مطابق تعرفههای اعلامشده در سال 96 رشته بیهوشی چیزی حدود 25 درصد کاهش تعرفهای داشته است.
به گزارش ، جوان نوشت: این کاهش تعرفه موجب شد تا متخصصان این رشته دست به افشاگریهایی علیه وزارت بهداشت بزنند و از پشتپرده افزایش درآمد جراحان با اجرای طرح تحول بگویند. این پشتپردهها که از مدتها قبل رو شده بود، تأثیری در تغییر تعرفههای بیهوشی نداشت و برگزاری جلساتی با وزرای بهداشت و رفاه و نمایندگان مجلس هم به جایی نرسید به خصوص وقتی انتخابات ریاست جمهوری انجام شد و نتیجه نیز بیرون آمد. حالا متخصصان بیهوشی دست به تهدید زدهاند؛تهدیدی که البته گزندی به وزارت بهداشت و وزارت رفاه و بیمهها وارد نمیکند، بلکه این متخصصان با شکایت به دیوان عدالت اداری تهدید کردهاند اگر پاسخ عادلانه نگیرند برخی بیماران را بیهوش نمیکنند!
گام سوم طرح تحول سلامت که اجرایی شد، مزد درمان از 120 تا 300 درصد رشد داشت. حالا اما کفگیر طرح تحول به ته دیگ خورده و ناگزیر باید برخی اصلاحات تعرفهای اعمال شود. در این میان ذینفعان رشتههایی که با کاهش تعرفه مواجه شدهاند، معتقدند این کاهش عادلانه و کارشناسی نیست و در عمل مزد رشتههایی کاهشیافته که قدرت نفوذ کمتری برای چانهزنی بر سر تعرفهها داشتهاند. نکته جالب توجه اینجاست که به گفته اتابک نجفی، دبیر انجمن بیهوشی رئیس ستاد سلامت دکتر روحانی، قبل از انتخابات کاهش تعرفهها را منتفی دانستهاست و قول داده بود که هیچگونه تغییری در تعرفهها ایجاد نخواهد شد،اما ببینیم حکایت این اختلافات تعرفهای از کجا آغاز شد.
تعرفهای که کاهش یافت
تعرفههای خدمات تشخیصی و درمانی سال 96 پس از مدتها کشوقوس روز 28 خرداد امسال در هیئت دولت تصویب شد و بر اساس آن، دولت با افزایش 5 درصدی این تعرفهها به صورت میانگین موافقت کرد، البته برخی تعرفهها از جمله تعرفههای خدمات بیهوشی با کاهش نسبی در مقایسه با تعرفه سال 95 مواجه شد که مورد اعتراض برخی گروههای پزشکی قرار گرفت. یکی از این تعرفهها، تعرفه بیهوشی بود. با کاهش 25 درصدی تعرفه بیهوشی آن هم در مقابل رشد تعرفههای سایر رشتهها و حرفههای پزشکی، نمایندگان جامعه بیهوشی به سراغ تصمیمگیران در حیطه تعرفهها رفتند. جلسات چند ساعته با وزرای بهداشت و رفاه، رئیس مجلس شورای اسلامی، رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، معاون اول رئیسجمهوری، معاون اجرایی ریاست جمهوری، رئیس کمیسیون اصل نود، مدیرعامل تأمین اجتماعی و قائم مقام وزیر بهداشت ،اما منتج به اصلاح تعرفه بیهوشی نشد.
حالا و پس از تشکیل دولت دوازدهم و مشخص شدن رئیس کل جدید سازمان نظام پزشکی، مشخص شده قرار نیست هیچ تغییری در روند اصلاح تعرفه بیهوشی اتفاق بیفتد.
طرح تحول جراحان
دکتر اتابک نجفی، دبیر انجمن آنستزیولوژی و مراقبتهای ویژه ایران و مدیر گروه بیهوشی دانشگاه علوم پزشکی تهران در این باره اینگونه توضیح میدهد: دوستان چون میدانند که متخصصان بیهوشی امکان گرفتن زیرمیزی را ندارند، پس هر طور بخواهیم برای آنها تصمیم میگیریم. وی با انتقاد از تبعیض و بیعدالتی در تعیین تعرفههای خدمات درمانی سال 96 که تعرفه بیهوشی با کاهش 25 درصدی مواجه بوده است، میافزاید: من معتقدم که طرح تحول سلامت، طرح تحول جراحان بود، زیرا باعث شد درآمد آنها زیاد شود.
نجفی تأکید میکند: اگر قرار است با کاهش تعرفه بیهوشی، در هزینههای طرح تحول سلامت صرفهجویی کنیم، باید این کاهش برای همه رشتهها و حرفهها اتفاق بیفتد.
دبیر انجمن آنستزیولوژی و مراقبتهای ویژه ایران، با اشاره به دادخواستهایی که تکتک متخصصان بیهوشی به دیوان عدالت نوشتهاند، میافزاید: اگر از این مرجع به پاسخ قانعکنندهای نرسیم و مسئولان وزارت بهداشت نیز ما را قانع نکنند، احتمال دارد که برخی بیماران را بیهوش نکنیم.
وی در پاسخ به این سؤال که تصمیم شما میتواند تبعاتی به دنبال داشته باشد، معتقد است: ما هم مثل جراحانی که همه جراحیها را انجام نمیدهند، همه بیهوشیها را انجام نمیدهیم.
از نگاه حمیدرضا ربانیان، عضو کمیته صنفی انجمن بیهوشی ایران ، متخصصان بیهوشی منبع درآمد دیگری مانند مطب ندارند و هیچگاه از بیماران وجه غیرقانونی بابت درمان مطالبه نمیکنند، اما وزارت بهداشت با دستکاری کتاب تعرفه بینالمللی کالیفرنیا به بهانه بومیسازی از تعرفه قانونی متخصصان بیهوشی کاسته و به تعرفه رشتههای تخصصی صاحبنفوذ افزوده است. در برابر این اظهارات محمد حسین میر دهقان، مدیر کل نظارت بر درمان وزارت بهداشت در این باره میگوید: اینکه یک انجمن پزشکی یا یک شخص اعم از اینکه شخص حقیقی یا حقوقی باشد، اظهارنظر کند که تعرفههای پزشکی مصوب دولت را قبول نداریم و تعرفههای خودمان را اعمال میکنیم، خلاف نص صریح قانون است و با چنین مواردی برخورد قانونی خواهد شد. بنا به تأکید وی، اعتراض به تعرفههای پزشکی روند قانونی خود را دارد و باید از مسیر خود و از طریق شورای عالی بیمه دنبال شود. با وجود این صدای اعتراضات صنفی متخصصان بیهوشی از گوشه و کنار کشور شنیده میشود. انتظار میرود وزارت بهداشت به گونهای تدبیر کند که بیماران قربانی دعواهای صنفی اینچنینی نباشند.