.
درواقع لاکچریترین و اعیانیترین مراسم ترحیمی است که تاکنون دیده شده به طوری که حتی در باکلاسترین مناطق اروپا و آمریکا هم نظیرش را کم دیده ایم. در این مراسم که ویدئوی آن منتشر شده است، بانوان پوشش مناسبی ندارند وتمامی مردان با کت و شلوار مشکی در این مراسم حاضر شده اند. در حالی که همگان بادکنکهایی به رنگ سفید به دست دارند یک نفر در حال خواندن متنی در رثای فرد مرحوم شده است. بعد از خواندهشدن متن، افراد حاضر در مجلس بادکنکهای خود را در آسمان رها میکنند و برای شادی آن مرحوم مشروبات الکلی مصرف میکنند! اتفاقاتی که الحق و الانصاف در عروسیها هم انجام نمیشود. اما مکانی هم که این مراسم در آن برگزار شده است زیبایی منحصر به فردی دارد.
نظر جامعه شناس
اما برگزاری این مراسم همانطور که یک جامعه شناس میگوید صرفا برای دریافت احترام و خودنمایی است و به نظر چیزی که اهمیت ندارد، فردی است که فوت شده است. این جامعه شناس به آفتاب یزد میگوید: «این ویدئوی برگزاری مراسم ختم لاکچری در لواسان نشاندهنده آن است که افراد شخصیت خودشان را از مادیات و حسیات میگیرند یا به عبارت دیگر در این قشر از جامعه شی سروری حاکم است.
یعنی این افراد سعی میکنند با مادیات و داشته هایشان از جمله جواهرات، ماشین، لباس و... فخرفروشی کنند.» امانالله قرائی مقدم بیان کرد: «قبایلی در سرخپوستها وجود دارد که اموال و دارایی شان را برای فخر فروشی به یکدیگر با خرجهای گزاف از بین میبرند مانند چیزی که در این مراسم ختم دیده ایم. اینها افرادی هستند که اصالت خانوادگی ندارند و تازه به دوران رسیده هستند و برحسب وقایع و اتفاقاتی به ثروتی دست یافته اند. از همین رو میخواهند هر طور که شده و با هر روشی این ثروت را به مردم نشان دهند.» وی افزود: «در واقع آنها میخواهند اعتبار و احترام کسب کنند.
به همین دلیل در این قشر از جامعه شی سروری حاکم است. یعنی شخصیتشان را از اشیایی که در اختیارشان است میگیرند. این در حالی است که یک خانواده اصیل و کسانی که اصیلزاده هستند نیازی به خود نمایی و اینگونه رفتار کردن ندارند. اما نکته اینجاست که آنچه که ذهنیت بیشتر افراد جامعه را دربرگرفته خود گرایی، خودمحوری، خودخواهی و مسائل مادی است.»
این جامعه شناس با تاکید بر اینکه چنین افرادی از طریق اموالشان میخواهند شخصیت کسب کنند، چون از اصالت برخوردار نیستند، گفت: «در جامعهای که مادیات حاکم میشود افراد بهظاهریکدیگر توجه میکنند. در حال حاضر معنویت در جامعه کمرنگ شده است و دیگر کسی، کسی را نمیشناسد به همین خاطر برخیها سعی میکنند با چنین فخرفروشیهایی یا گرفتن چنین مراسمهایی خود را به دیگران بشناسانند. به هر حال نباید فراموش کرد که پول حرف اول را در جامعه امروزی میزند.»
واکنش کاربران
اما شکل برگزاری این مراسم لاکچری، توجه کاربران فضای مجازی را نیز به خود جلب کرده و واکنشهای متفاوت آنها را در پی داشته است.
یکی از کاربران در این مورد نوشته است: «تو اون مراسم ختم لاکچری لواسان، اگه پوآرو هم دعوت بود حتماً قاتل رو میون اون جمع پیدا میکرد.»
یکی دیگر از کاربران اینطور مینویسد: «من الان اون فیلم مراسم ختم رو دیدم؟! واقعا؟ شما لاکچریا همه مراسم ختماتون همچینه؟»
کاربر دیگری به طنز نوشته است: «این مراسم ختم تو لواسون چقدر باکلاس بود. مراسم ختم تو فامیلای ما اینجوریه که یه دیس پر خرما رو پخش کنی به نفر پنجم که برسی میبینی دیس خالیه. اگه تو خرما گردو باشه که اونی که مسئول پخش کردن خرماست با دیس فرار میکنه تا چهلم پیداش نمیشه»
دیگری نوشت: «اگه این مراسم ختمه پس جشنایی که ما میریم چیه؟»
کاربران دیگر گفته اند: «ولی یه کم عجیب نیست آدم از مراسم خاکسپاری عزیزش برگرده خونه شروع کنه بادکنک بادکردن واسه مراسم ختم؟»، «مگه نمیگن تو ایام کرونا مراسم ختم نرین؟ مگه نمیگن ماسک بزنین؟ یا واکسن کشف شده و فقط به ما فقیرا نرسیده؟»، «به خدا من بمیرم به روش سنتی نزنید تو سر و صورت خودتون من نمیبخشمتون»، «حالا ما ته لاکچری بودنمون تو مراسم ختم این بوده یه عینک دودی زدیم دستمونم گذاشتیم رو پیشونی»، «مرگ حقه، لاکچری برگزار کردن یک مراسم به درد میت نمیخوره، این انتهای فراموشی یک مرده بود.
بیشتر گوشی آیفون و اپل واچ و برهنگی و دکلمههای ضعیف ملاک بود تا شخصی که فوت کرده. جاهلیت انتها نداره...»، «باور کنید این حجم از بلاهت برای غیرمسلمونها و غربی و شرقیها هم قفله»، «به نظرتون اینا فرقه خاصی هستن یا زیادی مدرن و متمدن شدن؟»، «یه مراسم ختم رفتم همه لباس مهمونی مشکی با موهای مرتب و آرایش، دختر مرحوم هم ساعتها بعد خرامان خرامان پلهها رو طی کرد و به جمع پیوست. معنی لاکچری رو تا مغز استخون حس کردم»، «کلیپ مراسم ختم لواسان رو دیدیم، همسرم میگه نمیشد خبرمون کنن بریم ما هم بغل مراسمشون، عروسی بگیریم بدین صورت که لباس بپوشیم و دم بله گفتن رو با بادکنکاشون، تنظیم کنیم. اینجوری عروسیمون لاکچری میشد»، «این مراسم ختم لاکچری تو لواسان آخر تازه به دوران رسیدگی است. طبقه تازه متولد شده»، «این مراسم ختم لواسان سمیترین ویدئو هفته بود.»، «اختلاف طبقاتی فقط اونجا که با اون لباسایی که اونا رفتن مراسم ختم ما میریم عروسی».