به گزارش خبرنگار مهر، در جلسه علنی امروز مجلس شورای اسلامی و هنگام سخنان حسن روحانی در دفاع از برنامههای وزرای پیشنهادیاش، جهانبخش محبینیا نماینده مردم شاهیندژ و میاندوآب با ارائه تذکر آئیننامهای به استناد مواد 204، 205 و 206 آئیننامه داخلی مجلس، از معرفی کردن کابینه توسط رئیسجمهور و معرفی نشدن وزیر پیشنهادی علوم انتقاد کرد و اظهار داشت: هر چند آقای رئیسجمهور گفت که این کار از سر ناچاری بوده، اما در قاموس رئیسجمهور نیست که به قانون اساسی بیاعتنایی شود و این بیاعتنایی در هیات رئیسه تائید شود و شورای نگهبان قانون اساسی هم نسبت به نقض قانون توجه نکند.
وی با اشاره به اتلاق ماده 204 آئیننامه داخلی مجلس مبنی بر معرفی وزیران توسط رئیسجمهور به مجلس تأکید کرد: از این ماده و مواد بعدی قابل استنتاج است که همه وزرا باید توسط رئیسجمهور معرفی شوند؛ نه برخی از آنها و روال 38 سال گذشته نیز همینگونه بوده است.
این نماینده مجلس تصریح کرد: نگران این هستیم که اگر این بار از سر ناچاری اینطور شده است که یک وزیر را معرفی نکردهاند، در دورههای بعد پنج نفر معرفی شوند و بقیه باقی بمانند.
محبینیا خطاب به رئیس مجلس گفت: با عرض معذرت من از شما، رئیسجمهور و شورای نگهبان به کمیسیون اصل 90 شکایت کردهام که البته صرفنظر خواهم کرد، اما تقاضا دارم به این مورد پاسخ دهید.
پس از تذکر این نماینده، علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به وی اظهار داشت: باید در تذکر شما تأمل کرد ولی به نظر نمیآید که این تذکر وارد باشد.
وی در توضیح این نکته گفت: در اصل 136 قانون اساسی اشاره شده است که رئیسجمهور میتواند وزرا را عزل کند و برای وزرای جدید رأی اعتماد بگیرد و اشاره شده است که هرگاه نیمی از کابینه تغییر کند، باید برای کل کابینه رأی اعتماد بگیرد؛ از این اصل اینطور برمیآید که معرفی بخشی از کابینه ایرادی ندارد.
رئیس مجلس شورای اسلامی مجدداً تأکید کرد: این مسئله ایراد قانونی ندارد هر چند که بهتر بود همه وزرا معرفی میشدند.
همچنین حجتالاسلام علیرضا سلیمی نماینده مردم محلات و دلیجان نیز با ارائه اخطار قانون اساسی به استناد اصل 133 و نیز تذکر آئیننامهای به استناد مواد 204 و 205 آئیننامه داخلی مجلس خطاب به لاریجانی تأکید کرد: ظاهر الفاظ حجت است؛ ظاهر اصل 133 قانون اساسی هم گفته که «وزرا» باید توسط رئیسجمهور معرفی شوند؛ یعنی همه وزرا نه برخی از آنها.
وی افزود: در ماده 204 آئیننامه نیز همین است که اسامی هیأت وزیران باید به صورت کتبی توسط رئیسجمهور اعلام شود، نه اسامی برخی از آنها.
رئیس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به تذکر این نماینده اظهار داشت: این اصل قانون اساسی باید همراه سایر اصول تفسیر شود؛ وقتی این اصل با سایر اصول جمع میشود، معنیاش این است که میتوان برخی از وزرا را معرفی کرد.
لاریجانی با شوخی خطاب به نماینده تذکر دهنده گفت: ممکن است وزیری همان روز که معرفی میشود، سکته کند و محروم شود؛ چه باید کرد؟ مانند آقای ربیعی (وزیر پیشنهادی تعاون، کار و رفاه اجتماعی) که پیغام داده و گفته در راه تصادف کرده و به جلسه نرسیده البته به خیر گذشته است.
وی با بیان اینکه برداشت من این است که خلاف قانون صورت نگرفته، در عین حال خاطرنشان کرد: تفسیر قانون اساسی بر عهده شورای نگهبان است و میتوان تفسیر این اصل را از آنها خواست.
روحانی: اگر شیوه معرفی وزرا غیرقانونی بود، هیأت رئیسه جلسه امروز را تشکیل نمیداد!
پس از تذکر این دو نماینده و پاسخ رئیس مجلس و هنگامی که به رئیسجمهور اعلام شد که سخنانش را درباره دفاع از برنامه وزرای پیشنهادی از سر بگیرد، حسن روحانی اشارهای به ماده 206 آئیننامه داخلی مجلس کرد و گفت: از لحن این ماده برمیآید که اگر به هر دلیلی برخی از وزرا معرفی نشوند، مشکلی نیست و ضرورت ندارد که در آغاز کار همه وزرا معرفی شوند.
وی البته اشارهای هم به شرایط متفاوت ابتدای انقلاب اسلامی کرد و افزود: در دوره اول مجلس که ما بودیم، هر چند روز یکبار چند وزیر معرفی میشدند و ما رأی میدادیم.
روحانی گفت: اگر ایرادی نسبت به این روش بود، هیأت رئیسه امروز این برنامه را در دستور قرار نمیداد و کار میماند تا ما وزیر دیگری را معرفی کنیم.