تحریریه ماهنامه دنیای سلامت
معمولاً بعدازظهرها دچار نوعی حس رخوت، سنگینی و خستگی میشویم و به نظرمان زمان خیلی دیرتر میگذرد. با غروب خورشید، میل زیادی به خستگی در کردن در خود احساس میکنیم و اغلب این حس ما را به رختخواب میبرد تا چرتی بزنیم و اگر هم شرایط آن میسر نباشد، سرمان را روی میز میگذاریم و برای لحظاتی چشمان خود را میبندیم. خستگی نیمروزی، محصول زندگی مدرن است؛ زندگیای که همواره از ما حرکت میخواهد و فرصت اندکی برای توقف و استراحت به ما میدهد. گاهی اوقات آنقدر باید سریع حرکت کنیم که حتی وقت خوردن یک صبحانه را هم نداریم. در محل کار، مرتباً چای و قهوه مینوشیم تا بتوانیم بیدار بمانیم. موضوع خستگی نیمروزی ما را بر آن داشت تا دلیل آن را از چند متخصص بپرسیم و در صورت دریافت یک پاسخ منطقی، سعی در بهبود وضعیت نماییم. متخصصان میگویند، یکی از مهمترین دلایل خستگی نیمروزی، نداشتن خواب مناسب شبانه است. بسیاری از ما عادت داریم کارهای مربوط به محل کارمان را به خانه ببریم و بخشی از آنها را در خانه انجام دهیم. مکالمات تلفنیمان پیرامون کارمان است. مدتی را پای کامپیوتر و لپ تاپ میگذرانیم و بعد تا نیمههای شب به تماشای تلویزیون مینشینم. و اینها از ساعات مربوط به اوج زمان خواب میکاهد.
حتماً میدانید که بدن ما در این ساعات خاص، تمام انرژی خود را از سر میگیرد و از خستگیهای روزمرهاش فارغ میشود؛ ولی با عادت دیر به رختخواب رفتن این فرصت خوب را از دست میدهیم. دیر به رختخواب میرویم، ولی مجبوریم صبح زود بیدار شویم و شروع به کار کنیم و 8- 9 ساعت بدون خواب تلاش نماییم. اگر برنامه خواب شما اینگونه است، بهتر است حتماً در مورد آن تجدیدنظر کنید. دلیل دیگر این خستگی، نداشتن ورزش و تفریح است. وقتی که برنامه روزانه شما طوری معین شده است که از همان ابتدای صبح باید چلانده شوید، دیگر فرصتی برای پیادهروی، قدم زدن و دویدن نخواهید داشت. این ورزشها باعث چابکی روح و سرزندگی و بشاشیت میشوند و معمولاً کسانی که بعدازظهرها آن را انجام میدهند، هرگز به نتیجه دلخواه نمیرسند؛ چرا که بهترین زمان برای انجام برخی ورزشها و نرمشهای سبک، صبح است.
دلیل سوم این خستگی، نگرانی و تشویش مدام در طول روز است. استرس زیاد نه تنها باعث افزایش فشار خون میشود، بلکه میزان دقت و توجه شما را در طول روز کاهش میدهد. از بیقراری و التهاب تا میتوانید دوری کنید و کاملاً آگاهانه به سوی شادیها بروید. به کار خود، به خانوادهتان، به خانهتان و بهطور کلی همه چیز خود افتخار کنید. این کار به شما کمک میکند تا فرصت کمتری برای فکر کردن به کاستیها داشته باشید. با وجود تمام مشکلات بخندید و از زندگی خود لذت بیشتری ببرید. و بالاخره یکی دیگر از دلایل مهم، بیتوجهی به خوردن صبحانه است. اغلب افرادی که بعدازظهرها احساس خستگی میکنند، نسبت به صبحانه خود بیاهمیت هستند؛ ولی ناهار کامل و مفصلی میخورند. اما باید توجه داشت که غذا خوردن در قالب اصلی خود (صبحانه، ناهار، شام) روی ترشح هورمونها اثر میگذارد و بیتوجهی به این قالب، موجب بیحالی و سستی میشود. وقتی که صبحانه نمیخورید، به هنگام ناهار، در خوردن زیادهروی خواهید کرد و پر شدن یکباره معده خود عامل سنگینی و رخوت در ساعات بعدازظهر است.
چند نکته مهم برای بانشاط بودن در طول روز
کمی وقت صرف صبحانه خود کرده و سعی کنید در این وعده غذایی مهم، از جو دوسر، غلات، میوهها و مقداری کره، یک صبحانه مناسب و کامل تهیه و میل نمایید.
قبل از ناهار و بعد از صبحانه، سعی کنید چای و قهوه زیادی ننوشید؛ زیرا کافئین زیاد هم اشتها را از بین میبرد و هم موجب اضطراب و دلواپسی بیشتر میشود.
در وعده ناهار، از پرخوری کردن بپرهیزید؛ چرا که باقی روز احساس خستگی زیاد خواهید کرد. ناهار شما باید تناسب مناسبی از کربوهیدراتها، پروتئینها و چربیها داشته باشد. سعی کنید بعدازظهرها برنج نخورید؛ زیرا باعث بزرگ شدن شکم میشود. اگر یک ناهار کامل و مناسب بخورید، نیاز به مصرف کلسیم و یا مکملهای مولتی ویتامین نخواهید داشت.
شبها به اندازه کافی بخوابید.
فراموش نکنید که هر روز 8- 10 لیوان آب بنوشید.
در بین وعدههای صبحانه و ناهار از خوردن غذاهای میانوعده بپرهیزید؛ ولی خوردن میوههای تازه با رنگها و شکلهای متفاوت توصیه میشود. سیب، هلو، گلابی، پرتقال، انواع توتها، انار و موز خواص جداگانه خود را دارند و سرشار از ویتامینهای A، C، پتاسیم و فلاونویدها هستند.
چیپس سیبزمینی باعث از بین رفتن اشتها میشود. برای آنکه سرحال و شاداب باشید و احساس سبکی کنید، بهتر است از میوهها و سبزیجات خوب و تازه، به عنوان غذاهای میانوعده استفاده نمایید.