ارزش معاملات خرد بازار سرمایه که شامل سهام و حقتقدم بازار میشود، روز سهشنبه مقدار یکهزار و 774میلیارد تومانی را ثبت کرد. به علاوه 24میلیارد تومان پول حقیقی از گردونه معاملات بازار خارج شد. در این میان سه نماد «فملی»، «فولاد» و «وبملت» بیشترین تاثیر را بر شاخص کل بورس تهران و نمادهای «شاوان»، «حسینا» و «خاور» بیشترین تاثیر را بر شاخص کل فرابورس گذاشتند. همچنین «شبندر»، «شپنا» و «ذوب» سه نماد پرتراکنش روز گذشته بازار بودند. بازار سرمایه مانند سایر بازارهای مالی تحتتاثیر اخبار انتخابات آمریکا فعالیت داشته است. در روزهای گذشته با وجود افزایش مجدد شکاف دلار نیما با دلار بازار آزاد، از شتاب رشد دلار نیما کاسته شده است.
از طرفی در روزهای اخیر صحبتهای زیادی در خصوص عرضه خودرو در بورسکالا شده که در صورت عملیاتی شدن میتواند وضعیت صنعت خودرو را با تغییراتی همراه کند. اما به نظر میرسد تا زمانی که ریسکهای داخلی بازار بهبود پیدا نکنند و متغیرهایی مانند نرخ بهره کاهش محسوس نداشته و انتشار اوراق نزولی نشود، تاثیر کاهش ریسکهای خارجی، آنطور که باید و شاید در اتمسفر بازار احساس نخواهد شد. روز گذشته صندوقهای طلا تا حدودی نزولی شدند و نوسان منفی را به ثبت رساندند. پیشبینیها از آینده بازارها دشوار خواهد بود، اما حمایت متولیان در بحبوحه ریسکها در کنار ارائه بستههای حمایتی میتواند راهگشای وضعیت بازارها شود. پیشبینی میشود در روزهای آینده با مشخص شدن نتیجه انتخابات و برداشتهشدن ریسک آن، بازارها روند مشخصتری به خود بگیرند.
بازار از نگاه کارشناسان
پیام الیاس کردی، کارشناس بازار سرمایه، در خصوص وضعیت روز گذشته بازار گفت: بازار سرمایه در مقطع فعلی شرایط متفاوتی را تجربه میکند. بسیاری رشد محدود این روزهای بازار را تائیدی بر کاهش تنشها و ریسکهای سیستماتیک میدانند. اما به نظر میرسد دلیل اصلی بازگشت بازار روی ریل سبزپوشی، برگزاری سلسلهجلسات سازمان با ناشران و صندوقهای سرمایهگذاری بوده است. برگزاری این جلسات و نشستها تاثیر بهمراتب بیشتری نسبت به کاهش نبض تنشها در روزهای اخیر داشته است. از طرفی به نظر میرسد روند بازار چندان تحتتاثیر انتخابات آمریکا و نتیجه آن قرار نگیرد؛ چرا که در انتخابات پیشین آمریکا تصور میشد با پیروزی نامزد دموکرات، بورس تغییر محسوسی کند، اما پس از اعلام پیروزی حزب دموکرات تغییر بهخصوصی در روند کلی بازار ایجاد نشد.
این کارشناس بازار ادامه داد: عوامل و متغیرهای تاثیرگذار بازار مانند دلار نیما که روند صعودی آن از روزهای گذشته تا حدودی متوقف شده، در کنار گمانهزنیها از افزایش نرخ اوراق ، همسو با بهبود وضعیت بازار حرکت نمیکنند. باید اظهار کرد بورس ارتباط خود را با دنیای خارج و تجارت جهانی تا حد زیادی از دست داده و بهرهمندی از تاثیر مثبت حل تنشها در وهله نخست با بهبود وضعیت اقتصادی داخلی آغاز میشود. این کارشناس بازار سرمایه در پایان اظهار کرد: به نظر میرسد فارغ از نتیجه انتخابات باید متغیرهای داخلی بهبود پیدا کنند و تا زمانی که راهحلی برای آنها پیدا نشود، ردپای صعود در بازار پیدا نخواهد شد.
علیرضا فرشید، کارشناس بازار سرمایه، هم در خصوص سبزپوشی روز گذشته بازار گفت: بازارهای مالی با توجه به نزدیک شدن به نتیجه انتخابات آمریکا نوسانات متفاوتی از خود بروز میدهند. بازار سرمایه نیز با توجه به گمانهزنیهای مختلف در این باره جهتگیریهای متفاوتی دارد. از طرفی انتشار اخبار مربوط به تنشهای ژئوپلیتیک همچنان سایه سنگینی بر بورس و سایر بازارها انداخته است. نکته حائز اهمیت این است که بازار در حالی در سایه ریسکهای سیستماتیک به فعالیت خود ادامه میدهد که نسبت P/E آیندهنگر (P/E Forward) در روزهای گذشته به اعدادی پایینتر از 3 رسیده بود. در شرایط فعلی با کمرنگتر شدن احتمال تشدید تنشهای بینالمللی و بورس وضعیت بهتری را تجربه میکند.
این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: در خصوص وضعیت صنایع باید گفت گمانهزنیها پیرامون محدودیت مصرف گاز در ماههای آینده به وجود آمده که میتواند تا حدودی وضعیت تولید صنایع در زمستان و فصول سرد سال را دستخوش تغییراتی کند. البته انتشار اخبار تعدیل نرخ گاز در کنار افزایش دلار نیما میتواند در صورت عملیاتی شدن و ادامهدار بودن اتمسفر مطلوبی در بازار به راه بیندازد. این کارشناس بازار افزود: افزایش دلار نیما بهرغم رشد دلار بازار آزاد میتواند صنایع دلاری را تحتتاثیر قرار دهد. همچنین به نظر میرسد دولت چهاردهم برای بهبود وضعیت اقتصادی چارهای جز بهبود و از بین بردن موانع پیشروی بازار ندارد. پیشبینی میشود بورس روز چهارشنبه روند متعادلی را در پیش بگیرد.