خیلی از ما عادت داریم در برخی غذاهایمان پوست پرتقال یا سایر مرکبات را بریزیم تا طعم غذایمان بهتر شود. سوال، این است که آیا این مواد ارزش غذایی هم دارند؟ آیا علاوه بر طعمدهی به غذایمان، فایده دیگری هم برای ما خواهند داشت؟ باید بگویم که پوست تمام مرکبات حاوی برخی ترکیبات به اسم پلیفنولها است که برای بسیاری از بیماریها، از جمله بیماریهای قلبی، دیابت، چشمی، بیماریهای مربوط به سالمندی و... مفید هستند.
مردم معمولا پوست مرکبات را به شکل مربا یا برای خوشطعم کردن کیکها استفاده میکنند. در عین حال باید به این نکته توجه داشته باشیم که علم تغذیه همیشه به تعادل و توازن اشاره دارد. پوست مرکبات در کنار پلیفنولها حاوی مادهای به نام لیمونن است که در واقع همان بخش زرد مایل به سفیدی است که حین پوست کندن سعی میکنیم آنها را هم از میوه جدا کنیم و مصرف بالای آنها ممکن است سبب بروز مشکلاتی در سطح جذب در روده شود. البته با توجه به شناختی که از فرهنگ غذای ایرانی داریم و اینکه اصولا تعداد مصرف این نوع مواد غذایی به انگشتان دست میرسد و در هر بار مصرف نیز مقدار کمی از آن مصرف میشود، خوشبختانه میتوان گفت که مصرف پوست مرکبات برای مصرفکنندهاش زیانبار نیست.
نکتهای که باید به آن توجه کرد، این است که پوست مرکبات مستعد آلودگی به برخی ریزقارچهای خانواده پنیسلیوم هستند. اگر قصد خشک کردن پوست مرکبات را دارید، باید دمای محیط تا حدی بالا و رطوبت بسیار پایین باشد. اگر پوست مرکبات را به صورت خشک خریداری کردید، توصیه میکنم که آنها را در آشپزخانه نگه ندارید؛ زیرا رطوبت محیط آشپزخانه بالاست و نگهداری طولانیمدت شانس آلودگی قارچی آنها را افزایش میدهد. اسپور (هاگ) این قارچها بسیارریز است و با چشم دیده نمیشود و در نتیجه، مصرفکننده به چشم یک ماده غذایی سالم به آنها نگاه میکند و با مصرفشان ممکن است دچار مشکلات جدی کبدی شود. بنابراین، بهتر است پوست مرکبات را به شکل تازه تهیه و بلافاصله مصرف کنید یا در محیطی بگذارید که مطمئن هستید رطوبت آن واقعا پایین است. اگر قصد تهیه مربای پوست مرکبات را نیز دارید بهتر است برای پخت آن از پوست پرتقال تازه استفاده کنید زیرا در محیط مربا که قند بالایی دارد و رطوبت پایین است احتمال آلودگی قارچی کم میشود.
پینوشتها:
* متخصص تغذیه و رژیمدرمانی
منبع: www.salamat.com