امریکا با رای وتو مانع از عضویت کامل فلسطین در سازمان ملل متحد شد. 12 عضو شورای امنیت رای مثبت و سوئیس و بریتانیا رای ممتنع دادند.
به گزارش عصرایران به نقل از یورونیوز، امریکا روز پنجشنبه با وتوی قطعنامهای در شورای امنیت، عملا سازمان ملل را از به رسمیت شناختن کشور فلسطین بازداشت. این قطعنامه عضویت کامل فلسطینیان در این نهاد جهانی را تأیید میکرد.
آمریکا پیشنویس قطعنامهای را وتو کرد که راه رای برای عضویت کامل فلسطین در سازمان ملل متحد باز می کرد.
این پیش نویس، به مجمع عمومی سازمان ملل متحد با 193 عضو توصیه میکرد «دولت فلسطین به عضویت سازمان ملل متحد پذیرفته شود».
لحظه رای وتو امریکا به طرح عضویت کامل فلسطین در سازمان ملل متحد
رابرت وود، معاون نماینده دائم آمریکا در سازمان ملل، به شورا گفت: «ایالات متحده همچنان از راهحل دو دولتی به شدت حمایت میکند. این رأی مخالفت با حق تشکیل کشور فلسطین را نشان نمیدهد، بلکه اذعانی است به این که این امر تنها از طریق مذاکرات مستقیم بین طرفین حاصل خواهد شد.»
محمود عباس، رئیس دولت فلسطین (تشکیلات خودگردان)، در بیانیهای وتوی آمریکا را «ناعادلانه، غیر اخلاقی و غیرقابل توجیه» خواند.
ریاض منصور، نماینده فلسطین در سازمان ملل، پس از رأیگیری به شورا گفت: «این واقعیت که این قطعنامه تصویب نشد، اراده ما را نمیشکند و عزم ما را سست نمیکند. ما در تلاش خود متوقف نخواهیم شد.»
تلاش فلسطین برای عضویت کامل در سازمان ملل، شش ماه پس از حمله حماس به اسرائیل و متعاقب آن حملات گسترده ارتش اسرائیل به نوار غزه که به کشته شدن بیش از 33 هزار فلسطینی انجامیده صورت میگیرد. در عین حال اسرائیل در حال گسترش شهرکسازیها در کرانه باختری اشغالی است که سازمان ملل آن را غیرقانونی میداند.
پس از تصمیم شورای امنیت، اسرائیل کاتز، وزیر امور خارجه اسرائیل، از ایالات متحده امریکا برای وتوی این قطعنامه قدردانی کرد.
گیلعاد اردان، نماینده اسرائیل در سازمان ملل نیز خطاب به 12 عضو شورای امنیت که به پیشنویس قطعنامه رأی مثبت داده بودند، گفت: «این بسیار غمانگیز است زیرا رأی شما فقط فلسطینیان را جسورتر میکند و صلح را تقریبا غیرممکن میسازد.»
فلسطین در حال حاضر یک کشور ناظر غیرعضو در سازمان ملل است.
با این حال پذیرش این کشور برای عضویت کامل در سازمان ملل باید توسط شورای امنیت و سپس دستکم دو سوم مجمع عمومی تایید و نهایی شود.
یورونیوز نوشت: شورای امنیت سازمان ملل متحد مدتهاست که در زبان و بیان از چشمانداز دو کشور مسلمان و یهودی حمایت میکند اما در عین حال اقدام عملی در این چارچوب صورت نمیدهد و عملا این اسرائیل است که هر روز بر اشغال خود میافزاید و سرزمینهای فلسطینی بیشتری را تحت تسلط خود در می آورد و با شهرکسازیهای غیرقانونی عرصه را بر فلسطینیها تنگتر میکند.
عمار بنجمعه، نماینده الجزایر در سازمان ملل، پیش از رأیگیری استدلال کرد که پذیرش فلسطینیان در سازمان ملل به جای تضعیف راهحل دو دولتی، آن را تقویت میکند و افزود: «صلح از شمولیت فلسطین حاصل میشود، نه از انزوایش.»
حماس در بیانیهای اقدام آمریکا را محکوم کرد و از جامعه بینالمللی خواست تا «از مبارزه مردم فلسطین و حق مشروع آنها برای تعیین سرنوشت خود حمایت کنند.»
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، پیشتر به شورا گفته بود: «شکست در دستیابی به راهحل دو کشوری تنها باعث افزایش تنشها میشود و خطر و تهدید را برای افرادی که مدتهاست تحت خشونت و تهدید دائمی زندگی میکنند ادامه خواهد داد.