خبرگزاری ایسنا: نشست هماندیشی کارگروه برگزاری مراسم محرم 1442 باهدف تعیین دستورالعملهای بهداشتی ایام عزاداری با حضور رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، معاون بهداشت وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی، نمایندگان ستاد ملی مبارزه با کرونا، وزارت بهداشت و دیگر وزارتخانهها و دستگاههای مربوط در سالن اجتماعات ساختمان نواب سازمان تبلیغات اسلامی برگزار شد.
در ابتدای این نشست حجتالاسلام والمسلمین قمی- رئیس سازمان تبلیغات اسلامی- ضمن تأکید بر اهمیت تصمیمات این کارگروه در برگزاری مراسم عزاداری سالار شهیدان اظهار کرد: باید از تمام نقطه نظرات و راهکارهای کارشناسان استفاده کرد تا به جمعبندی نهایی برسیم همچنین باید نتیجه این جلسات و ارائه راهکار برای برگزاری مراسم سریعتر به اطلاع عموم برسد.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تأکید کرد: باید پروتکلهای بهداشتی در خصوص برگزاری مراسم عزاداری اعلام و تکلیف مردم روشن شود تا شاهد تعطیلی هیئات قبل از شروع محرم نباشیم و جریانهای مختلف ایجاد نشده و به مردم مؤمنین نیز ضرری وارد نشود.
سپس رئیسی -معاون بهداشت وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی- بیان کرد: در زمان اوج کرونا با تلاش، همافزایی، همدلی و ایثار کادر درمانی و بسیاری از طلاب و نیروهای جهادی آمار فوتیها را روزانه در کشور از 187 به 34 نفر رساندیم، اما تعطیلات عید فطر و نیمه دوم خرداد و عواملی مانند تعجیل در بازگشایی اماکن تجاری و بازارها سبب شد تا آمار جانباختگان بالا برود.
معاون وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی اظهار کرد: این افزایش از مناطقی شروع شد که مراسم عید فطر را بسیار مفصل برگزار کردند.
رئیسی در ادامه اضافه کرد: مراسم عزاداری در تمام شهرها برگزار خواهد شد، اما ما نگران این هستیم که در این ایام آمار مبتلایان به ویروس کوید 19 افزایش یابد؛ در حال حاضر نیز استان بیخطر نداریم.
وی افزود: پیشبینی ما این است که اگر دستورالعملهای بهداشتی در ایام عزاداری سالار شهیدان بهطور کامل رعایت نشود آمار مبتلایان به بیماری کرونا تا 90 درصد افزایش یابد.
رئیس در پایان سخنان خود خاطرنشان کرد: ما آمادگی آموزش مداحان برای اجرای دقیق دستور العملهای بهداشتی در هیئات مذهبی سراسر کشور را داریم، پیشنهاد میشود قبل از شروع محرم؛ الگویی را اجرا و از طریق صدا و سیما پخش کنیم همچنین ما در کشور استادیومهای ورزشی بسیاری داریم که میتوان عزاداریها را در آنها برگزار کرد یا حتی هر خانه میتواند یک حسینیه باشد و هر خانواده در خانه خود عزاداری کند.
در ادامه این نشست مصطفی خرسندی -رئیس کانون مداحان کشور- اظهار کرد: ما 80 هزار عضو و 425 دفتر در مجموعه کانون مداحان کشور داریم که میتوانند درزمینهٔ اجرای دقیق دستورالعملهای بهداشتی بسیار تأثیرگذار باشند.
وی ادامه داد: اگر آموزش ذاکرین و شعرا و هیئات مذهبی در زمینه رعایت دستورالعملهای بهداشتی سریعتر اتفاق میافتاد مداحان و روحانیون از طریق نفوذی که در جامعه دارند میتوانستند این پروتکلها را به بهترین شکل به جامعه هدف انتقال دهند هماکنون نیز میتوان بحث آموزش را در همین مدت کوتاه از طریق رسانه، تولید فیلم، یا بهصورت مکتوب دنبال کنیم تا سریع به نتیجه برسیم.
خرسندی در پایان خاطرنشان کرد: ما برای خواص و عوام باید سه مرحله آموزشی داشته باشیم. همچنین این درخواست را دارم برای دستههای عزاداری برنامهریزی شود تا با روشهای متفاوت عزاداریها بیرون از حسینیهها برگزار شود.
