در بحبوحه مخالفت های جهانی با تهاجم نیروهای امریکایی و انگلیسی به عراق و محکومیت کشتار غیرنظامیان عراقی، شکست رژیم حاکم بر این کشور و وقایعی که در پی آن رخ داد مردم دنیا را دچار شوک و حیرت کرد. نمایش صحنه های غارت و چپاول اموال دولتی از سوی مردم، چهره زشت و تاسف باری را در پیش دیدگان قرار داد. گرسنگی و خشم ناشی از ظلم و بی عدالتی حاکم مستبد این کشور نمی تواند توجیه کننده زشتی تصاویر به نمایش درآمده در صحنه های تلویزیون باشد. شدت واکنش نسبت به اعمال زشتی که در عیان جلوه می کند به مراتب بیش از اقداماتی است که در خفا صورت می گیرد. مطلب زیر در تلاش است تا زوایای پنهانی از تصمیمات اشغالگران را برای غارت عظیم منابع عراق در پوشش بازسازی و خصوصی سازی منابع زیربنای این کشور، آشکار کند.
پائول ولفووتیز، معاون وزیر دفاع امریکا در ششم آوریل با کمی تامل اعلام کرد:
«سازمان ملل در روی کارآمدن دولت موقت در عراق، نقشی نخواهد داشت. رژیم دست نشانده امریکا حداقل شش ماه بر سر کار خواهد ماند، شاید هم... بیشتر از این مدت.»
و به این ترتیب تا زمانی که مردم عراق در انتخاب حکومت خود حق اظهارنظر داشته باشند، تصمیمات کلیدی در عرصه اقتصاد آینده کشورشان از سوی اشغالگران اتخاذ خواهد شد. ولفووتیز اعلام کرد:
«از همان روز اول باید هیات حاکمه کارآمدی در آنجا مستقر شود. مردم به آب و غذا و دارو احتیاج دارند، سیستم های آب و برق و فاضلاب باید فعال باشند. و این از جمله وظایف ائتلاف [نیروهای امریکا و انگلیس [است.»
معمولا به فرایندی که طی آن تمامی این زیرساخت ها فعال می شوند، «بازسازی» می گویند. اما طرح های امریکا برای آینده اقتصادی عراق بسیار فراتر از این مسائل است. به بیان دقیق تر، با کشور عراق همچون لوحی خالی برخورد می شود که ایدئولوژیک ترین فئولیبرال های واشنگتن درصددند رویاهای اقتصادی خود را یعنی خصوصی سازی کامل، در تملک بیگانگان و کاملا آزاد برای تجارت بر روی آن ترسیم کنند.
در این خصوص برخی نکات قابل توجه وجود دارند: پیش تر قراردادی 48 میلیون دلاری برای مدیریت بندر ام القصر با یک شرکت امریکایی با عنوان شرکت خدمات بندری امریکا (SSA) بسته شده است. و فرودگاه ها نیز در معرض مزایده قرار دارند. آژانس امریکایی توسعه بین المللی از شرکت های چندملیتی امریکا برای مشارکت در این حراج همه جانبه دعوت کرده است، این حراج از بازسازی پل ها و جاده ها تا چاپ کتاب، همه را شامل می شود. اغلب این قراردادها، قراردادهای یک ساله است، اما برای برخی از آنها امکان تمدید تا مدت 4 سال در نظر گرفته شده است. چند وقت است دست آنها رو شده که هدف از انعقاد قراردادهای بلندمدت، خصوصی سازی خدمات آبرسانی، سیستم های حمل و نقل، جاده ها، مدارس و مخابرات است. چه وقت بازسازی عراق به خصوصی سازی در خفا منجر خواهد شد؟
دال عیسی (Darel ISSA) نماینده جمهوری خواه کالیفرنیا در کنگره، لایحه ای را به کنگره ارائه کرد که براساس آن وزارت دفاع موظف بود در دوران پس از جنگ، برای منافع «مالکان امریکایی امتیاز انحصاری» سیستم تلفن همراه CDMA را در عراق تاسیس کند. فرهاد مانجو (Farhad Manjoo)طی یادداشتی در نشریه سالن (Salon) متذکر می شود که سیستم CDMA در امریکا و نه اروپا، کاربرد دارد که از سوی شرکت کوال کوم (Qual Comm) یعنی یکی از سخاوتمندترین بنیادهای خیریه عیسی توسعه پیدا کرده است.
