رکسانا خوشابی؛ کارشناس ارشد مشاوره
افکار منفی بدن را آسیبپذیر میکند
همه می دانیم که افسرده ها افکار منفی بیشتری دارند. متاسفانه این افکار منفی نه تنها بر روح و روان افراد افسرده، بلکه بر بدن آنها و آسیب پذیر تر شدن آن نیز اثر می گذارند .
دکتر ریچارد دیویدسن از پژوهشگران دانشگاه ویسکانسین که این پژوهشهایی در این زمینه را هدایت کرده است، 52 داوطلب در فاصله سنی 57 تا 60 ساله را مورد مطالعه قرار داد.
از هر یک از آنها خواسته شد حادثهای را که باعث احساس خوشحالی شدید در آنها شده و همچنین رویدادی را که باعث اندوه، عصبانیت یا وحشت آنها شده است به یاد آورند.
دانشمندان فعالیت الکتریکی هر دو قسمت مغز را اندازه گیری کردند تا معلوم شود کدام قسمت مغز در هر یک از این وضعیتها فعالتر است.
پس از این اندازهگیریها به هر داوطلب واکسن آنفولانزا تزریق شد. واکسن، با برانگیختن واکنش سیستم دفاعی در دراز مدت بدن را برای مقابله با عوامل بیماریزا آماده میکند.
هریک از داوطلبان طی شش ماه بعد مورد آزمایش قرار گرفتند تا سطح پادتن تولید شده پس از تزریق واکسن در بدن آنها اندازهگیری شود.
کسانی که فعالیت سمت راست مغز آنها بیشتر از سایرین بود (قسمتی که فعالیت الکتریکیاش در زمان مرور حالات منفی بیشتر است)، بدترین واکنش را به واکسن نشان دادند.
در مقابل کسانی که فعالیت مغزی آنها در سمت چپ بیشتر بود (یعنی قسمتی که به عواطف مثبت واکنش نشان میدهد)، عکس این حالت مشاهده شد.
دکتر دیویدسن میگوید: «عواطف در تنظیم و تعدیل مکانیزمهایی در بدن که بر سلامت ما تأثیر میگذارند، نقش مهمی دارد».
عینک ضد افسردگی
دانشمندان انگلیسی عینک جدیدی ساختهاند که با استفاده از نور درمانی با نوع خاصی از افسردگی موسوم به افسردگی فصلی مقابله میکند.
در این روش بیمار، در مقابل جعبه نوری ویژهای قرار میگیرد و این جعبه سطوح شدیدی از نور را منتشر میکند.
افسردگی فصلی با خستگی، احساس غم و پریشانی، انزوای اجتماعی، اضطراب، پرخوری، افزایش وزن، کاهش شور جنسی و کاهش انگیزه و تمرکز همراه است.
بسیاری از افرادی که از این بیماری رنج میبرند با دنبال کردن رژیم سالم غذایی و انجام ورزشهای منظم میتوانند علائم آن را در خود کاهش دهند.
بنابراین گزارش، خوردن غذاهایی چون ماهیهای چرب، برنج، سبزیجات برگدار سبز، لوبیا و گوشت سفید حاوی مواد مغذی به رفع افسردگی کمک میکند و انجام ورزشهای روزانه نیز احساس افسردگی را برطرف ساخته، اضطراب و پریشانی را کاهش میدهد و تمرکز را بالا میبرد.
رابطه ریتم و افسردگی
افراد افسرده با افسردگی سخن می گویند. تن صدا و سرعت صحبت کردن میزان شدت افسردگی در افراد را نشان میدهد.
این موضوع اولین بار توسط روانشناسی با نام پیتر جی. اسنیدر و همکاران او گزارش شد و از آن پس به عنوان یکی از شناسهگرهای قابل پیگیری به منظور تشخیص سطح کارایی روشهای درمانی و میزان بهبودی مورد استفاده قرار گرفته است.