در ادامه فعالیت این کارگروه دیگر اعضا ازجمله، نماینده دادستانی کل کشور، مدیرکل تشکلهای دینی سازمان تبلیغات اسلامی، نماینده وزارت کشور، نماینده مرکز رسیدگی به امور مساجد و دیگر نمایندگان ستاد ملی مبارزه با کرونا به بیان نظرات خود پرداختند.
دستورالعمل وزارت بهداشت برای محرم/ نحوه برگزاری مراسمهای عزاداری
از شب گذشته یکی از وعاظ حاضر در جلسه (حامد کاشانی و بی آزار تهرانی) در صفحه شخصی خود تصویر صورت جلسهای از این نشست هماندیش را منتشر کرد و گفتند در این جلسه این پیشنهادات مطرح شده است از جمله این پیشنهادات به شرح زیر است:
١. دستههای عزاداری در محیطهای باز با حفظ فاصله فیزیکی بین هر فرد به اندازه چهار متر مربع (از هر طرف 1.5 متر)
2. زدن ماسک برای عزاداران حسینی در تمام مراسمات و محافل ضروری و مهمترین عامل کنترل شیوع کرونا است.
3. افراد مسن و دارای بیماریهای مزمن در منزل عزاداری کنند و در مجالس عمومی به هیچ وجه شرکت نکنند.
4. برگزاری مراسمات در فضای باز اولویت اصلی مجالس حسینی باشد، و در صورت اضطرار در محیطهای بسته میبایست یک چهارم ظرفیت مکان و با حفظ فاصله فیزیکی برگزار شود. (هر چقدر ارتفاع سقف محیطهای بسته بلندتر باشد مثل 6 یا 8 متر، به فضای باز نزدیکتر میباشد. مسئله اصلی تهویه هوا است.)
5. حرکت هیأتها از یک هیأت به یک هیأت دیگر و تجمع هیأتها، یکی از عواملی است که به شدت در انتقال کرونا موثر است و نباید صورت بگیرد.
6. جهت زنجیر زنی در دستههای عزاداری، حتما از زنجیرهای شخصی استفاده شود و یا زنجیرها به اشخاص تا پایان دهه عزاداری واگذار شود تا زنجیرها بین افراد دست به دست نشود.
7. استفاده از طبل و سنج و دمام و دیگر ادوات به دلیل تحرک بالای افراد و تجمع افراد یکی از عوامل انتقال کرونا است و نباید صورت بگیرد.
8. تمهیداتی انجام پذیرد که در هنگام ورود و خروج عزاداران از مجالس تجمع مردم نباشد. مردم به نوبت و با فاصله وارد یا خارج شوند.
9. حتی الامکان نذورات حسینی به سمت کمکهای مومنانه و توزیع مواد غذایی درب منازل برود، اگر در جایی نذر غیر قابل تغییر بود، با نظارت کارشناسهای بهداشتی پخت و توزیع صورت بگیرد و بصورت بیرون بر در ظرفهای یکبار مصرف به نحوی توزیع شود که تجمع مردم را به دنبال نداشته باشد.
10. مهمترین مسئله که در مورد عزاداریها هنوز به اتفاق نرسیده ایم، برگزاری مراسمات در محیط بسته به مدت بیش از یک ساعت میباشد.
توصیهها و توجهاتی که رئیسی به آنها اشاره کرد:
1. در ایام محرم شهر سفید و زرد و قرمز نداریم، دستورالعملها برای تمام شهرها یکسان است و در تمام کشور مراسمات برگزار خواهد شد.
2. هرچه قدر به برگزاری بیشتر هیأتها کمک کنیم، بهتر است. چون در صورت کم کردن تعداد مراسمات، تجمع مردم بیشتر خواهد شد و در صورت تعدد مراسمات تجمع کمتر خواهد شد.
3. تنها مسیر ورود کرونا از طریق چشم و دهان و بینی است و ضدعفونی محل مراسمات بصورت مقطعی اثرگذار است. مهمترین نکته در کنترل شیوع کرونا التزام به استفاده از ماسک و حفظ فاصله فیزیکی است.
4. توصیه ما به کوتاه کردن مراسمات عزاداری حتی در محیطهای باز است.
5. تا میشود نذورات مردم نسبت به چای و شربت به نذر توزیع ماسک بین عزاداران تبدیل شود.