رییس دانشگاه علوم پزشکی تهران، ضمن تکذیب خبر اخراج 40 استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران، درباره ادعاهای مطرح شده پیرامون «بازنشستگی» برخی اساتید این دانشگاه توضیحاتی را ارائه کرد.
حسین قناعتی در گفتوگو با ایسنا، درباره ادعاهای مطرح شده از سوی رضا ملک زاده، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران مبنی بر اخراج یا بازنشستگی حدود 40 نفر از اساتید دانشگاه علوم پزشکی تهران، اظهار کرد: در دو سال و نیم گذشته استاد اخراجی در دانشگاه علوم پزشکی تهران نداشتهایم و این خبر کذبی است که متاسفانه در فضای مجازی و رسانههای معاند همچون ایران اینترنشنال پخش شده است.
وی با بیان اینکه انتظار نداشتیم یک استاد دانشگاه چنین سخن بگوید و شان استادی دانشگاه بالاتر از بیان غیر واقع است، توضیح داد: در دوره مدیریت تیم ما استاد اخراجی نداشتهایم. خود آقای دکتر ملک زاده بالای 70 سال سن دارند و بالای 40 سال است که در دانشگاه علوم پزشکی تهران استاد هستند. اساسا وقتی بالای 40 سال از حضور یک استاد در دانشگاه میگذرد، ماندن آن استاد در دانشگاه نیاز به مجوز دارد.
رییس دانشگاه علوم پزشکی تهران، ادامه داد: علی رغم اینکه شخصا به عنوان رئیس دانشگاه حق بازنشستگی ایشان را داشتم موضوع را به هیئت امنای دانشگاه ارجاع دادم تا خدای نکرده مسئله تضاد منافع مطرح نشود. از این رو ما این موضوع را به هیات امنا بردیم؛ چراکه هیات امنا عملکرد اعضا هیات علمی را طبق گزارش معاونان مختلف بررسی میکند. نهایتا هیات امنا مجموعا به این نتیجه رسیدند که ملک زاده در دو سال اخیر فعالیت بایسته ای نداشتهاند و رای به بازنشستگی ایشان دادند. لازم به ذکر است مصوبات هیئت امنا باید به تایید وزیر محترم بهداشت برسد. بنابراین آقای دکتر ملکزاده هنوز بازنشسته نشدهاند.
«بازنشستگی اجباری» یک واژه طراحی شده توسط افراد با اغراض سیاسی است
قناعتی با تاکید بر اینکه چیزی به نام «بازنشستگی اجباری» یک واژه طراحی شده توسط افراد با اغراض سیاسی است، افزود: بازنشستگی معیار دارد و اساتید به سن خاصی که برسند بازنشسته میشوند. وقتی استادی بازنشسته میشود، جا برای جذب اساتید جوانتر باز میشود و ما از ردیف استخدام آنها برای جذب و استخدام اساتید جوانتر استفاده میکنیم. از طرف دیگر گرچه با بازنشستگی رابطه استخدامی از لحاظ رسمی قطع میشود؛ اما تمام اساتید بازنشسته به نوعی با دانشگاه ارتباط دارند. بعضا اساتید بعد از بازنشستگی تا قبل از فوت هم با دانشگاه همکاری داشتهاند و راه دانشگاه برای آنها باز است. برای مثال استاد بهجتی که اخیرا بازنشسته شدهاند هر روز در جلسات گزارش صبحگاهی دانشگاه شرکت دارند.
با اساتید بازنشسته قطع ارتباط نداریم
وی در خصوص اینکه چه تعداد از اساتید دانشگاه علوم پزشکی تهران بازنشسته شدهاند، بیان کرد: ما 2000 استاد در دانشگاه علوم پزشکی تهران داریم که به صورت نرمال و طبیعی هر سال موعد بازنشستگی حدود 30 الی 40 نفر از این اساتید میرسد. با این حال تا جایی که جا داشته باشد و فعالیت خود را حفظ کنند و در موارد بسیار نادری مانع رشد جوانترها نشوند؛ ما این اساتید را بازنشسته نمیکنیم و حتی اگر بازنشسته شده باشند از برخی از آنها دعوت به همکاری میکنیم تا به صورت افتخاری یا قراردادی با ما همکاری کنند. بنابراین ما با اساتید بازنشسته به آن معنا قطع ارتباط نداریم.