طی یک مطالعهی هیجانانگیز و جذاب بر روی 7 نفر از افراد بیمار، محققان به تجزیه و تحلیل نحوهی پراکندگی صوتی (بخش بندی صوتی در سیلابهای صوتی) ضبط شده روی نوار ویدیویی که در طی مصاحبه با این افراد آماده شده بود پرداختند.
آنها تلاش کردند تا با استفاده از شاخصها و معیارهای بدست آمده به شناخت عوارض افسردگی و میزان پیشرفت این بیماری و شدت آن بپردازند.
محققان دریافتند که میزان افسردگی ارتباط مستقیمی با سرعت ادای صوتی بخصوص سرعت سخن پیشرفت این بیماری گفتن و میزان دانگ صوتی فرد (شدت اصوات بیان شده) دارد.
هر چه فرد آرامتر سخن بگوید و تن صدایش بر یک منوال و در یک دانگ صوتی باشد(9) درجهی افسردگیاش بیشتر است.
سیندر میگوید: دلایل بسیاری میتواند برای آرام سخن گفتن افراد و یا یکنواخت بودن دانگ صوتی آنان وجود داشته باشد، اما به محض آنکه تشخیص افسردگی قطعی گشت آنالیز صوتی میتواند یکی از بهترین روشهای تعیینکننده به شمار رود.
او ادامه میدهد اسکیزوفرنی و بیماری پارکینسون نیز همچون افسردگی میتوانند با توجه به علائم صوتی ایجاد شده مورد بررسی و تشخیص کاملتر قرار بگیرند.
همچنین تشخیص بیماری پارکینسون با کمک آنالیز صوتی حتی قبل از آنکه بیمار عوارض و علائم معمول ناشی از پیشرفت این بیماری را ظاهر کند، قابل ارزیابی و تشخیص میباشد.
کیک زندگی
از همه چیز خسته شده بود. به نظرش میرسید که زندگی چقدر ایراد دارد: دوستانش (که گاهی تبدیل به دشمنانش میشدند)، خانوادهاش (که انتظاراتش را برآورده نمی کردند)، محل کارش (که محل عذابش بود )و ....
همینطور که زیر لب مشغول غُر زدن بود، مادربزرگ از آشپزخانه صدایش کرد. بوی کیک خوشمزهای که مادر بزرگ میپخت و مهربانی صدایش، چند لحظهای او را از فضای ذهنیاش بیرون آورد.
به آشپزخانه رفت.
مادر بزرگ گفت: این همان کیکی است که خیلی دوست داری. اما میخواهم بپرسم آیا میخواهی مقداری روغن هم بخوری؟
با تعجب به مادر بزرگ نگاهی کرد و گفت: البته که نه!
مادر بزرگ ادامه داد: چند تخم مرغ خام چطور؟
- نه!
- آرد و جوش شیرین چی؟ چند قاشق میخوری؟
- مادربزرگ! این چه سؤال هایی است که میپرسی؟ معلوم است که حالم از آنها به هم میخورد!
مادر بزرگ لبخند شیرینی زد و گفت: بله میدانم. همه این چیزهایی که گفتم، به تنهایی بد به نظر میرسند و میتوانی بگویی حالت به هم میخورد.
اما وقتی به اندازه، درست و هماهنگ باهم مخلوط شوند، همان کیک خوشمزهای میشوند که دوستش داری.
گاهی خداوند هم به همین ترتیب عمل میکند. خیلی از اوقات تعجب میکنیم که چرا خداوند میگذارد ما چنین دوران سخت و طاقت فرسایی را پشت سر بگذاریم.
اما او همه چیز را میداند. او همه این دوران های (به ظاهر) سخت را به درستی در کنار هم قرار میدهد و نتیجه، همیشه عالی است. پس خودت را به دست افسردگی نسپار.
به خداوند اعتماد کن. در راه او و به خاطر او گام بردار و ایمان داشته باش که همواره بهترینها را برایت تدارک دیده است.