عسل طبیعی حاصل نوشیدن شهد گل ها توسط زنبور عسل است. زنبور شیره گلها را در بدن خود تغلیظ کرده و مقداری از آنزیمهای خود را به آن می افزاید و به کندو میبرد.
سپس مقداری از آنزیم های بدن خود را به آن افزوده و به داخل حجره های کندو تزریق میکند. به این محصول عسل طبیعی میگویند.
عسل طبیعی ارزش غذایی زیادی داشته و از گذشتههای دور تا به امروز چه به عنوان شیرین کننده و چه به عنوان دارو مورد توجه بشر بوده است.
حال که فهمیدیم عسل طبیعی چیست و به چه عسلی طبیعی میگویند برویم تا با دو نوع دیگر عسل نیز آشنا بشویم، نوع تغذیه ای و نوع تقلبی!
![تشخیص عسل طبیعی از تقلبی چگونه است؟ تشخیص عسل طبیعی از تقلبی چگونه است؟](https://cdn.asriran.com/files/fa/news/1402/12/10/1776444_603.jpg)
عسل تغذیه ای چیست؟
همانطور که در بالا اشاره کردیم عسل طبیعی حاصل بهره برداری زنبور از شهد گیاهان است.
عسل تغذیه ای به عسلی میگویند که زنبوردار به عناوین مختلف زنبورهای خود را با شکر تغذیه میکند و آن عناوین از قرار زیر است:
1.بخاطر فقر طبیعت از گل و گیاه زنبورها گاهی با مواد قندی تغذیه میشوند.
2.زنبوردار در فصل های مختلف زنبورها را کوچ نداده و مجبور به تغذیه زنبورها میشود.(کوچ دادن کندوها در طول سال الزامی است، بخاطر اینکه یک اقلیم خاص مدت زمان کوتاهی گل دارد و با از بین رفتن گل ها زنبوردار باید زنبورها را کوچ بدهد)
3.در بعضی از استانهای کشور هوا به یکباره سرد شده و زنبور از کندو بیرون نمیآید، در این شرایط زنبوردار مجبور است تا هنگام مساعد شدن هوا به زنبورها تغذیه بدهد.
- مورد چهارم که از همه موارد تاسف انگیز تر است این است که زنبورها کلا با شکر تغذیه شده و عسل میسازند! این نوع زنبورداری در همه جا میتواند اتفاق بیافتد و الزاما طبیعت خاص و پرگل نیاز این قبیل زنبورداران نیست!
عسل تغذیه ای آن چنان هم بی خاصیت نیست زیرا آنزیم های بدن زنبور را در خود داشته و نسبت به عسل تقلبی که در زیر به آن اشاره میکنیم بهتر است ولی خوب به هیچ عنوان خواص عسل طبیعی را ندارد.
عسل تقلبی چیست؟
این نوع عسل که اصلا نمیتوان نام آن را عسل گذاشت و همانطور که از نامش پیداست عسل تقلبی نام دارد!
عسل تقلبی ساخته دست بشر بوده و زنبور هیچگونه دخالتی در ساخت آن ندارد!
عسل تقلبی به دست سوداگران سلامت ساخته میشود و سلامتی همه اقشار جامعه، چه کودک و چه میان سال و سالمند را به خط میاندازد.
این نوع عسل نه تنها هیچگونه خاصیتی برای انسان ندارد بلکه برای سلامتی بسیار زیانبار است.
تشخیص عسل تقلبی از عسل طبیعی و تغذیه ای
خوب تا اینجا سه نوع عسل را به شما معرفی کردیم:
1.عسل طبیعی
2.عسل تغذیه ای
3.عسل تقلبی
خوشبختانه مورد سوم که عسل تقلبی نام دارد، در اکثر اوقات چه برای اهل فن و چه برای افراد عادی قابل تشخیص است.
کلیه روش های خانگی تشخیص عسل طبیعی از تقلبی را از باور خود خارج کنید زیرا عسل تقلبی حلاوت و طعم خوبی ندارد و اگر ساده تر بخواهیم بگوییم: تقریبا مزه آبنبات های عسلی را میدهد!