و اما در عراق نفت هم هست. دولت بوش بر این نکته واقف است که نمی تواند آزادانه در مورد فروش منابع نفتی عراق، به شرکت های نفتی اکسون موبیل (Exxon Mobil) و شِل (Shell)، آن هم به کمترین بها صحبت کند. امریکا این مهم را به فاضل چلبی از مقامات سابق وزارت نفت عراق واگذار کرده است. چلبی می گوید: «باید مبلغ قابل توجهی ارز وارد مملکت بکنیم و تنها راه، خصوصی کردن بخشی از صنعت کشور است.»
او عضو گروهی از عراقی های تبعیدی است که برای خصوصی سازی به نحوی که مشخص نشود این اقدامات از سوی امریکا صورت می گیرد به وزارت امور خارجه امریکا مشاوره داده است. این گروه در روزهای چهارم و پنجم آوریل موفق به برگزاری کنفرانس ثمربخش در لندن شد که طی آن از عراق خواسته شده بود پس از جنگ درهای این کشور را به روی شرکت های چندملیتی بگشاید. دولت امریکا نیز با قبول واگذاری مناصب حکومتی بسیار در دولت انتقالی به عراقی های تبعیدی، مراتب قدردانی خود را نسبت به آنها ابراز داشته است.
برخی بر این باورند گفتن این که این جنگ برای نفت بوده، برداشتی بسیار ساده انگارانه است. نظر آنها صحیح است. این جنگ به خاطر نفت، آب، جاده ها، قطارها، بنادر، مخابرات، دارو و... اتفاق افتاده است. اگر این روند متوقف نشود، «عراق آزاد» تنها کشوری خواهد بود که بخش اعظم آن به فروش رفته است. جای تعجب نیست که بسیاری از شرکت های چندملیتی برای تسخیر بازار ناگشوده عراق هجوم آورده اند. این اشتیاق فقط به خاطر این نیست که بازسازی در عراق معادل 100 میلیارد دلار ارزش دارد، بلکه علت دیگر آن است که رونق «تجارت آزاد» به این خوبی به شیوه هایی که خشونت کمتری در پی داشته باشد، در سال های اخیر بی سابقه بوده است. کشورهای بیش از پیش در حال توسعه، خصوصی سازی را رد می کنند در حالی که منطقه آزاد تجاری امریکا که مهمترین اولویت بوش محسوب می شود، در سراسر امریکای لاتین از شهرت چشمگیری برخوردار است. امروز سازمان تجارت جهانی از مالکیت نیروهای فکری و فرهیخته، کشاورزی و خدمات سخن به میان می آورد، که همگی در سیلاب ملامت های اروپا و امریکا گرفتار آمده اند و هنوز به تعهدات مثبت گذشته خود عمل نکرده اند.
پس یک ابرقدرت گرفتار رکود و معتاد به رشد اقتصادی چه باید بکند؟ بهتر نیست تجارت آزاد توافقی را که در تلاش برای دسترسی به بازار از طریق دعواهای پشت پرده است، به یک تجارت آزاد تحت فشار ارتقا دهد که در عرصه جنگ های پیشگیرانه بازارهای جدید را تصاحب می کند؟ از اینها گذشته، مشکل می توان با دولت های مستقل و قدرتمند مذاکره کرد. حرف متلاشی کردن و اشغال یک کشور و سپس بازسازی آن به شیوه دلخواه، بسیار آسانتر است. آن گونه که برخی مدعی شده اند، بوش دست از تجارت آزاد نکشیده، فقط دکترین جدیدی را در پیش گرفته است: «قبل از خرید بمباران کن!»
