سرویس سیاست مشرق– در میان انبوهی از گزارشها و تیترهای خبری، در یک بسته کامل بانام «ویژههای مشرق» شمارا در جریان مسائل مهم و اثرگذار از نگاه روزنامههای کشور قرار میدهیم. در این ویژهنامه، نگاهی به آخرین مواضع جناحهای سیاسی و تحولات مهم داخلی، خارجی، اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور انداخته میشود که مخاطبان بامطالعه آن به رهیافتهای مهم، نکات و تأملات از سیر وقایع اثرگذار دست خواهند یافت، در این بخش با ما همراه باشید.
*******
سخنان رهبر معظم انقلاب اسلامی در جمع ائمه جمعه در سراسر کشور در تیتر یک اغلب روزنامههای چاپ پنجشنبه قرارگرفته است، رهبر انقلاب در این با تشریح نقش مهم امامان جمعه ایشان را سخنگوی انقلاب اسلامی توصیف کردند.
روزنامه رسالت طی یادداشتی با عنوان نگران چه باشیم؟ نوشت: دیدار ائمه جمعه با مقام معظم رهبری و بیانات ایشان، حاوی نکات و رهنمودهای متعددی بود که چند نکته از آن بدین شرح است:
یک. رهبر معظم انقلاب، ائمه جمعه و ستادهای نماز جمعه را بهصورت مطلق از فعالیت اقتصادی منع کرده و حتی تأکید کردند که در جهت تأمین هزینههای برگزاری نماز جمعه نیز به سمت فعالیت اقتصادی نروند. ایشان اضافه کردند که هنوز هزینههای برخی فعالیتهای اینچنینی از دامن نظام پاک نشده است. این نکته میتواند به بسیاری از دستگاههای ذینفوذ و صاحب قدرت در کشور قابلتعمیم باشد.
دو. مساله دوم، تحلیل و تشخیص واقعیت جامعه امروز است. در مسائل پیچیده اجتماعی، باید دقت کرد که همهچیز، با رابطه علت و معلولی ساده تفسیر نمیشود. هرچند بخشی از جامعه، ممکن است حجاب را بهصورت کامل نپذیرد یا حتی پذیرش داشته باشد، ولی مقید نباشد، اما نمیتوان این مسئله را مقارن و مترادف دینگریزی جامعه ایران دانست.
سه. جالب است که مقام معظم رهبری در دیدار با ائمه جمعه، در حوزههای بسیاری از دغدغههای امروز جامعه ازجمله حجاب و بیحجابی و تهاجم فرهنگی غرب سخن گفتند، اما در هیچ موردی اظهار نگرانی نکردند، جز آنجا که فرمودند «اگر جمعیت حاضران در نماز جمعه از ماه قبل کمتر است، باید نگران شد.»
روزنامه همشهری نیز به تفسیر دیدار آقا با امامان جمعه پرداخته و نوشته است:
دیدار رهبر انقلاب با ائمه جمعه یک نکته کلیدی داشت که طی ماههای اخیر به روشهای مختلف تکرار شده است. در دیدار با خبرگان رهبری، دیدار با نمایندگان مجلس، در جلسه با مداحان، دیدار با نظامیها، در هیئت و در بین عزاداران، در جمع پرستاران، در میان گروههای جهادی و خطاب به رسانهها و... و در آخرین دیدار با ائمه جمعه. این کلیدواژه و یا نخ تسبیح چیست؟ جهاد تبیین.
در هر دیدار نیز متناسب با مخاطب، این رویکرد راهبردی را توضیح دادهاند. در جمع نمایندگان مجلس، جهاد تبیین را با مردمی شدن گفتند: با مردم بنشینید و بشنوید و ذهنشان را روشن کنید. در جمع جوانان با اشاره به هویت جوانی، از امیدآفرینی و افشای حقایق گفتند. خطاب به هنرمندان از جهاد روایت حضرت زینب گفتند. اینکه جهاد تبیین باید هنرمندانه باشد چون آوینی. در جمع نظامیان جهاد تبیین را با تأکید بر یک جنگ ترکیبی توضیح دادند. اینکه جنگ نظامی و جنگ اقتصادی را باید در کنار یک جنگ ذهنی دید. در جمع هیئتیها، هیئت امام صادق (ع) پسند را تصویر کردند. هیئتی که منبر و روضهاش بر گرده جهاد تبیین است.