ولی تشخیص نوع اول و دوم مشکل است، علی الخصوص اگر مقدار تغذیه به زنبورها کم باشد هیچکس حتی اهالی فن آن را متوجه نمیشوند و فقط یک راه وجود دارد که به آن اشاره خواهیم کرد.
![تشخیص عسل طبیعی از تقلبی چگونه است؟ تشخیص عسل طبیعی از تقلبی چگونه است؟](https://cdn.asriran.com/files/fa/news/1402/12/10/1776445_582.jpg)
تشخیص عسل طبیعی از دو راه موازی و مهم
برای تشخیص عسل طبیعی از تقلبی دو راه وجود دارد که هر دو این ها باید موازی هم و در کنار هم انجام شود:
آزمون حسی چشایی
این آزمون توسط افراد خبره انجام شده و مهمترین پارامتر این نوع آزمون تشخیص نوع گیاه و گل تغذیه شده توسط زنبور است.
عسلهای تک گل یا تک گیاه به عسلهایی گفته میشود که یک گیاه در منطقه اسکان کندوها غالب میشود، در این حالت طعم و عطر عسل به کلی تغییر کرده و طعم گیاه غالب میشود.
عسل های تک گل دارای ارزش بالاتری نسبت به عسل های دیگر داشته و گرانتر هستند.
لازم به ذکر است که گاهی عسل های تک گل که طعم غالب دارند با عسل طبیعی توسط افراد نا آشنا به عسل اشتباه تشخیص داده میشود و آنها فکر میکنند که عسل چون مزه اصلی عسل را ندارد تقلبی است!
در صورتی که اشتباه فکر میکنند و بخاطر همین موضوع است که آزمون حسی چشایی فقط باید توسط افراد خبره انجام شود.
ارائه نمونه به آزمایشگاه
بهترین و مطمئن ترین راه تشخیص عسل طبیعی از تقلبی ارائه نمونه عسل به آزمایشگاه مواد غذایی است.
البته که عسل طبیعی طعم و مزه دلچسبی دارد که آن را از هرگونه عسلی متمایز میکند ولی بسیاری از پارامترها فقط با آزمایش مشخص میشود و حتی اهالی فن نیز نمیتوانند آن پارامترها را با مزه کردن تشخیص دهند، پارامترهای مهم آزمایش از قرار زیر است:
ساکارز
ساکارز مهمترین پارامتر تشخیص عسل طبیعی از نوع تغذیه ای است. به بیان ساده این آزمایش تعیین میکند که زنبوردار به زنبورهای خود تغذیه شکری داده یا نه!
میزان ساکارز در برگه آزمایش از نظر استانداردهای جهانی باید زیر عدد 5 باشد ولی برای افراد دیابتی بهتر است عسل با ساکارز زیر 2 تهیه کنیم.
پرولین
پرولین یک اسید آمینه است که در ساختار گیاهان وجود دارد، تغذیه زنبور از شهد گیاهان باعث میشود که عسل حاوی پرولین باشد.
شاخص پرولین از نظر استاندارد های جهانی باید بالای عدد 180 باشد، هر چه میزان پرولین بالاتر باشد عسل با کیفیت تر است.
هیدروکسی متیل فورفورال
هیدروکسی متیل فورفورال نشان دهنده حرارت ندیدن عسل و نحوه صحیح انبارداری آن است زیرا بسیاری از فروشندگان بنا به دلایل مختلفی عسلهای خود را حرارت میدهند که این موضوع باعث بالا رفتن شاخص این ماده در عسل میشود.
از نظر استانداردهای جهانی مقدار این ماده در عسل باید زیر عدد 40 باشد.
شاخص های دیگری مانند فعالیت دیاستازی، نسبت فروکتوز به گلوکز و غیره وجود دارد که از حوصله این مقاله خارج بوده و ما فقط به مهمترین پارامترهای آزمایش عسل اشاره کردیم.
منبع مقاله: زنبورداری علی بابا