سرویس ورزشی فردا: آیا اسکوچیچ با تیم ملی موفق می شود؟ این مربی چه فاکتورهایی دارد که باعث می شود نسبت به آینده امیدوارتر نگاه کنیم؟ این سوال ها و همین طور چالش هایی که این روزها فوتبال ایران با آن دست به گریبان است باعث شد تا با هومن افاضلی یکی از مربیان فوتبال ایران گفت و گو کنیم. گفت و گوی سایت فردا با این مربی فوتبال را می خوانید.
هومن افاضلی ابتدا در مورد نابسامانی های فدراسیون فوتبال اینگونه اظهارنظر می کند: نابسامانیهای فدراسیون فوتبال قابل کتمان نیست. طبیعی است که فدراسیون با یک برنامهریزی مدون و کارشناسی شده پیش نمیرود. البته این امری طبیعی است چون فوتبال ما در حال حاضر پر است از افرادی که با عنوان سرپرست مشغول به فعالیت هستند و این یعنی عدم ثبات. تا زمانی که فدراسیون و کمیته های مختلف در فدراسیون با سرپرست ها اداره می شوند نباید توقع داشته باشیم که شرایط بهتر شود. شما به برخی باشگاه ها هم که نگاه می کنید متوجه می شوید که مدیرعامل ندارند بلکه با سرپرست اداره می شوند.در مجموع بلاتکلیفی در فدراسیون فوتبال امری روشن و طبیعی است.
وی ادامه می دهد: موضوع پاسخگویی مدیران فدراسیون فوتبال که حالا هر کدام یا استعفا کرده اند یا در محل دیگری مشغول به فعالیت هستند از دو جهت قابل بحث است؛ بحث اول غیر فوتبالی است. یعنی با توجه به قرارداد دردسرساز فدراسیون فوتبال با ویلموتس و غرامت سنگینی که این قرارداد به بار آورد مسئولان و نهادهای نظارتی از جمله مجلس کار خود را از مدت ها قبل شروع کرده اند. در صورت نیاز افرادی که در ماجرای ویلموتس مقصر بوده اند به دادگاه هم خواهند رفت.اما بحث دیگر این است که این مدیران از لحاظ فوتبالی مورد سوال قرار بگیرند.سوال اینجا است که چه کسی باید این مدیران را بازخواست کند؟
چه کسی باید از مدیران فدراسیون فوتبال درباره عملکردشان توضیح بخواهد؟ افاضلی به این سوال اینگونه پاسخ می دهد: مجمع فدراسیون فوتبال مسئول سوال کردن از مدیران فدراسیون فوتبال است. مدیرانی که در فدراسیون بوده اند یا حتی هنوز مشغول به کار هستند باید به مجمع پاسخ بدهند که طی این سال ها چه کرده اند؟ اما متاسفانه باید بگویم مشکل اصلی کارکرد خود مجمع فدراسیون فوتبال است. مجمعی که منفعل است و نمی تواند با مدیرانی که خرابی به بار آورده اند برخورد کند.
آیا ارکان قضایی فدراسیون فوتبال می توانند مرجع درستی برای رسیگی به تخلفات احتمالی روسای فدراسیون باشند؟ پاسخ افاضلی به این سوال منفی است: ارکان قضایی فدراسیون فوتبال هرگز نمی توانند به درستی وارد ماجرا شوند و از مدیران فدراسیون فوتبال توضیح بخواهند. چون این ارکان قضایی توسط خود مدیران فوتبال منصوب شده اند. در حقیقت انتصابی بودن ارکان قضایی یکی از معضلاتی است که به نظرم در اساسنامه جدید فدراسیون فوتبال رویکرد تازه ای در این باره شکل خواهد گرفت و فضا به سمتی خواهد رفت که ارکان قضایی دیگر طبق روال سابق توسط مدیران فدراسیون فوتبال منصوب نشوند بلکه از سوی مجمع انتخاب شوند.اگر در اساسنامه بعدی این معضل حل شود به نظرم قدم بزرگی برای حل مشکلات حقوقی فوتبال برداشته خواهد شد.
