فرادید؛ موضوع "آمادگی قطع شدن اینترنت" را یکی از اعضای حقیقی شورای عالی فضای مجازی اعلام کرده و گفته است که این قطعی احتمالا از سوی آمریکا صورت میپذیرد، از همین رو باید آمادگی لازم وجود داشته باشد. "رسول جلیلی" در این رابطه راهکار اساسی برای مقابله با قطع شدن اینترنت را راه اندازی شبکه ملی اطلاعات معرفی کرده است.
به گزارش فرادید، رسول جلیلی، عضو حقیقی شورای عالی فضای مجازی که روزهای گذشته درنشست"نقد و اندیشه" وزارت ارتباطات شرکت کرده بود، در رابطه یا قطعی اینترنت و شبکه ملی اطلاعات گفت که "ما باید آمادگی داشته باشیم در صورت قطع اینترنت اگر خدماتدهنده و خدمتگیرنده در داخل کشور هستند، مشکلی برای شبکه و ارائه خدمت وجود نداشته باشد. "
او با اشاره به اینکه امنیت و تابآوری شبکه ملی اطلاعات بسیار مهم است گفته که این شبکه به دلیل استفاده از تجهیزات آمریکایی در زیرساخت آن تابآوری مناسبی ندارد.
البته جلیلی میگوید که شبکه ملی اطلاعات در طول شبکه جهانی اینترنت در ایران است و این طور نیست که شبکه ملی اطلاعات چیزی مستقل از شبکه اینترنت باشد. جلیلی با اشاره به بحث استقلال در شبکه ملی اطلاعات، گفته که بحث استقلال در اسناد بالادستی به معنی حکمرانی و مدیریت و اینکه کدام قوانین کشور در این بستر اعمال میشود.
طبق گفته رسول جلیلی، شبکه ملی اطلاعات در مدل مفهومی چند لایه از لایههای ارتباطات، فناوری اطلاعات، خدمات پایه و دو لایه بالایی آن خدمات عمومی و محتوا تشکیل شده که سه لایه ابتدایی از ارکان اصلی شبکه ملی اطلاعات است.
این عضو حقیقی شورای عالی فضای مجازی در این رابطه همچنین گفته" وضعیت ما در لایه ارتباطات از لایه فناوری اطلاعات بهتر است و این لایه نیز وضعیت بهتری از لایه خدمات پایه دارد، اما در این لایه وضعیت مناسبی نداریم. "
او معتقد است که راه اندازی شبکه ملی اطلاعات به معنای ایجاد اینترنت ملی نیست و این عنوان جعلی است.
ماههای پایانی سال 1384 بود که طرح شبکه ملی اطلاعات در کشور، مطرح و مهمترین دلیل پیادهسازی این شبکه در آن سال کاهش وابستگی به شبکه جهانی اینترنت اعلام شد؛ اما اساس شبکه ملی از سال 1392 در شورای عالی فضای مجازی بازتعریف شد.
در سند «ضرورت تبیین الزامات شبکه ملی اطلاعات» تصویبشده در سال 1395 نیز آمده که شبکه ملی اطلاعات به عنوان زیرساخت ارتباطی کل فضای مجازی، شبکه همه شبکههای کشور است.
همان زمان شورای عالی فضای مجازی در تشریح خدمات پایه کاربردی شبکه ملی اطلاعات، این خدمات را بخش غیر قابل اجتناب از این شبکه دانست که دارای جنبهی راهبردی با مخاطب داخلی بالایی هستند.
مرکز داده (میزبانی و ذخیرهسازی)، خدمات نام و نشانگذاری، جویشگر، رایانامه، پیامرسانهای ارتباطی، هاب پیام و مراکز تبادل اطلاعات و نیز اکثر خدمات رایانش ابری، از مهمترین خدمات باکیفیت شبکه ملی اطلاعات اعلام شدند.