دانشمندان موفق شدند میکروبهایی را احیا کنند که از حدود یکصد میلیون سال پیش، یعنی زمانی که دایناسورها بر روی زمین میزیستند، در کف اقیانوس باقی مانده بودند. پژوهش اخیر دانشمندان ژاپنی نشان میدهد که برخی از ابتداییترین گونههای زیستیِ کرهٔ زمین با قدرت حیرتانگیزی توانستهاند دهها میلیون سال تقریبا بدون غذا و اکسیژن دوام بیاورند.
دانشمندان ژاپنی نخست، از رسوبات بخشی از کف اقیانوس آرام نمونهبرداری کردند و بقایای میکروبهایی را در آن یافتند. آنان سپس در آزمایشگاه، این میکروبها را کشت دادند و در نتیجهٔ دیدند که موجوادت ریزِ باستانی، توانایی تغذیه و تولید مثل خود را حفظ کردهاند.
یوکی مورونو، سرپرست تیم پژوهشی که میگوید با دیدن این زیرانداموارهها در زیر میکروسکوپ نخست گمان کرده که اشتباهی در آزمایش پیش آمده، میافزاید: «حالا میدانیم که عمرِ ریزانداموارههایِ زیر کف اقیانوس هیچگونه محدودیتی ندارد.»
استیون دیهوندِت، یکی دیگر از اعضای تیم معتقد است اندک اکسیژن موجود در زیر رسوبات باستانی کمک کرده که این میکروبها باقی بمانند،، اما انرژی حیاتی موجود در لایههای زیر کف دریا، میلیونها بار کمتر از انرژی موجود برای بقای میکروبها در سطح آب است و بنابرین باقی ماندن این میکروبها هنوز معما بهشمار میآید.
او میافزاید: «میکروبها، بر خلاف ما، با تقسیم سلولی تولید مثل میکنند و برای همین نمیتوان برای آنها بازهٔ حیات یا عمر قائل شد.»
پیش از این نیز پژوهشها نشان دادهاند که باکتریها میتوانند در سختترین شرایط برای حیات، از جمله در زیر دریا و با کمبود شدید اکسیژن، دوام بیاورند.
منبع: یورونیوز