تحریریه زندگی آنلاین : طلاق مبارات نوعی طلاقِ توافقی است که در آن به جهت عدم علاقه زن و مرد به یکدیگر، زن مهریه یا مال دیگری به مرد پرداخت میکند تا وی را طلاق دهد. طلاق مبارات از اقسام طلاق بائن است و در آن مرد نمیتواند به زن رجوع کند؛ یعنی در زمان عِدّه، بدون عقد وی را دوباره همسر خود کند. البته در طلاق مبارات، در زمان عده، زن میتواند از بخشش خویش منصرف شود. در اینصورت مثل طلاق رجعی، شوهر میتواند به وی بازگشت کند.
طلاق مبارات چیست؟
مُبارات به معنی بیزار شدن از یکدیگر است. تفاوت این طلاق با طلاق خلع این است که در مبارات تنفر زن و شوهر دوجانبه است، از همین رو عوض طلاق نمیتواند از مهریه بیشتر باشد. در این نوع طلاق زوجین باید بر سر تمام موضوعها از جمله حضانت فرزند، مهریه، جهیزیه و... توافق کنند. در غیر اینصورت دادگاه در خصوص آنها تصمیمگیری خواهد کرد.
بیشتربخوانید:
برای محقق شدن مبارات چه شرایطی ضروری است؟
- کراهت زوجین از یکدیگر و عدم تمایل آنها و نفرت و عدم تمایل به ادامه زندگی مشترک.
- معلوم گردیدن مقدار فدیه: مقدار فدیه نباید که زاید بر مقدار و میزان مهریه باشد زیرا که زوجین هر دو نسبت به هم کراهت داشته و از انصاف به دور است که برای انحلال عقد نکاح، بیش از مهر پرداخت گردد.
شرایط محقق شدن طلاق مبارات
صیغه در طلاق مبارات مانند صیغه در طلاق خلع بوده و طلاق ایقاع است و موافقت زن درآن احتیاجی نیست ولی چنانچه طلاق به صورت مبارات باشد، شبیه عقد دارای دو طرف بوده و توافق دو اراده که یکی ایجاب و دیگری قبول است محقق میگردد و باید زوج و زوجه هر دو تن به این عمل دهند.
صیغه طلاق مبارات به اینصورت است که بَارَاْتُ زَوْجَتى فلان عَلى ما بَذَلَتْ فَهِىَ طالِقٌ که به معنی این میباشد که زنم را در مقابل آنچه که بخشیده طلاق دادم.
شباهتهای طلاق خلع و مبارات
- در هر دو طلاق احتیاج به وکیل است تا صیغه طلاق جاری شود.
- در طلاق خلع و مبارات امکان برگشت وجود ندارد و طلاق، بائن میباشد.
- توافق در این طلاق سبب نمیشود که ماهیت آن به عقد تغییر پیدا کند و همان ایقاع است.
تفاوتهای طلاق خلع و مبارات
- در طلاق خلع، تنها زوج نسبت به ادامه زندگی کراهت دارد ولی در مبارات دو طرف نسبت به هم کراهت دارند.
- در طلاق خلع، مالی که به صورت فدیه پرداخت میشود میتواند بیش از مقدار مهریه باشد. در حالیکه در طلاق مبارات چون دو طرف برای ادامه زندگی از هم کراهت دارند و مالی که به عنوان فدیه پرداخت میشود نباید از مهریه بیشتر باشد.
بیشتربخوانید: