سرویس دفاع و امنیت مشرق _ ایده طراحی و ساخت تانک توسط صنایع نظامی رژیم صهیونیستی به نتایج حاصل از جنگ 1973 با مصر و سوریه باز می گردد.
هنگامی که تانک های خریداری شده از امریکا و انگلیس نظیر سنچورین و پاتن در برابر تانک های جدید ساخت شوروی نظیر تی62 که در اختیار مصر و سوریه بودند عملکرد ضعیفی از خود نشان داده و همچنین دسته های ضد زره رقیب با موشک های مالیوتکا تلفات سنگینی بر ناوگان زرهی اسرائیل و خدمه آن وارد کردند.
بخش بزرگی از تلفات جنگ یوم کیپور در سال 1973 را خدمه زرهی اسرائیل تشکیل می دادند؛ بنابراین صنایع نظامی این رژیم به دنبال ساخت تانکی رفتند که در مرحله اول و بیش از توانایی آتش دارای حفاظت زرهی بالا برای نجات جان خدمه باشد؛ تانک های اصلی میدان نبرد مرکاوا بر اساس این ایده طراحی و ساخته شدند.
نتایج نا امید کننده در جنگ 33 روزه
هنگامی که در جنگ 33 روزه دسته های زرهی اسرائیل از مناطق کوهستانی جنوب لبنان به سمت شهرهای مارون الراس، عیتا الشعب و بنت جبیل سرازیر می شدند تصور اسرائیلی ها بر این بود که زره تانک مرکاوا برای مقابله با راکت های RPG و موشک های مالیوتکا کافی است و خطر زیادی آنها را تهدید نمی کند؛ اما نخستین تجربه رزمی موشک های ضد زره جدید روسی کورنت و متیس که در اختیار حزب الله لبنان بود موجب وقوع فاجعه برای زرهی اسرائیل شد.
ده ها دستگاه تانک مرکاوا و نفربرهای زرهی اسرائیلی شکار موشک های ضد زره مقاومت لبنان شدند و شاید اصلی ترین دلیل شکست و عقب نشینی ارتش اسرائیل از جنوب لبنان پس از 33 روز نبرد، ناکامی قوای پیشتاز زرهی آنها در برابر موشک های ضد زره بود.
شکست سنگین و عملکرد نا امید کننده تانک های مرکاوا موجب شد صنایع نظامی رژیم صهیونیستی به دنبال ساخت یک سیستم دفاعی مستقر روی تانک برای مقابله با پرتابه های ضد زره بروند؛ اینگونه بود که سیستم حفاظت فعال "تروفی" ساخته و روی تانک های مرکاوا و نفربرهای زرهی "نمر" نصب شد تا به ادعای خودشان دیگر پرتابه های ضد زره قادر به هدف قرار دادن تجهیزات زرهی اسرائیل نباشند، اما جنگ اخیر بار دیگر خلاف این ادعا را ثابت کرد.
مقاومت تا امروز چند تانک مرکاوا را منهدم کرده است؟
از همان روز نخست نبرد طوفان الاقصی مشخص شد رزمندگان مقاومت چه در غزه و چه در جنوب لبنان به خوبی با تاکتیک های مقابله با تانک مرکاوا و خنثی کردن سامانه تروفی آشنا بوده و بارها آن را تمرین کرده اند.
تصاویر فراموش نشدنی از اسارت خدمه تانک مرکاوا و به آتش کشیده شدن آن در روز نخست عملیات در سرزمین های اشغالی منتشر شد و در روزهای بعد نیز مقاومت در جنوب لبنان چندین عراده از این تانک را با موشک های کورنت هدف قرار داد و پس از ورود زمینی اسرائیل به بخش شمالی نوار غزه نیز رزمندگان حماس و جهاد اسلامی با راکت های ضد زره الیاسین به استقبال آنها رفتند.
مجموعا در یک ماه اخیر تنها بر اساس مواردی که تصاویر آنها منتشر شده است 15 تانک مرکاوا ارتش رژیم صهیونیستی منهدم شده یا با آسیب شدید مواجه شده اند:
7 اکتبر:
_ 1 عراده تانک مرکاوا هدف حمله کوادکوپتر مسلح حماس قرار گرفته و دچار آتش سوزی شدید شد.
_ 1 عراده مرکاوا با راکت ضد زره الیاسین هدف قرار گرفته و آسیب شدید دید.
_ 2 عراده مرکاوا توسط نزدیک شدن رزمندگان فلسطینی و جاگذاری بسته های انفجاری در ناحیه زیر برجک منهدم شدند.
15 اکتبر:
یک عراده تانک مرکاوا مارک4 مستقر در پایگاه حانیا در ناحیه مرزی با لبنان توسط موشک ضد زره کورنت حزب الله هدف قرار گرفته و دچار آسیب شدید شد.
16 اکتبر:
یک عراده مرکاوا مارک3 مستقر در نزدیکی منطقه الظهیرة هدف اصابت یک یک موشک کورنت قرار گرفته و دچار آسیب جدی در بخش جانبی شاسی تانک، آسیب شدید به پیشرانه و مجروح شدن راننده تانک شد.
19 اکتبر:
تانک مرکاوا مارک3 اسرائیلی هدف حمله کوادکوپتر مسلح حماس گرفته و از ناحیه پشت برجک دچار آسیب شدید شد.
25 اکتبر:
تانک مرکاوا مارک4 اسرائیلی هنگام گشت زنی در مرز لبنان هدف حمله موشک کورنت قرار گرفته و منهدم شد.
1 نوامبر:
تانک مرکاوای اسرائیلی در نوار غزه روی بمب کنار جاده ای رفته و منهدم شد؛ 2 تن از خدمه این تانک به هلاکت رسیدند.
2 نوامبر:
تانک مرکاوا اسرائیلی با نزدیک شدن رزمنده فلسطینی و کار گذاشتن بسته انفجاری و سپس اصابت راکت ضد زره الیاسین دچار آسیب جدی شد.
3 نوامبر:
دو عراده تانک مرکاوا مارک3 توسط 5 تیر راکت ضد زره الیاسین هدف قرار گرفته و با آسیب جدی مواجه شدند.
4 نوامبر:
دو عراده مرکاوا مارک 4 اسرائیلی هدف شلیک تعداد زیادی راکت الیاسین قرار گرفته و در سطوح مختلف دچار آسیب شدند.
قابل ذکر است تعداد واقعی تانک های منهدم شده اسرائیلی قطعا بیش از موارد ثبت شده بالا بوده و در بسیاری از موارد نیروهای مقاومت امکان ضبط تصاویر از حملات خود را نداشته اند.