روزنامه خراسان نیز در واکنش به این دیدار نوشته است:
سخنان روز گذشته رهبر انقلاب درباره حجاب، نشاندهنده نوع نگرش ایشان به مسئله تبیین است. در یک پژوهش جامعهشناسانه در مشهد مشخصشده که بسیاری از زنان کم حجاب، یک تصور نادقیق و کلی درباره «خارج» دارند که در آن زنان باوجود بیحجابی، مشکل خاصی در زندگی روزمره خود ندارند. وقتی از آنان پرسیده شده است که منظور از خارج کجاست و ویژگی زنان در آنجا چیست، آنها نتوانستهاند توضیح دقیقی بدهند و عموماً بر اساس فیلم و سریالهای غربی چند مثال زدهاند. بهبیاندیگر یک ابر روایت رسانهای در ذهن آنان بوده که زنان -عموماً غربی- را باوجود برهنگی سر یا بدن، بدون مشکل خاصی میدانسته؛ ابرروایتی که اساساً مبتنی بر واقعیتهای غربی نبوده یا حداقل این زنان توانایی توضیح آن را بر اساس واقعیت نداشتهاند!
اروپا چرا منفعل شده است؟
روزنامه اصلاحطلب آرمان ملی یک روز پس از اظهارنظر مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا در تعیین آخرینمهلت برای احیای برجام نوشته است:
اروپاییها خود بهتر میدانند که اگر تخلفی صورت گرفته از سوی آمریکا و اروپاییهاست. آمریکا به دلیل خروج یکجانبه و غیرقانونی از برجام و نقض توافق و قطعنامه 2231 شورای امنیت و اروپاییها نیز به دلیل عدم عمل به وظایف و تعهدات خود در قبال برجام و پیروی از آمریکا متخلف محسوب میشوند. حال اینکه غربیها در این شرایط بخواهند فرافکنی کنند و عدم توافق را به گردن ایران بیندازند؛ نشاندهنده رویکردهای غیر سازنده و اتلاف وقت در جهت عدم دستیابی به توافق و درنهایت رفتن به سمت فشار دوباره بر ایران است. آنها هرگز نمیخواهند که حداقل در لفظ و اظهارنظر بگویند که در مواضع گذشته خود تجدیدنظر کردهایم و دچار انفعال شدهایم. لذا حالت تهاجمی به خود میگیرند و دیگران را متهم میکنند. درنتیجه این نوع فرافکنی غربیها نوعی سرپوش گذاشتن بر انفعال و بیعملی آنها در راستای احیای برجام محسوب میشود.
یک ماجرای عجیب: روحانی بورس را دستکاری کرد!
ماجرای بالا و پایین شدن شاخصهای بورسی باعث شده است که روزنامه جوان به پشت پرده خسارات مردم پرداخته و بنویسد: دولت روحانی به خاطر اینکه میخواست منابع مالی موردنیاز خود را از بازار سرمایه تأمین کند، در بازار سرمایه و بورس، حباب به وجود آورد.
بازار سرمایه در دولت قبل به محلی برای تأمین کسری بودجه دولت تبدیلشده بود. بسیاری دلیل سقوط بورس در زمان فعلی را واقعی شدن قیمت سهام پس از دستکاری عمدی قیمتها عنوان میکنند، شاخص بورس در آن زمان تا 2 میلیون و 100 هزار واحد هم رشد داشت که در حال حاضر به یکمیلیون و 500 هزار واحد رسیده، اما در حال حاضر هم برخی شرکتهای کوچک حبابدارند و قیمت سهمها در شرکتهای بزرگ هم زیر قیمت هستند و امکان بالا رفتن آن وجود دارد. در دولت قبل با توجه به اینکه در آن زمان میخواستند منابع خود را از بازار سرمایه تأمین کنند، در بازار سرمایه حباب به وجود آمد و قیمتها در آن مسیر حرکت کرد، اما باید پذیرفت که بازار بورس همواره دارای نوساناتی است و هیچ رونقی نیست که با رکود همراه نباشد و هیچ رکودی نیست که بارونق همراه نباشد و همیشه این بازار به رونق و رکود نیاز دارد و این مسئله جزئی از ذات بازار است، اینکه در آن زمان دولت قصد داشت تا منابع زیادی را از این بازار تأمین کند سبب شد تا شاهد نوسانهای قیمت سهام در سال 1399 باشیم.