موضوع فراتر از پیامدهای پیش روی یک نگون بخت است. سرمایه گذاران به راحتی پیش بینی می کنند هنگامی که کار خصوصی سازی در عراق بگیرد، ایران، عربستان سعودی و کویت نیز برای خصوصی کردن نفت خود مجبور به رقابت خواهند شد. اس.راب سبحانی (S.Rob Sobhani) به عنوان مشاور مسائل مربوط به انرژی به نشریه وال استریت ژورنال گفت: «این خبر به زودی در ایران شایع خواهد شد.» احتمالا امریکا برای هموارکردن راه دستیابی به یک منطقه آزاد تجاری جدید، به بمباران مسیر خود ادامه خواهد داد.
تاکنون بحث مطبوعات در مورد بازسازی عراق بر انجام یک بازی جوانمردانه متمرکز بوده است: سخنان کریس پاتن (Chris Patten) عضو کمیسیون روابط خارجی اروپا که قراردادهای سودآور در عراق را به امریکا واگذار می کرد فوق العاده ناشیانه و نپخته بود. باید شراکت را یاد گرفت: شرکت نفتی اکسون موبیل باید از شرکت نفتی توتال (total) فرانسه برای شراکت در سودآورترین حوزه های نفتی عراق دعوت کند، شرکت بچل (Bechtel) باید به شرکت آبرسانی تیمز (Thames) انگلیس در قراردادهای لوله کشی آب در عراق، سهمی را اختصاص دهد.
در حالی که احتمالا یکجانبه گرایی امریکا در نظر پاتن آزاردهنده است، امکان دارد تونی بلر خواستار نظارت سازمان ملل متحد بر انجام امور در عراق باشد، که این دو موضوع هیچ ربطی به یکدیگر ندارند. چرا که اهمیتی ندارد کدام شرکت چندملیتی موفق به عقد بهترین قراردادها در عراق پس از صدام می شود؟ این اقدام پیش از استقرار دمکراسی در عراق، به نوعی فروش دارایی های این کشور است که به منزله یک شرکت ورشکسته است و برای تسویه و انحلال آن، اموالش را به فروش می رسانند. چه اهمیتی دارد که خصوصی سازی در عراق به صورت یکجانبه از سوی امریکا صورت بگیرد و یا به صورت چندجانبه و با مشارکت امریکا، اروپا، روسیه و چین محقق شود؟
در مباحث مطرح شده پیرامون مسائل فوق، مردم عراق به طور کامل کنار گذاشته شده اند، چه کسی ممکن است بر احقاق بخشی از حقوق مردم اصرار داشته باشد؟ پس از توقف بمباران، عراق باید بدهی های کلانی را بابت نوسازی و جبران خسارات بپردازد؛ اما بدون طی شدن فرایند واقعی مردم سالاری هر آنچه برای این کشور برنامه ریزی شود، نوسازی، بازسازی و یا احیای دین کشور محسوب نمی شود.
این دزدی است، سرقتی بزرگ در لباس صدقه و اعانه؛ نوعی خصوصی سازی بدون دعوتنامه و تضمین نامه برای عقد قرارداد.
ملتی که به خاطر تحریم های اعمال شده گرسنه و بیمار است و سپس در اثر جنگ درهم کوبیده شده، پس از خارج شدن از این ضربه روحی بزرگ متوجه خواهد شد که به کشور و سرزمینی که در آن زندگی می کنند، چوب حراج زده اند. آنها همچنین متوجه خواهند شد که «آزادی» جدید الاکتشافی را که به خاطرش عزیزان بسیاری را از دست دادند، همراه با تجدید آزادی و تصمیمات اقتصادی لازم الاجرا خواهد بود که پیش تر به هنگامی که کشورشان زیر بمباران بود در اتاق های هیات رئیسه اتخاد شده اند. سپس به آنها گفته خواهد شد که برای انتخاب رهبرانشان رای بدهند و به این ترتیب ورودشان به دنیای شگفت انگیز دمکراسی به آنها تبریک گفته می شود.