از این مربی فوتبال می پرسیم آیا فیفا به خاطر برخوردی که برخی نهادهای نظارتی و قضایی با فدراسیون فوتبال داشته اند به سمت و سوی تهدید یا تعلیق فوتبال ایران می رود؟ افاضلی در این باره یادآور می شود: افرادی باید انتخاب شوند که قدرت توجیه فیفا را دارند. چنین افرادی را داریم. باید فیفا توجیه شود که قرار نیست دولت یا هر نهاد سیاسی دیگری در امور مربوط به فدراسیون فوتبال دخالت کند بلکه طبق قوانین مربوط به جرایم عمومی ارکان قضایی و نهادهای نظارتی در ایران قصد دارند با فسادهای احتمالی که در این دوره رخ داده است برخورد کنند. در این صورت فیفا ابدا به سمت و سوی تهدید یا تعلیق نخواهد رفت چون رییس فعلی فیفا نیز دقیقا با چنین مکانیزمی در راس فیفا قرار گرفته است؛ از رییس قبلی فیفا مدارک و شواهدی کشف شد که بیانگر فسادش بود و به همین دلیل هم خودش و هم وسایل دفترش را بردند تا در دادگاه با توجه به فسادهایی که مرتکب شده مجازات شود.
این مربی فوتبال با اشاره به ترکیب مساله دار مجمع فدراسیون فوتبال تاکید می کند: یکی از مهم ترین مشکلاتی که به نظرم در فوتبال ما وجود دارد ترکیبی است که ما در مجمع می بینیم. رییس فدراسیون فوتبال رییس مجمع انتخابات هیات های فوتبال در استان های مختلف است و چند سال بعد همین روسای هیاتهای فوتبال بیش از 50 درصد آراء مجمع فدراسیون فوتبال را در اختیار دارند تا به رییس خودشان رای بدهند یا دست کم به رای رییس مجمع خودشان نگاه کنند که او قرار است از چه کسی حمایت کند و این دور باطل سال ها است که ادامه دارد. باید ترکیب مجمع تغییراتی جدی داشته باشد تا این دور باطل شکسته شود.
از افاضلی درباره اسکوچیچ و احتمال موفقیت یا عدم موفقیت این مربی می پرسیم که وی اینگونه پاسخ می دهد: در مورد اسکوچیچ نظر مثبتی دارم. او مربی خیلی خوبی است. نمی خواهم بگویم او بهترین است اما به نظرم فاکتورهایی دارد که از او یک مربی حرفه ای می سازد.
او ادامه می دهد: اسکوچیچ عاشق مربیگری است. یعنی کارش را خیلی دوست دارد. برای حرفه خودش وقت می گذارد.تا جایی که من با او در ارتباط هستم و بارها با هم ملاقات داشته ایم خبر دارم که او به طور معمول 14 ساعت در شبانه روز را صرف کارش می کند و انرژی فوق العاده ای دارد.
افاضلی تصریح می کند: دومین فاکتور اسکوچیچ شناخت بالای او از لیگ فوتبال ایران است. او لیگ ما را خیلی خوب می شناسد. در واقع تمام بازیکنان لیگ را با جزئیات می شناسد. ویلموتس چنین امتیازی نداشت. هیچ کس را نمی شناخت.
او ادامه می دهد: سومین دلیل من برای حمایت از اسکوچیچ این است که او فوتبال منطقه را هم می شناسد. به جز ایران در کشورهای دیگر منطقه هم مربیگری کرده و به خوبی با فرهنگ حاکم بر فوتبال این منطقه یعنی غرب آسیا آشنایی دارد.
این مربی فوتبال سپس به میانگین سنی اسکوچیچ اشاره می کند و می گوید: چهارمین دلیل من برای تایید اسکوچیچ به میانگین سنی او برمی گردد. او آن قدر جوان نیست که بگوییم بی تجربه است و آن قدر پیر نیست که بگوییم دیگر انگیزه ای ندارد. یک مربی فوق العاده پر انرژی و جاه طلب است که به نظرم می توانیم به موفقیت های او امیدوار باشیم.
وی ادامه می دهد: پنجمین ویژگی اسکوچیچ این است که او با فوتبال امروز دنیا هم آشنا است و از سطح دانش قابل قبولی برخوردار است.
وی در پایان گفت و گوی خود با ساست فردا یادآور می شود که باید با توجه به داشتههای اسکوچیچ و شرایطی که تیم ملی را به این مربی تحویل داده ایم از او انتظار داشته باشیم. افاضلی تاکید می کند: وقتی شما یک تیم ته جدولی را به یک مربی بدهید و امکاناتی هم در اختیارش قرار ندهید و البته برنامه ریزی خوبی هم نداشته باشید نمی توانید قهرمانی آن تیم را برای آن مربی به یک شرط تبدیل کنید. اگر چنین انتظاری داشتید قطعا یا مغرض هستید یا بی سواد. بنابراین در مورد اسکوچیچ هم باید بپذیریم که تیم ملی را در وضعیت خیلی بدی به این مربی تحویل داده ایم و نباید از او انظار زیادی داشته باشیم. همین که او بتواند کیفیت بازی تیم ملی را تا حدودی تغییر دهد نشان می دهد که ما میتوانیم به این مربی اعتماد و با او یک برنامه دراز مدت را تعریف کنیم.