سرویس اقتصاد مشرق- بر اساس آمار منتشرشده از سوی بانک مرکزی، متوسط قیمت فروش یک مترمربع زیربنای واحدهای مسکونی شهر تهران در مهر 99 نسبت به مدت مشابه سال قبل با رشد 110 درصدی روبرو شده است و در همین بازه زمانی هم تعداد معاملات ملکی با رشد 154 درصدی از 3401 معامله در مهر 98 به 8656 معامله در مهر سال جاری رسیده است. این افزایش تعداد معاملات در شرایطی اتفاق افتاده است که در حالت عادی با افزایش قیمت کالاها در بازار، باید تقاضا برای آن کالا کاهش یابد اما در حال حاضر این پدیده در بازار مسکن نه تنها رخ نداده است بلکه افزایش قیمت با افزایش تقاضا همراه نیز شده است.
علت این موضوع را باید در سرمایهای بودن مسکن در ایران و تورم انتظاری بالای این بخش از اقتصاد جستوجو کرد. در حال حاضر بسیاری از افراد به دلیل تصور تورم بالا در آینده، پولهای خود را از بورس و بانک خارج و در بخش زمین و مسکن سرمایهگذاری میکنند تا با این کار یا ارزش پول خود را حفظ کنند یا با سرمایهگذاری کلان، سودهای بادآورده کسب کنند.
در حال حاضر به دلیل اخذ نشدن مالیاتهای تنظیمی از بازار مسکن، تقاضا سرمایهای به راحتی و بدون کمترین هزینهای به بازار مسکن ورود میکند و باعث افزایش غیرمنطقی قیمت مسکن میشود در حالی که اگر مالیاتهای تنظیمی بخش مسکن همچون مالیات بر خانههای خالی و مالیات بر عایدی سرمایه به شکل موثری اخذ میشدند، تقاضاهای موجود در بازار مسکن واقعی و روند افزایشی قیمت مسکن کنترل میشد. عباس آخوندی وزیر سابق راه در دولتهای یازدهم و دوازدهم، مانع اصلی اتخاذ چنین سیاستهایی بود.
بر همین اساس لازم است تا نمایندگان مجلس شورای اسلامی ضمن رایزنی با شورای نگهبان برای مساعدت، هر چه سریعتر اصلاحات مربوط به طرح اخذ مالیات از خانههای خالی را اعمال و این قانون را نهایی کنند تا دولت اجرای آن را شروع نماید. همچنین پیشنهاد میشود که موضوع مالیات بر عایدی سرمایه که هماکنون به صورت موازی در دولت و مجلس در حال پیگیری است هر چه سریعتر تعیین شود و نمایندگان در متن طرح یا لایحه پیشنهادی، نرخ مؤثر مالیاتی و ضمانت اجرای مناسب را برای اخذ مالیات از عایدی سرمایه در نظر بگیرند.