رییس دانشگاه علوم پزشکی تهران در پاسخ به اینکه برخی اساتید دانشگاه علوم پزشکی تهران در خصوص سن بازنشستگی به دیوان عدالت اداری شکایت کرده و دیوان عدالت اداری نیز رای به بازگشت این اساتید به دانشگاه داده است، تصریح کرد: بله، بر روی این امر که سن بازنشستگی 30 یا 35 سال خدمت باشد یک سوء تفاهمی صورت گرفته بود. برای مثال چند تن از اساتید دندانپزشکی بازنشسته شده بین سن 30 تا 35 سال خدمت به دیوان عدالت اداری در این رابطه شکایت کردند و با رای دیوان عدالت اداری حدود 3 یا 4 نفر از آنها به دانشگاه برگشتند. بازنشستگی آنها با نظر شورای گروه دانشکده آنها بوده است.
بازنشستگیها طبق روال قانونی بوده است
قناعتی در عین حال تاکید کرد: با این حال باید بگویم که این بازنشستگیها هم طبق روال قانونی بوده است و کار ما قانونی بوده است. طبق قانون مصوب هیئت رئیسه قبلی و هیئت امنای قبلی دانشگاه این اساتید را بازنشسته کرده بودیم. تعبیر دیوان عدالت اداری این بود که سن بازنشستگی اساتید 35 سال و نه 30 سال خدمت باید باشد. درحالی که ما مصوبهای داشتیم که سن بازنشستگی اساتید با 30 سال خدمت باشد. درواقع ما بر اساس یک قانون خاص عمل کردیم و دیوان عدالت اداری نیز بر قانون دیگری استناد کرده است که خود این امر نیز محل بحث است اما به هر حال ما به قانون احترام میگذاریم.
وی با یادآوری اینکه دانشگاه علوم پزشکی تهران، روند بازنشستگی ها را طبق قانون و روال همیشگی انجام داده است، درباره مولفههایی که در مورد بازنشستگی اساتید مد نظر قرار میگیرد، گفت: در مساله بازنشستگی برخی مسائل لحاظ شده است، برای مثال در امر بازنشستگی استادی که قبلا خیلی فعال بوده اما چند سالی است که دیگر کار نمیکند و به بخش خصوصی رفته است و یا اقداماتی مغایر با اصول دانشگاه و یا تضعیف روند اجرایی انجام میدهد، ملاحظاتی مد نظر قرار میگیرد. برخی اساتید ممکن است عدم حضور فعالانه در آموزش و پژوهش داشته باشند و تصمیم بازنشستگی برایشان گرفته شود. این تصمیم را یک هیاتی میگیرد. معمولا برای بازنشستگی ها خود روسای دانشکدهها اعلام میکنند و دانشگاه ها در این رابطه تصمیم گیری میکنند.
سرپرست دانشگاه علوم پزشکی تهران، ادامه داد: مجموع بازنشستگیها در دانشگاه علوم پزشکی تهران طی دو سال و نیم گذشته طبق روال بوده است. به صورت طبیعی وقتی 2000 استاد داشته باشیم این امر طبیعی است که سالی 60 الی 70 نفر به سن بازنشستگی برسند. در سالهای گذشته و خارج از دوره مدیریتی ما نیز معمولا 30 تا 40 استاد در سال بازنشسته میشدند و مجموعه بازنشستگی اساتید دانشگاه علوم پزشکی تهران طی دو سال و نیم گذشته به نسبت دورههای قبلی زیاد تر نبوده است.
تکذیب نزول 200 واحدی از رتبه دانشگاه علوم پزشکی تهران
قناعتی در پاسخ به ادعای مطرح شده دیگر مبنی بر نزول 200 واحدی از رتبه دانشگاه علوم پزشکی تهران، گفت: اینطور نیست، به این ادعا به صورت مفصل پاسخ خواهیم داد؛ چراکه یک شاخص واحد برای تعیین رتبه دانشگاه وجود ندارد و شاخصهای مختلفی داریم. دانشگاه علوم پزشکی تهران در این دو و نیم سال دو بیمارستان جدید افتتاح کرد و برای اولین بار در تاریخ ایران توانست شعبه عظیمی را در کشور عراق با هزینه عتبه حسینی راه اندازی کند که از افتخارات کشور است و در جشنواره ثریا بین تمامی دانشگاههای کشور رتبه اول را به دست آورد.