یکی از پیشرفت هایی که قرن بیستم میلادی را متاثر و زندگی بشر را از جنبه های گوناگون تحت تاثیر قرارداد پیشرفت فناوری ارتباطات رادیویی بود. در اواخر قرن نوزدهم میلادی تحقیقات گستردهای در حوزه امواج رادیویی صورت پذیرفت ولی نتیجه ای مطلوبی حاصل نگردید. فناوری ارتباطات رادیویی که بطور وسیعی در ابتدای قرن بیستم میلادی در وسایل ارتباطی و صنعت مخابرات، جنگ افزارها و صنایع نظامی و غیره مورد استفاده قرار گرفت، خدمات گستردهای را برای بشر به ارمغان آورد. در خصوص این موضوع که اختراع رادیو به نام چه فردی باید نوشته شود، نمیتوان پاسخ مشخصی داشت؛ چراکه افراد متفاوتی در خصوص جنبههای گوناگون آن فعالیت کردند و بعضی دیگر با بهکارگیری خلاق این فناوری در زمان خود تحولات بزرگی را رقم زدند. افراد معروف زیادی نام خود را در گسترش فناوری رادیو در تاریخ ثبت کردند و هریک بخشی از این پدیده ناشناخته در زمان خود را نمایان کردند. وقتی نام افرادی را که در این حوزه تلاش کردهاند را بررسی میکنیم با نام افراد سرشناسی چون جیمز کلرک مکسول، هاینریش هرتز و توماس ادیسون نیز مواجه میشویم. اگر نام این افراد را به یاد ندارید، جیمز کلرک مکسول فیزیک دان بزرگ انگلیسی که فرمول های مکسول در حوزه الکترودینامیک، مبحث توزیع بولتزمن-مکسول در خصوص تئوری جنبشی گازی و روابط ماکسول در حوزه ترمودینامیک یادگار این دانشمند و فیزیکدان بزرگ است، همچنین اثبات امواج الکترو مغناطیس یادگار آقای هاینریش هرتز فیزیکدان بزرگ آلمانی است. همچنین مخترع معروف آمریکایی یعنی توماس ادیسون فردی است که نمیتوان از کنار نام وی به راحتی گذشت. با این حال در کنار این نام های بزرگ، فرد دیگری توانست باعث ورود امواج رادیویی بهشکلی کاربردی در زندگی بشر گردد.
121 سال پیش در چنین روزی یعنی 2 ژوئن 1896 مهندس برق ایتالیایی، گولیلمو مارکونی، پتنت اختراع جدید خود که دستگاه رادیو (تلگراف بیسیم) بود را بنام خود در انگلستان ثبت کرد تا آغازی بر ظهور فناوری رادیو در زندگی بشر باشد. آقای گولیلمو مارکونی تلاش زیادی را در جهت بکارگیری این فناوری در زندگی بشر انجام داد که به موجب آن نهاد نوبل جایزه نوبل فیزیک سال 1909 را بهطور مشترک با کارل فردیناند براون تقدیم وی نمود.
تلاشهای مارکونی در این حوزه پایان ناپذیر بود. او توانست در دسامبر 1901 فرضیه عدم تاثیر چرخش زمین بروی امواج رادیویی را به اثبات برساند و امواج رادیویی را در اقیانوس اطلس و به مسافت تقریبی 3400 کیلومتر مخابره نماید. در فاصله سالهای 1902 تا 1912 مارکونی توانست تاثیرات شرایط جوی روی امواج رادیویی را بررسی نماید. بطور مشخص این دانشمند زندگی حرفه ای خود را در جهت تحقیق و بکارگیری فناوری ارتباطات رادیویی صرف کرد و همگی ما حتی در دنیای فعلی از خدمات و تلاشهای او حتی بعد از گذشت 100 سال بهره میبریم. مارکونی در تاریخ 20 جولای 1937 در 63 سالگی چشم از جهان فروبست ولی تلاشهای او در جهت خدمت به بشریت همیشه جاودان خواهد بود و از او به نیکی یاد خواهد شد.
دیگر رویدادهای مهم 12 خرداد (2 ژوئن)
1739 - تاسیس آکادمی سلطنتی علوم سوئد؛
1787 - زادروز نیلز گابریل سفستروم، کاشف عنصر وانادیوم؛
1857 - اختراع چرخ خیاطی؛
1858 - کشف ستارهی دنبالهدار دوناتی؛
1873 - تاسیس اولین خط راهآهن الکتریکی جهان در سان فرانسیسکو؛
1875 - اولین مخابره تلفنی در آزمایشگاه الکساندر گراهام بل. البته این مخابره تنها صدایی نامفهوم از دستگاه بوده و مدتی بعد بل موفق شد صدای انسان را از طریق خطوط الکتریکی منتقل کند؛
1903 - زادروز رابرت موریس پیج، مخترع تکنولوژی رادارهای پالسی؛
1954 - آزمایش اولین هواپیمای عمودپرواز VTOL؛
این مطلب در تاریخ 12 خرداد 1396 بهروزرسانی شده است.