گروه سیاست سایت فردا – روزنامههای امروز به موضوعاتی در حوزههای سیاسی، اقتصادی و ... پرداختهاند که مهمترین موارد آن به شرح زیر است:
«آفتاب یزد» امروز از یک کاندیدای احتمالی دیگر در انتخابات ریاست جمهوری پیشرو رونمایی کرده است. این روزنامه اصلاحطلب البته از گزینه جریان اعتدالی سخن گفته و با نام بردن از رضا اردکانیان وزیر نیرو در دولت روحانی نوشته است: «پیش از این در آفتاب یزد موضوع احتمال رئیس جمهور شدن یک تکنوکرات را بررسی کرده بویدم.... آیا اردکانیان را باید تنها گزینه تکنوکرات بدانیم؟ به نظر میرسد اینچنین نیست و برخی برنامههای سیاسی نیز احتمالا برای حمایت از او وجود دارد. نام اردکانیان با حسام الدین آشنا نیز گره خورده است. چهره پرنفوذ در دو دولت روحانی که هیچگاه مقامی بالاتر از یک مشاور را به طور رسمی در اختیار نگرفت، اما بسیاری با این حقیقت آشنا هستند که «آشنا» یکی از تئوریسینهای اصلی دولت روحانی بوده و نقش بسیاری در تحولات دولتهای یازدهم و دوازدهم داشته است. آشنا چندی پیش چند گزینه را برای ریاست جمهوری 1400 نام برده بود که در میان آن اردکانیان نیز وجود داشت.»
«اعتماد» تصمیمات دیروز ستاد ملی مقابله با کرونا را عکس یک کرده و با اشاره به «تشدید محدودیتهای کرونایی» از طرح چندباره بحث استعفای وزیر بهداشت نوشته است.
عباس عبدی هم در یادداشت خود با عنوان «پنج ویژگی لازم» به ویدئویی که چند روز قبل در فضای مجازی دست به دست شدن و ازدحام جمعیت برای خرید کیف و کفش ارزان را نشان میداد، اشاره کرده و نوشته است: «باید نهادی بالاتر از فرد، متولی اجرای دستورالعملهای بهداشتی باشد. این نهاد باید چند ویژگی را رعایت کند. در اولین گام باید به گونهای رفتار کند که اعتماد مردم و نهادهای مردمی را جلب کند.... یکی از مهمترین نکات این نهاد این است که خودش به اهمیت مساله کرونا و خطر آن واقف و به تبعات این آگاهی ملتزم باشد.... این نهاد یا همان کل حکومت باید با اقتدار تصمیم بگیرد. تصمیمات حکومتی باید با ضمانت اجرای کافی همراه باشد.... ثبات تصمیمات مهم است.... و بالاخره اینکه تصمیمات باید کارشناسانه و منسجم و با مشارکت گروههای ذینفع گرفته شود.»
«وطن امروز» در گزارشی با عنوان «تدبیر و کووید!» به دولت «تدبیر و امید» کنایه زده و در انتقاد از عملکرد آن طی مقابله با کرونا نوشته است: «دور جدید اعمال محدودیتها نهتنها منجر به کاهش درآمدهای بخش خصوصی شده بلکه در مهار موج سوم کرونا و کاهش آمار مرگومیر ناتوان بوده است».
این گزارش همچنین با اشاره به اینکه پیشنهاد متخصصان برای تعطیلی 2 هفتهای کانونهای بحران، دیروز در جلسه ستاد ملی مبارزه با کرونا به ریاست حسن روحانی تصویب نشد، این سوال را طرح میکند که «مسؤولیت افزایش آمار مرگومیر ناشی از کرونا برعهده کیست؟»
این روزنامه همچنین در گزارش دیگری تأثیر اقتصادی برجام را روی دهکهای مختلف درآمدی بررسی میکند و با تیتر «توافق پولدارها» مینویسد: «شاخص ضریب جینی پس از برجام روند صعودی داشته است؛ یعنی قشر مستضعف ضعیفتر و قشر متمول، پولدارتر شدهاند».
«ایران» که صدای دولت است با پسزمینه قرمز از آمادهباش برای مقابله با کرونا محدودیتهایی که از اول آذر اعمال میشود، خبر داده و در عین حال سعی کرده که از زبان محمود واعظی شرح دهد که آقای رئیسجمهور با تعطیلی مخالف نیست. ایران نوشته است: «روز گذشته و همزمان با جلسه مهم ستاد ملی مقابله با کرونا، شایعه استعفای وزیر بهداشت در یک کانال تلگرامی منسوب به جریان هوادار رئیس جمهوری سابق منتشر و در فضای مجازی بازنشر شد. این در حالی است که از چند روز پیش که پیشنهادها برای تعطیلی تهران هم مطرح شده، برخی مدعی مخالفت رئیس جمهوری با این موضوع شده بودند. محمود واعظی رئیس دفتر رئیس جمهوری با تکذیب هر دو ادعا از رسانهها و حاشیه سازان خواست که اگر در این شرایط کمکی نمیکنند، حداقل اجازه دهند دستگاههای مسئول با تمرکز کافی کار خودشان را انجام دهند.»
