پرستو جلیلی دانش آموز 13 ساله ارومیه ای خودکشی کرد. پس از سید محمود موسوی زاده پسر 11 ساله بوشهری که رسانه ها عدم دسترسی او به نرم افزار شاد را عامل خودکشی این نوجوان اعلام کردند، اکنون خودکشی دیگر دانش آموز ایرانی در آغاز سال تحصیلی جدید، بازتاب های زیادی در شبکه های اجتماعی داشته است.
چندی پیش خبر تن فروشی زنی در استان سیستان و بلوچستان برای تامین آب شرب کودکانش، جنجال های زیادی به پا کرده که همچنان رد پای آن در شبکه های اجتماعی ایرانیان دیده می شود. خودکشی دختر 13 ساله در روستای طلائییه بخش نازلوی ارومیه سریال خودکشی های سال کرونایی 99 را ادامه داده است.
گفته شده علت خودکشی پرستو جلیلی دانش آموز ارومیه ای، فقر و نداشتن موبایل به منظور شرکت در کلاس های آنلاین و همراهی با دوستان و هم کلاسی بوده که تقریبا وقایعی شبیه آنچه برای سید محمد موسوی زاده نقل کرده اند، برای مرحوم پرستو جلیلی اتفاق افتاده است. مدیرکل آموزش و پرورش استان آذربایجان غربی دلیل خودکشی پرستو جلیلی به دلیل عدم دسترسی به گوشی هوشمند جهت استفاده از نرم افزار شاد را تکذیب کرده است.
اما به هر حال سوال اینجاست که علت افزایش خودکشی دانش اموزان ایرانی در استان های مختلف کشور در سال تحصیلی 1399-1400 شمسی چیست؟
مدیرکل آموزش و پرورش استان آذربایجان غربی اعلام کرده که دلیل خودکشی پرستو جلیلی، دانش آموز 13 ساله ارومیه، عدم دسترسی به نرم افزار شاد نیست چون می توانسته برنامه های اموزشی را از طریق تلویزیون مشاهده کند! پرستو جلیلی آذر روز دوشنبه 28 مهر ماه 99 در خانه اش دست به خودکشی زد.
پرستو جلیلی آذر در یکی از روستاهای ارومیه به نام روستای حصار سپورغان زندگی و تحصیل می کرد و گویا ساعت 3 نیمه شب 28 مهر خود را دار زده است.
دلیل اصلی فوت مرحوم پرستو جلیلی آذر دانش اموز 13 ساله ارومیه ای هنوز توسط پزشکی قانونی به صورت رسمی اعلام نشده است. آموزش و پرورش آذربایجان غربی در اطلاعیه ای اعلام کرده است که پرستو جلیلی آذر تا پایان سال تحصیلی 1398-1399 با حضور در مدرسه نسبت به ثبت نام و دریافت کتاب های درسی اقدام کرده و ادعای خودکشی وی به دلیل نداشتن موبایل و تبلت رد می شود
طبق اعلام آموزش و پرورش استان آذربایجان غربی، پرستو جلیلی آذر در سال تحصیلی قبل توانسته بود نمره قبولی را در مقطع هفتم اخذ کند. در دی ماه سال 97 نیز یک دانش اموز پنجم ابتدایی در مدرسه شهد اصغر زاده ارومیه اقدام به خودکشی با دارو کرد که در مسیر انتقال به بیمارستان جان باخت.
وزیر فناوری اطلاعات و ارتباطات گفته بود که در آینده ای نزدیک، شاهد عرضه تبلت های ایرانی خواهیم بود که البته قیمتی بین 2 تا 3 میلیون تومان دارد! به نظر می رسد داغ نداشتن «شاد» همچنان تا پایان سال تحصیلی 1399 که خرداد سال 1400 است، بر ذهن 3.5 میلیون دانش آموزی که گوشی هوشمند و نرم افزار شاد ندارند، خواهد ماند. پرستو جلیلی آذر دانش اموز 13 ساله ارومیه ای صفحه ای در اینستاگرام یا توییتر نداشت.
پدر و مادر پرستو جلیلی آذر که در داغ فرزند نوجوانانشان هستند هنوز درباره مشاهدات خود از زمان فوت یا خودکشی پرستو جلیلی آذر اطلاعاتی منتشر نکرده اند که در صورت انتشار در همین گفتار به روز رسانی خواهد شد.
اینستانوشته انتقادی پرویز پرستویی مبنی بر مشکل دانش آموزان مناطق محروم نسبت به دسترسی به نرم افزار شاد در سال تحصیلی 1399
استاد پرویز پرستویی، پیشکسوت سینما و تلویزیون کشورمان نیز چندی پیش، از گله مندی دانش اموزان مناطق محروم کشور نسبت به عدم دسترسی به موبایل برای نصب نرم افزار شاد خبر داده بود. این مساله «شاد»، مثل تورم و تحریم ، چالش مهمی برای خانواده هایی است که دانش آموز در سال کرونایی 99 دارند.
سامانه شاد در حالی در ایران به کار گرفته شد که زیرساختهای سخت افزاری لازم نه در زمینه دستگاههای الکترونیکی مورد نیاز خانوادهها، نه اینترنت و نه سرعت آن فراهم نبوده و نیست. شایسته و بهجاست بدانیم عموم مدارس خصوصی هرگز این سامانه را به کار نگرفتند و بسترهای مختلفی را جایگزین کردند و بسیاری از مدارس دولتی هم به سراغ شبکههای اجتماعیِ داخلی و خارجی رفتند.
ایران در آستانه عصر 1400 شمسی، با کلکسیونی از تناقضات و کاستی ها روبروست که با چاشنی تحریم، شدت آن افزوده شده و سریال خودکشی ها و خود سوزی ها، ناکارآمدی برخی از بخش ها را بیشتر هویدا کرده است.