استاد محمد تقی جعفری تبریزی دفتر خدمات حقوقی بین المللی جمهوری اسلامی ایران پائیز 1370 516 صفحه بها 500 تومان.
استاد جعفری عالمی جامع و متفکری آگاه به زمان است. جامعیت و گستردگی دانش و وسعت اطلاع را باید نخستین ویژگی این مجتهد پژوهشگر برشمرد.
او در ابعاد گونه گون فرهنگ اسلامی قلم زده و آثار گرانبها وجاویدیعرضه بازار دانش کرده است.
ذوق سلیم و ابتکار و خلاقیّت و هدف گیری معقول از خصیصه تحقیقات اوست.
کتاب فوق که اکنون زینت قفسه های کتابفروشیهاست در بردارنده بحثی است ارزنده و بر اساس اقتضای روز و در حقیقت دفاعی عالمانه از حقوق بشر اسلام.و مقایسه آگاهانه است ولی چه کسی است که نداند وقتی عالمی متبحر و آگاه به روح اسلام و آشنای با منابع پربار اسلام دست به کار تحقیق شود و منابع را بکاود از آئینی که اساسش بر نجات انسان و آزادی عزت و حرمت او شکل گرفته کدام کفّه خواهد چربید و به کجا منتهی خواهد شد.
البته بدون این که در طرح دیدگاههای حقوقی جهانی بشر غرب از نکات مثبت آن چشم بپوشد.
زمینه ساز اثر تحقیقی حاضر که کار تحقیقاتی آن را محقق محترم سالها پیش به انجام رسانده کنفرانس اسلامی تهران بوده است. این کنفرانس پس از سالها تحقیق در تدوین یک سند به عنوان اعلامیه جهانی حقوق بشر در اسلام متنی را در سال 1407 ه . ق. مطابق با 1986 میلادیآماده و در کنفرانس تهران در سال 1410 ه . ق. مطابق 1989 میلادی ارائه نمود.
محقق محترم متن اعلامیه را مطالعه و بررسی کرده و حدود بیست و پنج مورد تذکراتی داده که اکثر آنها در متن اعلامیه مطرح گشته است. این کنفرانس و تحقیقات موجب شد که استاد مباحثی را که در پانزده سال پیش درباره اعلامیه حقوق بشر از دو دیدگاه اسلام و غرب طرح کرده بود مجدداً مورد بررسی و تحقیق قرار دهد و سپس نتیجه آنه همراه با مباحث این کتاب که تدوین و تحقیق آن حدود چهار سال به طول انجامیده است به صورت مجموعه ای ارزشمند در فرهنگ اسلام درآید و فرهنگ غنی اسلام را گامی در تطبیق با جهان معاصر به پیش برد.
برخی از موضوعاتی که پس از چهار مقدمه در این اثر عمیق مطرح شده به شرح زیر است:
ریشه های اصلی حقوق جهانی بشر اعلامیه حقوق و تکالیف بشر ارزش انسانی اعلامیه حقوق بشر و کاربرد آن انگیزه اصلی تدوین و تصویب این اعلامیه انگیزه وضع حقوق جهانی بشر از دیدگاه اسلام عوامل و انگیزه های اعلامیه جهانی حقوق بشر از دیدگاه اسلام اصول مشترک عوامل و انگیزه های وضع و تدوین حقوق بشر از دیدگاه غرب و اسلام تفاوت و امتیازات اساسی در انگیزه امتیازات دینی بودن حقوق بشر در اسلام بر حقوق بشر از دیدگاه غرب تطبیق مواد حقوق بشر از دیدگاه غرب بر مواد حقوق بشر از دیدگاه اسلام و مقایسه آن دو با یکدیگر تناقض غیرقابل حل و فصل ما بین آزادی قلم و بیان به طور مطلق از یکسو و لزوم مراعات جدی کرامت و حیثیّت انسانی به عنوان یک تکلیف قطعی در زندگی اجتماعی از سوی دیگر آزادی از ابعاد گوناگون و...
در پایان فهرستهای متنوع کتاب آمده است. به امید توفیق برای حضرت مؤلف در خدمت به فرهنگ اسلام.