«جوان» مثل خیلی از روزنامههای دیگر به عملکرد دولت در مقابله با کرونا انتقاد دارد و از اینکه در جلسه دیروز هم تصمیمی درباره تعطیلی گرفته نشد، گلایه دارد. این روزنامه اصولگرا با عنوان «دولت بار تعطیلی را برنداشت» مینویسد: «دولت زیر بار قرنطینه کامل نرفت؛ البته شرایط اقتصادی موجود هم دست دولت را در اینخصوص بسته است. خبرهای منتشر شده از ستاد ملی مبارزه با کرونا نشان از تشتت آرای سنگین میان اعضای این ستاد دارد. روز گذشته خبر رسید که وزیر بهداشت برای چندمین بار استعفا کرده، اما با این استعفا موافقت نشده است. هرچند این استعفا تکذیب شد، اما نگاه اجمالی به سایر اخبار کرونایی، استعفای وزیر را چندان دور از انتظار نمینماید. دو سه روزی میشود که مسئولان بهداشت خبر از قرنطینه کل پایتخت میدهند و حتی از این اتفاق با تعابیری از قبیل «قرنطینه کامل در آستانه نهایی شدن است» یاد میکردند، اما در نهایت و بهرغم درخواستهای چندین و چندباره و اصرارهای مکرر، مطلوب وزارت بهداشت حاصل نشد. بار اصلی مبارزه با کرونا بر دوش وزارت بهداشت است و با برآورده نشدن مطالباتش، استعفای وزیر چندان هم دور از ذهن نیست.»
«شرق» گفتگویی دارد با محمد ستاریفر، معاون اسبق سازمان برنامهوبودجه و تاکید میکند که «بازار سیاست باید خود را اصلاح کند». اهم اظهارات وی در این گفتگو به شرح زیر است:
*پس از بهنظمکشاندن دولت، میتوان جامعه منظم و بسامان نیز پدید آورد.
*اگر بخواهیم توسعه داشته باشیم، باید ببینیم چگونه میتوانیم قدرت را از توزیع کارآمدتر و اثربخشتری برخوردار کنیم. اگر ایران را بهعنوان کشوری کمترتوسعهیافته در نظر آوریم، عمدتا به این دلیل است که ایرانیان نتوانستهاند قدرت را میان خود به شکل خردمندانه و عقلایی چیدمان کنند.
*باید اذعان کرد که همه انسانها پس از تأمین امنیت و معاش اولیه، به دنبال آزادی خواهند بود؛ اما در غیاب امنیت و معاش، آزادی مفهومی ندارد. وقتی همه موجودیت ما در خطر است، طبیعی است که به دنبال امنیت باشیم.
*اگر همین وضع بیثباتی، فساد، نابرابری، فقر گسترده، عدم شفافیت و... برقرار باشد، یعنی بدیها و عقبافتادگی بخواهد حاکم باشد، در مقابل چنین فضایی، هم حکم عقلی و هم تجارب دنیا، بر این است که اگر دولت مقتدر منوری برقرار شود که بتواند اوضاع را جمعوجور کند و سامان ببخشد، از این وضعیت بهتر خواهد بود. از طرفی اگر برقراری انتخابات آزادی ممکن باشد بهنحوی که همگان نتیجه آن را بپذیرند و محصول این انتخابات آزاد، برپایی حکومت و مجلسی باشد که نظم را در قدرت دولت برپا کنند و چرخه «قدرت جامعه قوی-قدرت دولت قوی» را نتیجه دهد، این از بهترینهاست و شدنی؛ بنابراین خِرَد حکم میکند که به انتخابات دموکراتیک تن در دهیم.
«کیهان» امروز سعی دارد عواقب ریاست جمهوری بایدن را تشریح کند. از این رو در مطلبی با عنوان «باید ایرانیها را به صورت مخفیانه و خاموش ترور کنیم» مینویسد: «اخیرا گفت وگویی از مایکل مورل گزینه احتمالی جو بایدن برای ریاست سازمان سیا با مجری مشهور شبکه سی بیاس منتشر شده که وی میگوید ما برای ایجاد هزینه برای ایرانیها باید آنها را به صورت مخفیانه به قتل برسانیم.»
این روزنامه همچنین در بخش اخبار ویژه با عنوان «امید به بایدن یعنی حداقل 9 ماه معطلی!» گزارشی از روزنامه آفتاب یزد را مورد توجه قرار داده و مینویسد: «این روزنامه با اشاره به اشباع شدن بازار نفت و رکود جهانی اقتصاد میافزاید: بایدن برای نفت ایران معجزه نمیکند. یادآور میشود تحریمهای نفتی برای کاهش صادرات نفت ایران آن هم پس از برجام، از یادگارهای دولت اوباماست که بایدن معاون وی بود.»
«آرمان ملی» عکس یک خود را به اظهارات دیروز محمدهاشمی، فعال سیاسی اصلاحطلب در واکنش به سخنان حمیدرضا ترقی درباره مذاکره و مذاکره کننده؛ اختصاص داده و تیتر زده است: «اصولگرایان به مذاکره باور ندارند».
این روزنامه همچنین در گزارشی به بررسی مشکلات اصلاحطلبان پرداخته و در گزارش خود بیشتر اظهارنظرهای اخیر سیاسیون در این جریان را جمعآوری کرده است. از اختلافات موجود درباره مانیفست گرفته تا لیدری جریان اصلاحات.