به گزارش خبرنگار گروه حقوقی و قضایی خبرگزاری میزان،مدتی است، حوادث مرتبط با کودکان در فضای مجازی پررنگ شده است و به تبع آن، زوایایی مختلف اینگونه حوادث و پروندهها به یکی از موضوعات روز رسانهها تبدیل شده است.
از همینرو، مقالات و گزارشهای مختلفی در مطبوعات و رسانه ها درباره قوانین مرتبط با کودکان و حمایتهای قانونی از کودکان آسیب دیده در موضوعات مختلفی، از قبیل بدرفتاری والدین، تعرض و آزار و اذیت، کودک آزاری و ... مورد بررسی قرار میگیرد.
برای مثال، دو پرونده ای که در یکی دو ماه اخیر بیشتر از سایر موارد به آن ها پرداخته شد، ماجرای آتنا اصلانی در اردبیل و بنیتای هشت ماهه در پاکدشت بود.
در همین رابطه، قوه قضائیه بعنوان یکی از نهادهایی که ارتباط مستقیم با موضوعات جرم و پیشگیری از آن را بر عهده دارد، به طور جدی و مسئولانه به اینگونه پروندهها ورود کرده و آن ها را به طور ویژه مورد بررسی قرار داده و بخشهای ویژهای برای رسیدگی به امور کودکان در نظر گرفته است.
بخش ویژه کودکان در سایت ستاد حقوق بشر قوه قضائیه
اهمیت موضوع حقوق کودک تا حدی است که رئیس دستگاه قضا در رابطه با جنایت اخیر پارس آباد مغان دستور ویژهای برای رئیس کل دادگستری صادر کرد تا قاطعیت قوه قضائیه در رابطه با پرونده و جرائم علیه کودکان مورد تاکید قرار بگیرد.
حجت الاسلام و المسلمین پورمحمدی نیز در مراسم معارفه علیرضا آوایی، وزیر جدید دادگستری، از تعریف وظایف در حوزه کودک برای بیش از 30 دستگاه خبر داد.
تشکیل مرجع ملی کنوانسیون حقوق کودک در وزارت دادگستری
تشکیل مرجع ملی کنوانسیون حقوق کودک در وزارت دادگستری و تهیه گزارش ادواری برای ارائه اقدامات صورت گرفته به سازمان ملل نیز نشاندهنده اهتمام جمهوری اسلامی ایران برای حمایت از حقوق کودکان است. در این میان دستگاه قضا نیز به عنوان نهادی پیشتاز نقش موثری در این حوزه ایفا کرده است که در ادامه به بخشی از آنها اشاره میشود.
راه اندازی دفاتر حمایت از حقوق زنان و کودکان در دادگستری استانها
یکی از اقدامات مهم در این زمینه راه اندازی دفاتر حمایت از حقوق زنان و کودکان در دادگستری استانها در راستای حفظ حقوق آنها است. آنطور که حجت الاسلام و المسلمین صادقی معاون فرهنگی دستگاه قضا میگوید در دفاتر حمایت از حقوق کودکان و نوجوانان تاکنون بیش از 728 هزار مورد مشاوره و کمک به احقاق حقوق زنان و کودکان صورت گرفته است. این دفاتر در سال 1381 فعالیت خود را آغاز کردهاند و تاکنون 30 مرکز استان و 60 نمایندگی در شهرستانها به مراجعین دستگاه قضا به ویژه اقشار آسیب پذیر خدمت رسانی داشته و با دادگاههای خانواده، دادگاه اطفال، ادارات سرپرستی، کانون اصلاح و تربیت و بند نسوان همکاری موثری داشتهاند. این دفاتر همچنین در زمینه جرائم علیه کودکان نیز حمایتهایی را از این قشر از جامعه به عمل میآورد.
صدور احکام سنگین برای کودک آزاران
از جمله دیگر اقدامات دستگاه قضا در این زمینه صدور احکام سنگین برای عوامل کودک آزاری و کسانی است که به حقوق کودک تعدی میکنند. رسیدگی فوق العاده به پرونده قتل و تجاوز به آتنا اصلانی، رسیدگی خارج از نوبت به پرونده کودک آزاری در ساوه، رسیدگی به پرونده قتل و تجاوز ستایش قریشی، صدور حکم برای قاتل دختر نصر آبادی در اصفهان و دختر هفت ساله نیشابوری، تشکیل پرونده قضایی برای کودک آزاری سارینای 10 ساله در کرمانشاه، بازداشت پدر و مادر شکنجه گر در پاکدشت مواردی از برخورد قوه قضائیه با عاملان کودک آزاری است تا نشان دهد دستگاه قضا هیچ تعارفی با مجرمان ندارد.
برگزاری کارگاههای آموزش تخصصی برای قضات
قوه قضاییه همچنین کارگاههایی را برای قضات در حوزه کودکان برگزار کرده است تا با این کار حساسیت همکاران قضایی نسبت به پروندههای اطفال بیشتر شود. این طرح که در استان های مختلف برگزار شده لوازم و ابعاد مختلف رسیدگی تخصصی حوزه کودک را به قضات آموزش می دهد.از اهداف این کارگاه میتوان به ارتقاء دانش و مهارت قضات در ارتباط با دادرسی ویژه اطفال و نوجوانان، ارائه تصویری روشن از مسائل و مشکلات کودکان در تماس با قانون، تعیین وضعیتهای دارای مشکل و تعیین علل و عوامل آنها، شناسایی و تاکید بر بهترین رویههای موجود از طریق تبادل تجربیات بین شرکت کنندگان، به وجود آوردن امکان همکاری قضات و شناسایی ظرفیتهای محلی و دستیابی به راه حل هایی برای اقدام قوی و هماهنگ در سطح محلی اشاره کرد.
احصای 600 متن قانون در حوزه کودک و تنقیح آن در معاونت حقوقی قوه قضائیه
از سوی دیگر قوه قضائیه در معاونت حقوقی به تنقیح قوانین حوزه کودک اقدام کرده است. این خبری است که دکتر کاظمی مشاور معاون حقوقی قوه قضائیه آن را اعلام میکند. وی در این زمینه میافزاید: در چند سال پیش مجموعه وزارت رفاه و یونیسف مجموعه قوانین اطفال و نوجوانان را منتشر کرد و حدود 600 صفحه متن قوانین و مقررات شد که الان در قوه قضاییه در حال تنقیح انها هستیم.
تدوین لایحه حمایت از حقوق کودک از سوی قوه قضائیه